Okładka książki - Stewardesa. Ból w jej oczach Tom I

Stewardesa. Ból w jej oczach Tom I

Tom 1 cyklu Stewardesa

Jak mogliście zauważyć książki Kingi Jesman bardzo lubię, dlatego też z przyjemnością sięgam po jej kolejne powieści. Każda z nich opowiada inną ciekawą, wzruszającą historię - wszystkie są wyjątkowe. Tym razem sięgnęłam po jej najnowszą książkę pt. „Stewardesa. Ból w jej oczach”. Czy i tym razem autorka mnie zachwyci?

Nahaan mieszka z rodziną w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Ma męża i córeczkę. Niestety ze względu na wykonywany zawód, stewardesy często musi się z nimi rozstawać. Nie jest to dla niej łatwe, ale jest ona jedyną żywicielką rodziny i nie ma innego wyjścia. Podczas jednego z lotów poznaje przystojnego Emiratczyka, któremu wpada w oko. Spędzają razem miłe chwile jednak Nahaan wie, że to nie powinno się wydarzyć i zrywa z nim kontakt. Jednak po latach spotykają się ponownie, ponadto kobieta odkrywa, że jej mąż nie jest z nią szczery. Czy kobieta zdecyduje się dać miłości jeszcze jedną szansę?

„Stewardesa. Ból w jej oczach” to niezwykle ciekawa i poruszająca historia. To opowieść o Nahaan, kobiecie, która mimo życia w luksusie nie jest szczęśliwa. Jest to dobra książka, choć nie zaliczę jej do najlepszych. Czytało mi się ją dobrze, jednak czegoś mi tutaj zabrakło. Momentami akcja była mocno przyspieszona, a niektóre wątki jak dla mnie nie zostały do końca dobrze opowiedziane. Mimo to powieść tę mogę polecić, gdyż nie jest to zła, czy nie warta uwagi lektura.

Nahaan to główna bohaterka powieści. Kobieta pracuje w prywatnych liniach lotniczych w Dubaju i zarabia niemało, ale nie jest szczęśliwa. Zmaga się ona z samotnością i tęsknotą za dzieckiem. Ponadto mąż ciągle ją obraża i poniża. Nahaan stara się zapewnić życie na poziomie swojej rodzinie jednak ciągle musi wysłuchiwać przykrości ze strony męża, który jej nie wspiera. Współczułam jej. Sama będąc matką wiem jak ciężkie są rozstania z dzieckiem. Ponadto zachowanie jej męża jest poniżej jakiejkolwiek krytyki. Momentami miałam ochotę wyciągnąć go z tej książki i wygarnąć co o nim myślę! Do samej postaci Nahaan zapałałam sympatią, choć momentami mnie irytowała. Wiem, że bohaterka należy do kultury arabskiej i ma inne podejście do małżeństwa, czy rozwodu. Ale w momentach kiedy pozwalała sobą pomiatać miałam ochotę nią potrząsać, żeby uciekała od męża jak najdalej, bo żadna kobieta nie zasługuje na takie traktowanie!

Jednym z moich ulubionych wątków tej powieści jest pojawienie się Naela w życiu Nahaan. Mężczyzna od początku zapalał do niej szczerą sympatią i chciał urozmaicić jej pobyt swoim towarzystwem. Chociaż Nahaan się wzbraniała przed tą relacją to Nael się nie poddawał. To właśnie on ją wspierał, wysłuchiwał, a także pomógł odnaleźć siebie. Dzięki niemu kobieta przypomniała sobie o swoich pasjach i pragnieniach. To właśnie Nael pokazał jej, że nadal jest wartościowa i zasługuje na szczęśliwe życie.

Jednym z wątków, który doprowadził mnie do łez była historia mamy Nahaan. Kobiety, która w brutalnych realiach Iraku miała odwagę walczyć z systemem. Chciała walczyć o wolność, godność i szacunek kobiet w tym społeczeństwie. Poprzez tą opowieść widzimy jak ciężko żyje się kobietom w Iraku, które są ciągle osadzane i wydawane przez sądy ludowe za najdrobniejsze przewinienia. Po poznaniu historii dzieciństwa, oraz losów matki Nahaan odkrywamy, że tytułowy „Ból w jej oczach” ma dużo głębsze znaczenie. To ból zakorzeniony w niej przez całe lata cierpienia.

Reasumując, „Stewardesa. Ból w jej oczach” to opowieść o kobiecie, która ciągle jest rozdarta i musi podejmować ciężkie decyzje. To historia o tym jak bolesne może być życie w ciągłej rozłące z bliskimi. To opowieść o tym jak jeden człowiek może zmienić nasze podejście do życia i pomoże odnaleźć siebie, kiedy się zatraciliśmy. Historia ta na pewno jest warta uwagi i poznania. Jak już wspomniałam czegoś mi jednak tutaj zabrakło, aby wystawić najwyższą ocenę. Jednak jest to historia bardzo potrzebna, ucząca, że kobiety nieważne w jakim żyją świecie zasługują na szacunek!

IG: Libresunn

Informacje dodatkowe o Stewardesa. Ból w jej oczach Tom I:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-06-04
Dodał/a opinię: Aneta Janiec

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna romans miłość prawa kobiet

Zobacz opinie o książce Stewardesa. Ból w jej oczach Tom I

Kup książkę Stewardesa. Ból w jej oczach Tom I

Wojowniczki, Boginie, Księżniczki. Historie kobiet Dubaju
Kinga Jesman0
Okładka ksiązki - Wojowniczki, Boginie, Księżniczki. Historie kobiet Dubaju

Od Arabskiej Wojowniczki do Marokańskiej Bogini Dubaj. Największe miasto Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Jedno ze światowych centrów finansowych i popularny...

Stewardesa. Ból w jej sercu
Kinga Jesman0
Okładka ksiązki - Stewardesa. Ból w jej sercu

Iranka, która każdego dnia czerpie szczęście pełnymi garściami. Mieszka w luksusowym Dubaju, pracuje jako stewardesa prywatnych linii lotniczych, a jej...