Okładka książki - Selena - Córka Dwóch Światów

Selena - Córka Dwóch Światów

✨ RECENZJA ✨

„Selena. Córka dwóch światów”

Autor: Maestria

Wydawnictwo: Novae Res

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

„Czasem cisza mówi więcej niż słowo.”

I właśnie taka jest ta historia — pełna niedopowiedzeń, spojrzeń i emocji ukrytych między wersami. Nie krzyczy, nie próbuje olśnić rozmachem. Ona szepcze. Powoli wślizguje się pod skórę i zostaje tam na długo po ostatniej stronie.

Ta książka jest inna.
Niebanalna. Zbudowana bardziej z ciszy niż ze słów. To jedna z najbardziej nietypowych powieści fantasy, jakie miałam okazję przeczytać.

Napisana rytmem krótkich zdań, urywanych myśli i emocji, które pojawiają się nagle, jak oddech zatrzymany między jednym spojrzeniem a drugim. To historia na jedną podróż, ale zostająca w człowieku na długo po ostatniej stronie.

Opowieść o ulotnych uczuciach, które mimo swojej delikatności zapuszczają korzenie głęboko pod skórą. O miłości, która nigdy nie powinna się wydarzyć, a jednak przyszła, cicha, nieproszona i wystarczająco silna, by zmienić wszystko.

To nie jest historia, którą się tylko czyta.
To historia, którą się odczuwa.

Nie każda historia potrzebuje setek stron i wielkich słów, by zostać w sercu czytelnika na długo. Są książki, które krzyczą akcją, dramatem i rozmachem. „Selena” robi coś zupełnie odwrotnego, szepcze. Cicho, delikatnie, niemal poetycko. A mimo to trafia dokładnie tam, gdzie powinna.

Maestria stworzyła historię oszczędną w formie, ale niezwykle bogatą emocjonalnie. Każdy rozdział, każde zdanie i każda chwila ciszy między słowami wydają się mieć znaczenie. Styl autorki momentami przypomina bardziej pieśń albo zapis emocji niż klasyczną narrację. I właśnie w tym tkwi siła tej książki.

Selena to bohaterka, którą od pierwszych stron otacza samotność. Wychowana przez chłodną, wymagającą babkę, żyje w świecie pełnym zasad, podziałów i lęku przed tym, co inne. Rasy istnieją obok siebie, ale granice między nimi pozostają nienaruszalne. Miłość między przedstawicielami różnych ludów uznawana jest za zagrożenie dla równowagi całego świata.

Akuaryści. Wilderzy. Antylopogeni. Grizli-meni. Owadożywicieli.

Każda rasa ma własną kulturę, swoje miejsce i przeznaczenie. Ten świat wydaje się piękny, ale pod powierzchnią kryje się strach, dawny ból i pamięć wojny, która pozostawiła po sobie więcej ran niż odpowiedzi.

I pośrodku tego wszystkiego jest Selena, dziewczyna, która nigdy nie potrafiła odnaleźć się wśród własnych ludzi. Cicha. Wyobcowana. Niewidzialna. Czująca, że nosi w sobie coś, czego nie potrafi nazwać.

Bardzo poruszył mnie sposób, w jaki autorka pokazała jej samotność. Nie przez dramatyczne sceny czy wielkie deklaracje, ale przez drobne momenty, spojrzenia i emocje ukryte między wersami. Selena nie jest bohaterką walczącą mieczem. Jej największą walką jest próba zrozumienia samej siebie i odnalezienia miejsca w świecie, który od początku ją odrzucał.

Pojawienie się Leo zmienia wszystko.

Ich relacja rozwija się subtelnie, niemal niezauważalnie, ale właśnie dzięki temu wydaje się tak prawdziwa. To nie jest historia oparta na gwałtownych wyznaniach czy wielkich gestach. Miłość rodzi się tutaj w obecności, w spojrzeniach i w ciszy, która między nimi przestaje być pusta.

Motyw zakazanej miłości został przedstawiony niezwykle emocjonalnie. Nad uczuciem Seleny i Leo od początku wisi widmo katastrofy, bo w ich świecie kochać „niewłaściwą” osobę oznacza igranie z losem całej krainy. I właśnie to napięcie sprawia, że każda wspólna chwila ma ogromne znaczenie.

To jednak nie tylko historia o miłości. To przede wszystkim opowieść o tożsamości, wykluczeniu i walce o prawo do bycia sobą. O poszukiwaniu własnego miejsca w świecie, który od początku próbował odebrać bohaterce głos. Selena staje się symbolem wszystkich tych, którzy kiedykolwiek czuli się „inni”, niewystarczający lub nieakceptowani.

Ogromnym atutem książki jest również jej wydanie. Mapka, opisy ras, cytaty, ilustracje i karty postaci sprawiają, że świat wykreowany przez Maestrię staje się jeszcze bardziej namacalny. Aż trudno uwierzyć, że w tak krótkiej historii udało się zmieścić tyle emocji, szczegółów i znaczeń bez przytłaczania czytelnika.

Najbardziej wyjątkowe jest jednak to, że „Selena” nie próbuje być podobna do innych romantasy. Ma własny rytm, własny język i własną wrażliwość. To książka, która bardziej otula emocjami, niż prowadzi przez dynamiczną akcję.

I myślę, że właśnie dlatego działa tak mocno.

Bo przypomina, że czasem najmocniej poruszają nas nie wielkie wojny i spektakularne wydarzenia, ale samotność jednej osoby, która przez całe życie próbowała zrozumieć, dlaczego nigdzie nie pasuje.

„Selena. Córka dwóch światów” to historia o inności, akceptacji i uczuciu, które nigdy nie powinno się narodzić. Delikatna, melancholijna i niezwykle piękna.

Taka, której się nie zapomina.

Informacje dodatkowe o Selena - Córka Dwóch Światów:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-04-27
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Selena - Córka Dwóch Światów

Kup książkę Selena - Córka Dwóch Światów