Okładka książki - Serca, które przestały bić

Serca, które przestały bić

Czasem chcesz uciec do świata fantasy.

A czasem ten świat wkracza w twoje życie tak mocno, że nie pozwala ci odejść.

Rita od zawsze śniła o miejscach, których nigdy nie widziała: o dawnym dworze, zapomnianych sekretach i mężczyźnie, którego spojrzenie odbierało jej dech nawet we śnie. Gdy jej sen niespodziewanie staje się rzeczywistością, świat dziewczyny pęka na pół, a ona zostaje wciągnięta w paranormalny romans, którego konsekwencje mogą ją zniszczyć.

Przeszłość splata się z teraźniejszością, anioły i demony ingerują w codzienność, a miłość okazuje się równie zachwycająca, co bolesna. Rita staje przed dramatycznym wyborem: ocalić siostrę czy pozostać u boku ukochanego, który sam skrywa mroczne tajemnice.

Tylko czy szesnaście lat wystarczy, by udźwignąć ciężar przeznaczenia?

„Serca, które przestały bić" to paranormalny romans z dramatycznym konfliktem w tle, opowiadający o pragnieniu normalności, która staje się niedostępnym marzeniem i o miłości, dla której czasem trzeba zejść do samego piekła.

Dosłownie.

Informacje dodatkowe o Serca, które przestały bić :

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2026-01-16

Kup książkę Serca, które przestały bić

Serca, które przestały bić - opinie o książce

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2026-02-07, Ocena: 6, Przeczytałem,

🥀🥀🥀🥀🥀 Recenzja 🥀🥀🥀🥀🥀

Inga Äbris „Serca, które przestały bić”

@iabb__ia

Wydawnictwo: Alternatywne

@wydawnictwoalternatywne

🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀

„ Kiedyś ktoś powiedział, że jeśli trzymasz miłość zbyt słabo, to ta miłość odleci jak jaskółka - zatrzepocze skrzydłami i poleci, nie zważając na to, co było. Jednak jeśli trzymasz tę

miłość za mocno, jeśli nie dajesz jej żyć, to ona umrze. I moja miłość umarła. Zostawiła mnie, zniknęła i pozwoliła umierać w samotnosci..."

„Serca, które przestały bić” to książka, którą bierzesz do ręki z myślą: „przeczytam kilka stron”, a kończysz z zarwanym snem, pustą herbatą i emocjonalnym chaosem w sercu. To jedna z tych historii, które nie pytają o pozwolenie po prostu wchodzą w Twoje życie i zostają tam na długo.

Historia Rity to coś więcej niż zwykły romans z elementami fantasy. To opowieść o snach, które przestają być tylko snami, o przeszłości, która nie chce zostać zapomniana, i o miłości, która potrafi zarówno ratować, jak i niszczyć. Tutaj każde uczucie ma swoją cenę. I nie zawsze da się ją zapłacić bez bólu.

📖 Co znajdziesz w tej książce:

💭 Tajemnicze sny – granica między snem a rzeczywistością szybko się zaciera

🕰️ Dwa plany czasowe przeszłość przeplata się z teraźniejszością

🏚️ Mroczny klimat stary dwór, rodzinne sekrety, tajemnice z dawnych lat

❤️ Paranormalny romans miłość pełna tęsknoty, bólu i poświęceń

👧 Młoda bohaterka emocjonalna, zagubiona, ale walcząca o swoich bliskich

😇😈 Istoty nadprzyrodzone anioły, demony, duchy, wampiry i magia

⚖️ Trudne wybory między miłością a rodziną, sercem a rozsądkiem

🔥 Dużo emocji wzruszenia, napięcie, dramat i nadzieja

🌪️ Szybkie tempo akcji brak nudy, ciągle coś się dzieje

🖤 Motyw przeznaczenia walka z losem i próbą jego zmiany

Rita to bohaterka, która jest bardzo prawdziwa. Czasem działa impulsywnie, czasem się gubi, czasem podejmuje złe decyzje ale właśnie dlatego łatwo ją zrozumieć. Nie jest idealna. Jest dziewczyną, która próbuje udźwignąć coś, co przerasta nawet dorosłych.

Wątek romantyczny… boli. I to bardzo. Jest pełen tęsknoty, niedopowiedzeń, sekretów i trudnych emocji. To nie jest bajka o miłości bez problemów. To relacja, która musi przetrwać czas, los i siły spoza ludzkiego świata. A nie każdy jest na to gotowy.

Ogromnym atutem tej historii jest klimat. Czuć w nim tajemnicę, mrok i lekkie napięcie. Stary dwór, dawne tragedie, duchy przeszłości wszystko to tworzy atmosferę, w którą łatwo się zanurzyć. Momentami miałam wrażenie, że stoję obok bohaterów i przeżywam to razem z nimi.

Nie da się ukryć dzieje się tu naprawdę dużo. Wątki się przeplatają, tempo momentami przyspiesza, a wydarzenia potrafią zaskoczyć. Dla mnie to był ogromny plus, bo nie było miejsca na nudę, ale osoby preferujące spokojniejsze historie mogą poczuć lekki chaos.

Styl autorki jest lekki, płynny i bardzo emocjonalny. Czyta się go z przyjemnością, bez zmęczenia. Inga Äbris świetnie oddaje uczucia bohaterów ich strach, tęsknotę, miłość i bezradność. Dzięki temu historia jest bardzo osobista i poruszająca.

Ta książka nie próbuje być „ładna”. Ona jest prawdziwa. Czasem boli, czasem wzrusza, czasem wkurza, ale nigdy nie zostawia obojętnym. Po zakończeniu zostaje w sercu taka cicha pustka i myśl: „chcę jeszcze”.

„Serca, które przestały bić” to paranormalny romans z duszą. Dla tych, którzy lubią historie o przeznaczeniu, tajemnicach, trudnej miłości i bohaterach, którzy nie zawsze wybierają łatwe drogi.

Jeśli szukasz książki, która poruszy Ci serce i zostanie z

Tobą na dłużej to jest właśnie ona. 🖤📖

Avatar użytkownika - zksiazkajejdotwa
zksiazkajejdotwa
Przeczytane:2026-01-25,

To historia, w której granica między snem a rzeczywistością bardzo szybko się zaciera. Rita od zawsze widzi we snach miejsca, ludzi i wydarzenia, które nie powinny mieć prawa istnieć, a jednak w pewnym momencie wkraczają do jej życia z pełną mocą. To opowieść o świecie, w którym przeszłość splata się z teraźniejszością, a zwykła codzienność ustępuje miejsca magii, tajemnicom oraz uczuciom, które potrafią boleć równie mocno, jak zachwycać.

Dla mnie ta książka ma szczególne znaczenie, bo jest to mój pierwszy patronat, dlatego z całego serca chcę podziękować Wydawnictwu Alternatywne za zaufanie i danie mi szansy.

Sama fabuła jest bardzo rozbudowana i naprawdę dużo się w niej dzieje, co działa ogromnie na plus, bo książkę czyta się szybko i z zaangażowaniem. Autorka prowadzi czytelnika przez całą historię w sposób przemyślany, dzięki czemu nawet przy dużej liczbie wątków nie ma poczucia zagubienia. W świecie przedstawionym nie zabrakło wiedźm, wampirów, aniołów i demonów, a zasady ich funkcjonowania są pokrótce wyjaśnione, co bardzo doceniam, choć chętnie przeczytałabym jeszcze więcej szczegółów i liczę, że kolejny tom mocniej rozwinie ten aspekt.

Główna bohaterka pozytywnie mnie zaskoczyła, bo mimo młodego wieku potrafi wykazać się dojrzałością, siłą i determinacją, choć nie jest pozbawiona emocjonalnych wybuchów, które dodają jej autentyczności. Wątek romantyczny odgrywa tu ważną rolę, jest obecny przez całą historię, ale nie przytłacza i nie wywołuje przewracania oczami. Szczególnie mocno wybrzmiewa tu sama miłość pokazana w wielu odsłonach, jako uczucie pełne poświęcenia, bólu i trudnych wyborów, ale też chwil, dla których warto walczyć.

To bardzo udany debiut, który pokazuje ogromny potencjał autorki i sprawia, że z ciekawością będę sięgać po jej kolejne książki. To historia, która wciąga, wzrusza i zostawia z myślą, że czasem za miłość trzeba zapłacić bardzo wysoką cenę.

Avatar użytkownika - Recenzja_Oliwii
Recenzja_Oliwii
Przeczytane:2026-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Promocja , Patronat , Premiera ,

Recenzja Premierowa Patronacka

16.01.26

Serca, które przestały bić - Inga Äbris

Dziękuję wydawnictwu AlterNatywne za możliwość bycia częścią tej książki jako Patronka.

Wierzysz w reinkarnację i prawdziwą miłość?

Jeśli tak, to serdecznie zapraszam Was w podróż fantastyki, która mimo swoich 180 stron da Wam wiele emocji. Dużo się w niej dzieje i co najważniejsze nie jest przytłaczająca. Opowieść czyta się z przyjemnością.

Z Lilith, pierwszą kobietą przed Ewą, po raz pierwszy miałam styczność na Wapattd'zie. Nie sądziłam, że jeszcze będę miała okazję ją spotkać. Bardzo polubiłam tę postać. Trochę przez nią miałam deja vu.

Kiedy urodzisz się w nie tych czasach, to nawet miłość nie wygra z ludzką chciwością. Smutne i niestety prawdziwe.

Fajnie, że były tutaj wampiry, czarownice, medium i anioły. Lubię takie połączenia. Rzadko kiedy natrafiam tak jak tutaj, na strażnika historii i niewolnika czasu/duchy.

Czy da się naprawić przeszłość? Czy miłość zwycięży?

Czy polecam?

Tak!!!

Piękna historia, która pokazuje, że nie możemy mieć wszystkiego na raz. Zawsze trzeba dokonać jakiegoś wyboru.

Z przyjemnością wyczekuję kontynuacji tej historii.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Henryk westchnął i złapał mnie za rękę. Poczułam ciężar pierścionka, który mi podarował. Rzymskie cyfry tworzące tarczę zegara wokół oczka z czarnego turmalinu. Symbol czasu, grzechu i naszej miłości.

- Wiesz, myślę, że możemy sobie pomóc - Ścisnął mocniej moją dłoń i dodał: Właściwie poznałem kogoś, kto mówi, że jest w stanie nam pomóc.

-Czy jest w tej rzeczywistości ktokolwiek, kto byłby w stanie to zrobić? - zapytałam z rezygnacją w głosie.

- W tej nie. W innej? Może - odezwał się za nami obcy kobiecy głos.

Odskoczyłam od Henryka, przerażona, że zostaliśmy nakryci przez kogoś z dworu. Oddychałam szybko, patrząc na kobietę stojącą na ścieżce, którą tu przyszłam."

"Byłam śmieszna w swoim szaleństwie zakochana w historycznej postaci, wzdychająca za minionym echem życia młodego hrabiego. Ta tęsknota stawała się nie do zniesienia."

"Nie potrzebowałam czytać książek fantasy, bo sama żyłam w świecie pełnym niemających prawa bytu istot. Moje życie było dziwne. Czasami traciłam nad nim kontrolę, czasami nie wiedziałam, co jest prawdą, a co fikcją. Duchy? Litości, miałam ich dosyć. Wampiry? Czarownice? Nie wiedziałam, w którym wymiarze żyłam, ale byłam pewna, że nie w tym normalnym, zwyczajnym. Dlaczego więc nie mogłam być zakochana w facecie ze snów, de facto w facecie, po którym zostało tylko odległe echo wspomnień i kilka wzmianek w archiwach?"

" To podróż w przeszłość, moja droga. Musisz odkryć, kim naprawdę jesteś. Wybrać pomiędzy jedną miłością a drugą. Każda z nich jest inna, lecz obie tak samo gorące i prawdziwe Stoisz przed trudnym wyborem, a jedna błędna decyzja może sprawić, że wszystko potoczy się tym samym torem jak przed laty. Dostałaś drugą szansę, ty i Henryk ją dostaliście, więc nie zmarnuj jej. Musisz odbyć podróż w głąb siebie i w głąb dziejów. Musisz znaleźć rozwiązanie. To nie będzie proste, ale uda ci się, jeśli będziesz tego chciała stwierdziła babcia."

"Czasami wydaje się nam, że nie będziemy już sami i możemy przestać kurczowo trzymać czyjąś rękę. Jednak wtedy kroki cichną i po wyjściu z tunelu zdajemy sobie sprawę, że to od zawsze była samotna wędrówka. Szliśmy obok siebie, nie razem. Fałszywe dłonie, których tak rozpaczliwie potrzebujemy."

"Mówią, że żadna miłość nie jest gorsza, że każda zasługuje na swój czas. Miłość moja i Henryka miała już swój czas. Swój okrutnie krótki czas. Naszym przeznaczeniem było cierpieć z miłości do siebie. Nie miałam pojęcia, gdzie on teraz jest.

Nasze uczucie przeminęło. Przeminęło jak wszystko, co dobre i piękne. Jednak mimo wszystko miałam tę nadzieję, że mój ukochany jest szczęśliwy, że nie cierpi. Nie zniosłabym, gdyby cierpiał i miałabym tego świadomość."

"Nikt tak naprawdę nie wie, czym jest miłość. Nikt nie zna jej definicji. Bo ona tej definicji nie ma. Miłość jest, ale pozostaje nieokreślona - jak wszechświat, jak wiatr."