Puerto Deseado rok 1991.
Raúl pewnego ranka, zaraz po przebudzeniu odkrywa dwie rzeczy.
Jedną z nich jest zaginięcie jego żony Gracieli, a drugą jest to, że całe Puerto Deseado jest pokryte szarym, śmierdzącym siarką pyłem.
Gdy pierwszy szok z wszechobecnym pyłem znika, Raúl postanawia ruszyć na poszukiwania żony.
Długo nie musiał żyć w nieświadomości, gdyż porywacze Gracieli szybko się do niego odezwali.
Okazało się, że kilka dni przed porwaniem mężczyzna był świadkiem śmiertelnego wypadku samochodowego, chcąc sprawdzić, czy z kierowcą jest wszystko w porządku, natrafia na torbę wypchaną dolarami.
Zabiera torbę do swojego auta, zamierza zwrócić je później.
Raúl jest w szoku, gdy porywacze oznajmiają mu, że ma zwrócić ukradzione 1,5 miliona dolarów, inaczej skrzywdzą jego żonę.
Całość znalezioną w wypadku, czyli 3 miliony dolarów zwrócił przecież na policję.
Czy Raúl udowodni porywaczom, że to pomyłka i jest uczciwym człowiekiem?
Czy może mężczyzna jednak zachował sobie połowę łupu?
Po przeczytaniu opisu książki, od razu wiedziałam, że muszę ją przeczytać!
Porwanie, zaginione pieniądze oraz erupcja wulkanu Hudson.
Te trzy tematy kupiły mnie całkowicie.
Nigdy wcześniej nie miałam przyjemności poznać twórczości Cristian Perfumo i nie wiedziałam, jak nastawić się do tej książki.
Jestem szczerze zachwycona, gdyż książkę czytało się szybko, z emocjami i bez momentów nudy.
Autor świetnie mieszał, ze sobą czas teraźniejszy i przyszły, co stworzyło pełną napięcia historie!
Jeśli nie mieliście przyjemności czytać czegoś spod pióra autora, to spróbujcie koniecznie, bo według mnie warto.
Ocenka: 9/10
Data wydania: 2023-08-11
Tytuł oryginału: Rescate Gris
Tłumaczenie: Piotr Jarco
Nanka_czyta
Trzy emocjonujące historie od Cristiana Perfumo osadzone w najdalszych zakątkach argentyńskiej Patagonii i obfitujące w tajemnice oraz niespodzianki. „Hotel...