Okładka książki - Pokochaj mnie wreszcie! patronujemy

Pokochaj mnie wreszcie!

“Związek z odpowiednią osobą to wolność, a nie ograniczenie".

Kamila i Nina – bliźniaczki, które dzieli właściwie wszystko. Łączy je tylko jedno: obie nie mają szczęścia w miłości i czują się samotne. Nina, kobieta o urodzie przyciągającej spojrzenia, właśnie próbuje poskładać życie po bolesnym rozwodzie. Zakłada konto na portalu randkowym, wierząc, że wreszcie spotka kogoś, kto da jej poczucie bliskości i bezpieczeństwa. Kamila – jej całkowite przeciwieństwo – od zawsze uważa siebie za nieatrakcyjną, a opinia otoczenia tylko potęguje te kompleksy. Jest mężatką, ale jej codzienność to nieustanna walka o uwagę i uczucia Norberta. To ona zawsze zabiega o jego względy, o czułość, której on unika. Kamila nie przestaje próbować ratować piętnastoletniego małżeństwa – wciąż ma nadzieję, że coś ich łączy, mają przecież córkę, którą oboje kochają.

Czy wysiłki sióstr okażą się wystarczające? Czy znajdą to, czego od zawsze szukały – prawdziwą, odwzajemnioną miłość? Fabuła rozwija się stopniowo, niespiesznie, ale właśnie dzięki temu możemy w pełni poczuć wachlarz emocji, jakie towarzyszą bohaterom. To opowieść o pragnieniach, które zbyt długo były tłumione, o rozczarowaniach, o tęsknocie za czułością. Autorka z lekkością i wyczuciem kreśli ich wewnętrzne rozterki, zmuszając czytelnika do refleksji. Bohaterowie są prawdziwi, bliscy każdemu z nas – to ludzie z krwi i kości, pełni wad, zalet, słabości i ukrytych pragnień. Narracja poprowadzona z kilku perspektyw dodaje głębi i pozwala spojrzeć na sytuacje z różnych stron. Ciekawym zabiegiem jest także oddanie głosu Norbertowi – choć niełatwo obdarzyć go sympatią, to jednak jego spojrzenie uzupełnia obraz małżeństwa.

To opowieść o złudnym poczuciu stabilizacji i o pozornym szczęściu, które w rzeczywistości okazuje się pustką. Agnieszka Łepki pokazuje z niezwykłą przenikliwością, jak bardzo zaniedbane rozmowy, brak bliskości czy obojętność mogą niszczyć związek. Mamy wnikliwe, realne spojrzenie na pokomplikowane relacje międzyludzkie, rodzinne, małżeńskie, siostrzane i w końcu rodzic-dziecko. Ukazuje też trudne, a jednak tak częste błędy wychowawcze – bagatelizowanie potrzeb dziecka, skupianie się na pozorach, a nie na prawdziwej więzi. W tle pojawia się także aktualny i niepokojący wątek cyberprzestępczości oraz internetowego szantażu – problem, który może dotknąć każdego i który coraz mocniej wpisuje się w naszą rzeczywistość.

Emocjonalna, mądra i prawdziwa powieść, skłaniająca do refleksji nad tym, czym jest miłość, bliskość i małżeństwo. Pokazuje, że nawet z najbardziej pogmatwanej sytuacji zawsze można wyjść – że nigdy nie jest za późno, by spróbować od nowa, choć wymaga to odwagi, pracy i determinacji. Polecam, Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Pokochaj mnie wreszcie!:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-03-21
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Pokochaj mnie wreszcie!

Kup książkę Pokochaj mnie wreszcie!

Już dawno nauczyła się, że w dzisiejszych czasach nie istnieje podział obowiązków na typowo kobiece czy typowo męskie zajęcia. Facet mógł się realizować w kuchni, a kobieta rąbać drzewo i wszystko było normalne.

Zauroczenie nie zmieniło się w uczucie. Nawet jeden motyl nie zatrzepotał jej w brzuchu. Śmiała się sama do siebie, że wszystkie pozdychały, zanim z poczwarek przeobraziły się w te piękne owady.

Więcej cytatów z tej książki

Lekarstwo na miłość
Agnieszka Łepki0
Okładka ksiązki - Lekarstwo na miłość

Dwie różne kobiety, dwie na pozór odmienne historie. Zosia wyszła za mąż, żeby zrobić na złość chłopakowi, który był jej pierwszą wielką miłością. Kiedy...

Na własnych warunkach
Agnieszka Łepki0
Okładka ksiązki - Na własnych warunkach

Każdy dzień zbliża nas do wiosny Gloria, Paulina i Sandra to trzy przyjaciółki koło pięćdziesiątki, które nagle obudziły się z letargu i ku oburzeniu...