Okładka książki - Przeklęty Zakon

Przeklęty Zakon

Książkę wyszukałam w bibliotece. Niby szukałam czegoś innego, ale zerkając na opis na okładce, zobaczyłam imię Piłata i pomyślałam - pasuje, bo będzie historia. I w sumie była, powiedziałabym nawet, że było jej trochę za dużo. No może nie samej historii, co wątku "przeszłościowego". W Przeklętym Zakonie w skrócie rzecz ujmując, chodzi o obraz, domniemany wizerunek Jezusa, wykonany przez sługę Piłata. Równolegle do czasów współczesnych, autor wprowadza nas do Starożytnego Rzymu, do Cezarei i Jerozolimy, gdzie prefektem był Piłat. Trochę to rozwleczone, bo dowiadujemy się przeróżnych rzeczy - od buntu Żydów, którzy nie chcieli w Jerozolimie żadnych obrazów i wizerunków Imperatora, przez jego odwiedziny u Heroda Antypasa, związki z Nikodemem, przez budowę akweduktu, kończąc na śnie Prokuli i sprawie z ukrzyżowaniem Jezusa. I wszystko to po to, żeby w jednym czy dwóch rozdziałach napomknąć o wizerunku Chrystusa, który miał przetrwać do współczesnych czasów. 2006 rok, Szwajcaria. Kate i Ethan są parą - i zawodowo i prywatnie. Jednym z ich zadań jest kradzież obrazu od niejakiego Corbeau. Dwójka młodych ludzi działa niczym specjalny oddział komandosów. No cóż... trochę dziwne jak na antykwariusza, który lubi wspinaczkę i byłą sportsmenkę, ale praktyka czyni mistrza prawda? Ukradziony obraz ma zostać sprzedany. Thomas Malloy emerytowany agent (jeśli dobrze wyczytałam CIA) ma być pośrednikiem i pomóc w wywiezieniu obrazu ze Szwajcarii do Stanów. Wszystko jednak się komplikuje, Corbeau rządny zemsty za kradzież obrazu jest w stanie wyeliminować każdego, kto był odpowiedzialny za kradzież i handel jego cennym obrazem. Jednak oczywiście dobro musi zwyciężyć i po ciężkich momentach, kilkunastu seriach z kałasznikowa itp Kate, Ethan i Thomas realizują zadanie. Zdziwiła mnie postać contessy Claudii de Medici (której nazwisko automatycznie wywołało u mnie uśmiech na twarzy), na początku nie wiedziałam jak ją zaklasyfikować, jak okazało się na koniec i czego się nie spodziewałam, była jedną z tych "dobrych" i sprawcą całego tego zamieszania. Ogólnie całkiem zgrabnie napisana książka, dość ciekawa (do tej pory raczej nie miałam okazji sięgać po coś co dotyczyło Piłata, Jerozolimy i tamtych czasów - A.D. 25-35. Chociaż czasem nie wiadomo było o co chodzi, kto z kim coś kombinuje, komu można ufać i kto chce kogo wyeliminować, nie było tak źle :) Pomijając, jak już wspomniałam, zbyt rozwleczony wątek Piłata.

Informacje dodatkowe o Przeklęty Zakon:

Data wydania: 2011-12-08