Okładka książki - Propozycja dżentelmena

Propozycja dżentelmena

Inne wydania:

Seria książek o losach rodziny Bridgertonów skradła moje serduszko. Uwielbiam ją za lekkość i odprężenie, które zapewnia. Nie mogłam więc nie sięgnąć po kolejny tom, który niedawno ukazał się na rynku. I cóż to była za magiczna lektura! Motyw Kopciuszka totalnie przypadł mi do gustu i poczułam się, jakbym czytała bajkę dla dorosłych.

Trzeci tom skupia się na historii Sophie Beckett i Benedicta Bridgertona. Główna bohaterka choć jest bękartem, była wychowywana przez swojego ojca jako jego wychowanka. Miała dom, pobierała nauki i chociaż nie doświadczyła od niego miłości, była zaopiekowana. Jej los zmienił się jednak diametralnie, gdy ojciec poślubił macochę mającą dwie córki - Rosamundę i Posy. Jedna z charakteru paskudna, druga cicha i nie potrafiąca wyrazić własnego zdania, ale najgorsza była ich matka - Araminta. Była to kobieta okrutna, która dla pieniędzy postanowiła wykorzystywać Sophie jako swoją pomywaczkę, pokojówkę, służącą, jednym słowem niewolnika. Bardzo nienawidziła swojej pasierbicy.
Pewnej nocy na balu maskowym Sophie zaczerpnęła nieco życia i poznała niezwykle przystojnego dżentelmena, Benedicta. Skradła jego serce od pierwszego wejrzenia, a jej własne zabiło zdecydowanie mocniej. Uciekła jednak z balu, a jemu została po niej stara, skórzana rękawiczka. Rozpoczął poszukiwania, aby odnaleźć swoją miłość, jednak na próżno, chociaż pewna służąca wydawała się jakoś znajoma...

Książki Julii Quinn to powieści, po które sięgam w ciemno, wiedząc, że niesamowicie odprężę się przy nich. Każdy tom Bridgertonów był pełen humoru, ciętego języka, wzajemnych zagrywek głównych bohaterów, ale także ciepła i oczywistego zakończenia. Trzeci tom jednak zdecydowanie różni się od pozostałych. Poprzednie nie opierały się na motywie bajek, natomiast ten tak. I dla mnie jako odwiecznej fanki Disneya jest to zdecydowanie super sprawa. Świetnie bawiłam się podczas czytania. Połączenie Disneya i romansu historycznego? Jestem z całą pewnością na TAK! Fajnie, że autorka wprowadziła do serii coś nowego.

Historia zaprezentowana w książce jest przyjemna w odbiorze. Polubiłam głównych bohaterów, a miłość i napięcie między nimi są bardzo dobrze przedstawione. Z nieskrywaną przyjemnością i zapałem śledziłam ich losy, chociaż zakończenie było od początku znane. Jednak poboczne wątki i wydarzenia, a także przekomarzanie się Benedicta i Sophie sprawiały, że nie sposób oderwać się od lektury.

To co urzekło mnie w tym tomie, to możliwość poznania Violetty, mamy wszystkich Bridgertonów, z nieco innej perspektywy - ma serce pełne ciepła, ale pokazana została także jej siła charakteru i zaciętość w trosce o bliskich. Było to dla mnie zaskoczenie i miła odmiana.
Zachwycona również jestem wyszukanymi imionami, jakie tutaj się pojawiają - Rosamunda, Posy, Araminta, uwielbiam tę serię za te wszystkie piękne imiona, które od początku przewijają się w niej. Jednak w tym tomie najbardziej skradły moje serducho, było wręcz bajkowo.
Nie mogę zapomnieć również o wspaniałej kreacji londyńskiego świata. Oj zdecydowanie czuć tutaj ten wyjątkowy klimat. Autorka z dbałością o szczegóły przedstawia nam wystawne przyjęcia, przepiękny krajobraz, powozy, stroje, podczas czytania z łatwością możemy przenieść się w czasie, aby poczuć się, jakbyśmy tam byli.

"Bridgertonowie. Propozycja dżentelmena" to kolejny udany tom z serii, przy którym bawiłam się wyśmienicie. Sprawdził się u mnie idealnie w leniwą majówkę. Cieszę się, że autorka dorzuciła do książki dwa epilogi, które pozwalają nam poznać wydarzenia z przyszłości. Bridgertonów nigdy za mało! Julia Quinn potrafi napisać dobry romans historyczny, lekki w odbiorze, ale jednocześnie wciągający, a co najważniejsze w każdym kolejnym tomie nie zapomina o bohaterach z poprzednich części. Dla mnie to ogromny plus, ponieważ finalnie książki tworzą spójną całość, choć można je z powodzeniem czytać osobno.
Serdecznie polecam całą serię!

Informacje dodatkowe o Propozycja dżentelmena:

Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2011-02-08
Dodał/a opinię: natalia6202

Zobacz opinie o książce Propozycja dżentelmena

Kup książkę Propozycja dżentelmena

Secret Diaries of Miranda Cheever
Quinn Julia0
Okładka ksiązki - Secret Diaries of Miranda Cheever

It is 1st March 1811...Today I fell in love. At the age of ten, Miss Miranda Cheever showed no signs of ever becoming a Great Beauty. Her hair was lamentably...

Oświadczyny
Quinn Julia0
Okładka ksiązki - Oświadczyny

Po przedwczesnej śmierci żony sir Philip Crane sam wychowuje dwójkę dzieci. Nie najlepiej sobie radzi z wypełnianiem ojcowskich obowiązków. Ośmioletnie...