Okładka książki - Silniejsza bez ciebie patronujemy

Silniejsza bez ciebie

Dawno nie czytałam tak bardzo życiowej książki. Choć jestem już po lekturze to wciąż pozostaje pod wrażeniem tego, jak wiele życiowych prawd zawarła w niej pisarka.

Opisując historię zwykłej rodziny, pokazuje prawdziwe życie, które rozgrywa się tuż za przysłowiowym płotem lub nawet w niejednym, naszym domu.

Przez pryzmat głównej bohaterki, która pracuje w spożywczym dyskoncie jako kierowniczka, przedstawia realia pracy w marketach spożywczych. Cienie, bo trudno tu mówić o blaskach i trudy z jakimi na codzień zmagają się pracownicy, kasjerzy czy kierownicy. Gdzie wyzysk czy walka o lepsze stanowisko jest na porządku dziennym. A to nie koniec tych minusów. Inne odnajdziecie na kartach książki.

Pisarka nakreśliła również w swojej powieści portret psychologiczny hazardzisty. Ukazując postęp uzależnienia. To, co do niego doprowadza, jak wygląda życie takiego człowieka i czy możliwe jest wyrwanie się ze szponów nałogu.

To również powieść o kobietach ( i dla kobiet). O ich roli w społeczeństwie, o codzienności, o ich życiu, o macierzyństwie.

Książka jest tym ciekawsza, że narracja jest z pozycji trójki bohaterów. Dzięki temu widzimy te same sytuacje, z różnych perspektyw.

I to co dla mnie najważniejsze. Książka zmusza do refleksji, do zastanowienia się nad własnym życiem. Odpowiedzenia sobie na pytanie: co było ważne dla głównej bohaterki, jakie błędy popełniła? A co jest dla mnie ważne? Czy ja nie podążam jej śladem?

Książka niezwykle życiowa i mądra. Bo tak jak mówi na koniec główna bohaterka: "Wiem już, że czasami warto złapać chwilę oddechu, spojrzeć wstecz i docenić własne osiągnięcia. Nikt przecież, nie pokocha nas mocniej niż my sami siebie ".

Informacje dodatkowe o Silniejsza bez ciebie:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-05-12
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Silniejsza bez ciebie

Kup książkę Silniejsza bez ciebie

Ta, która odeszła
Izabela M. Krasińska 0
Okładka ksiązki - Ta, która odeszła

Intrygująca, niepokojąca, gęsta od kłamstw. Historia, której długo nie zapomnicie! Dominika i Maciej mają wspaniałą córkę, piękny dom i miłość, o jakiej...

Tropem miłości
Izabela M. Krasińska 0
Okładka ksiązki - Tropem miłości

Bianka spełnia się zawodowo i jest w szczęśliwym związku z Grzegorzem. Para zamierza się wkrótce pobrać. Przygotowania do ślubu stopniowo jednak ujawniają...