„Takie jest życie. Bądź dobry dla ludzi, a ludzie będą dobrzy dla ciebie. Karma wraca”.
Bohaterkami książki są dwie kobiety. Ellie ma ułożone życie, męża, dorosłe dzieci i ukochanego wnuka. Powinna być szczęśliwa, a okazuje się, że… Wydarzenia sprzed lat sprawiają, że ożywają koszmary z dzieciństwa. Kobieta żyje w obsesyjnym strachu, obwinia się za wypadek i nie potrafi normalnie funkcjonować.
Jo po wyjściu z więzienia nie ma się gdzie podziać i zostaje bezdomną. Nie nawiązuje z nikim bliższych relacji, ponieważ boi się, że dosięgnie ją przeszłość.
Dręczą ją koszmary, nieustannie czegoś się boi i przed czymś ucieka. Życie na ulicy jest niebezpieczne, dlatego kobieta jest czujna. Nikomu nie ufa i nie chce powierzyć tajemnic przeszłości. Co łączy obie kobiety?
Dwie różne historie, a taki sam finał. Zakończenie mnie zaskoczyło, ale to dobrze, bo świadczy to o jakości książki. Uważam, że nie jest to thriller, raczej dramat psychologiczny.
Bohaterki wzbudzają sympatię. Czytając ich historie czułam smutek, że takie rzeczy się zdarzają. Jestem nastolatką, która ma ciepły dom, kochających rodziców, poczucie bezpieczeństwa i trudno mi było zrozumieć, że są osoby, które tego nie otrzymują od najbliższych. Dzięki tej książce przekonałam się, że to, co spotka nas w dzieciństwie rzutuje na całe nasze życie. Co otrzymamy będąc dziećmi wpływa na to, jakimi staniemy się dorosłymi. Osoby, które przeżyły w dzieciństwie traumę są częściej podatne na toksyczne relacje, ulegają manipulacji, gdyż m.in. mają niskie poczucie własnej wartości.A za bezdomnością często kryją się smutne historie.
Książka pomimo, że przedstawia trudne tematy: bezdomność, Zespół Stresu Pourazowego, molestowanie, porzucenie, przemoc, brak miłości, brak wsparcia i zrozumienia, jest napisana prostym, przejrzystym językiem. Z każdą przewróconą kartką wciąga ona coraz bardziej. Chęć odkrycia elementu łączącego obie kobiety staje się coraz większa, a przemyślenia, które pojawiają się w głowie czytelnika są bezcenne.Na pewno po jej przeczytaniu innym okiem spojrzę na bezdomnego, którego będę mijać na ulicy i każdego człowieka, którego spotkam na swojej życiowej drodze.
Książka warta przeczytania. Polecam.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2021-10-27
BOOKSARE_MYPASSI
Napakowany zwrotami akcji, uzależniający i prowokujący nowy thriller autorki „Tej, która zawiniła”. Co byś zrobiła, gdyby twój syn kogoś zamordował...