Okładka książki - Serca, które przestały bić

Serca, które przestały bić

To historia, w której granica między snem a rzeczywistością bardzo szybko się zaciera. Rita od zawsze widzi we snach miejsca, ludzi i wydarzenia, które nie powinny mieć prawa istnieć, a jednak w pewnym momencie wkraczają do jej życia z pełną mocą. To opowieść o świecie, w którym przeszłość splata się z teraźniejszością, a zwykła codzienność ustępuje miejsca magii, tajemnicom oraz uczuciom, które potrafią boleć równie mocno, jak zachwycać.

Dla mnie ta książka ma szczególne znaczenie, bo jest to mój pierwszy patronat, dlatego z całego serca chcę podziękować Wydawnictwu Alternatywne za zaufanie i danie mi szansy.

Sama fabuła jest bardzo rozbudowana i naprawdę dużo się w niej dzieje, co działa ogromnie na plus, bo książkę czyta się szybko i z zaangażowaniem. Autorka prowadzi czytelnika przez całą historię w sposób przemyślany, dzięki czemu nawet przy dużej liczbie wątków nie ma poczucia zagubienia. W świecie przedstawionym nie zabrakło wiedźm, wampirów, aniołów i demonów, a zasady ich funkcjonowania są pokrótce wyjaśnione, co bardzo doceniam, choć chętnie przeczytałabym jeszcze więcej szczegółów i liczę, że kolejny tom mocniej rozwinie ten aspekt.

Główna bohaterka pozytywnie mnie zaskoczyła, bo mimo młodego wieku potrafi wykazać się dojrzałością, siłą i determinacją, choć nie jest pozbawiona emocjonalnych wybuchów, które dodają jej autentyczności. Wątek romantyczny odgrywa tu ważną rolę, jest obecny przez całą historię, ale nie przytłacza i nie wywołuje przewracania oczami. Szczególnie mocno wybrzmiewa tu sama miłość pokazana w wielu odsłonach, jako uczucie pełne poświęcenia, bólu i trudnych wyborów, ale też chwil, dla których warto walczyć.

To bardzo udany debiut, który pokazuje ogromny potencjał autorki i sprawia, że z ciekawością będę sięgać po jej kolejne książki. To historia, która wciąga, wzrusza i zostawia z myślą, że czasem za miłość trzeba zapłacić bardzo wysoką cenę.

Informacje dodatkowe o Serca, które przestały bić :

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2026-01-16
Dodał/a opinię: zksiazkajejdotwa

Zobacz opinie o książce Serca, które przestały bić

Kup książkę Serca, które przestały bić