„Reina Roja. Czerwona Królowa” autorstwa Juana Gómeza-Jurado to pierwszy tom cyklu z Antonią Scott – i już od pierwszych stron wiadomo, że nie mamy do czynienia z przeciętnym kryminałem. To świetnie napisana, dynamiczna i inteligentna powieść, która bez wątpienia zasługuje na miejsce na listach bestsellerów.
Jestem ogromną fanką twórczości Gómeza-Jurado – jego styl, narracja i umiejętność budowania napięcia to coś, co zdecydowanie wyróżnia go na tle innych autorów gatunku. Mam nadzieję, że wkrótce sięgnę po inne jego książki, w tym cykl „Todo arde”, którego hipnotyzujące okładki od dawna nie dają mi spokoju.
Najmocniejszym punktem tej powieści jest bez wątpienia postać głównej bohaterki – Antonia Scott to bohaterka niebanalna, skomplikowana, intrygująca. Inteligentna, zamknięta w sobie, z tajemnicą, którą poznajemy stopniowo – to właśnie ona napędza całą fabułę i sprawia, że nie sposób się oderwać od lektury. Jej relacja z inspektorem Jonem Gutiérrezem dodaje całości autentyczności – ta nietypowa para detektywów jest jak powiew świeżości w gatunku.
Fabuła „Reina Roja” to nie tylko klasyczna zagadka kryminalna – to misternie skonstruowana sieć wątków, pełna zwrotów akcji, zaskoczeń i psychologicznych niuansów. Autor doskonale łączy elementy thrillera z kryminałem i sensacją, a przy tym nie zapomina o głębszym tle społecznym i osobistych dramatach bohaterów.
Reasumując, jeśli szukasz wciągającego, inteligentnego kryminału z wyrazistymi postaciami i wartką akcją – „Czerwona Królowa” to doskonały wybór. To książka, która nie tylko dostarcza rozrywki, ale też zostaje z czytelnikiem na dłużej. Zdecydowanie polecam! 😊
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2023-04-26
Tytuł oryginału: Reina Roja
Tłumaczenie: Barbara Bardadyn
Roksana
CZEKANIE DOBIEGŁO KOŃCA ZAMYKA SIĘ KRĄG UNIWERSUM REINA ROJA Ta powieść jest kluczem uniwersum Reina Roja, projektu, któremu Juan Gómez-Jurado poświęcił...
TODO VUELVE WSZYSTKO POWRACA ...WIĘC LEPIEJ WIEDZIEĆ, JAK PRZYJMOWAĆ CIOSY. Wszystko, czego pragnie Aura Reyes, to przeżyć jeszcze dziesięć minut...