Są takie powieści, które wchodzą w czytelnika z impetem, nie pukając do drzwi, i zostawiają po sobie duszny osad pytań. „Tajemnice szkolnych murów” Agnieszki Kaźmierczyk to właśnie taka pozycja - literacki koktajl, w którym granica między thrillerem psychologicznym, kryminałem a bolesną prozą obyczajową ulega całkowitemu zatarciu. Książka odważnie żongluje emocjonalnym rozedrganiem, rezygnując czasem z chłodnej logiki na rzecz budowania atmosfery niemal onirycznego osaczenia.
Główna bohaterka, Inga Górska, to postać nakreślona z dużą dozą empatii, choć niepozbawiona kontrowersyjnych rysów. To nauczycielka z powołania, dla której angielski jest tylko narzędziem do budowania mostów z młodzieżą. Jednak autorka brutalnie pokazuje, że w świecie zdominowanym przez układy i dbanie o „dobre imię instytucji”, nadmierna otwartość może stać się gwoździem do zawodowej i życiowej trumny. Przenosiny z Poznania na Śląsk miały być nowym otwarciem, swoistym katharsis, jednak Kaźmierczyk udowadnia, że od traumy nie da się uciec pociągiem - ona zawsze podróżuje w bagażu podręcznym.
Struktura powieści jest wymagająca i niezwykle dynamiczna, ponieważ narracja prowadzona w trzech płaszczyznach czasowych tworzy skomplikowaną mozaikę. Choć momentami można odnieść wrażenie lekkiego zagubienia w tych przeskokach między „obecnie” a wydarzeniami sprzed lat, to ostatecznie służą one zrozumieniu ewolucji strachu, który towarzyszy Indze. To nie jest linearna opowieść, lecz raczej rykoszet emocji, gdzie każde wspomnienie uderza w teraźniejszość z podwójną siłą, budując obraz dziewczyny z Podkarpacia, która w wielkim mieście szukała szansy, a znalazła jedynie cienie.
Styl autorki charakteryzuje się niezwykłą lekkością i przystępnością, co stoi w intrygującej sprzeczności z ciężarem gatunkowym poruszanych tematów. Kaźmierczyk nie boi się pisać o sprawach ostatecznych: o bolesnych doświadczeniach kobiet, chorobliwych obsesjach, hejcie rówieśniczym czy systemowej niesprawiedliwości, gdzie ofiara bywa karana surowiej niż oprawca. Bardzo sugestywnie oddano duszność szkolnych korytarzy - miejsc, gdzie pod dywan zamiata się dramaty nastolatków w imię świętego spokoju dyrekcji. Autorka świetnie czuje tę przestrzeń, pokazując mroczną stronę edukacji, gdzie znajomości znaczą więcej niż prawda.
Warto zwrócić uwagę na konstrukcję postaci drugoplanowych, takich jak Oliwia czy Olaf, którzy budzą niepokój swoją dualistyczną naturą. To oni, obok głównej intrygi kryminalnej, napędzają spiralę niedopowiedzeń. Oczywiście, jako recenzentka dostrzegam pewne mankamenty - momentami psychologia postaci kobiecych, w tym samej Ingi czy policjantki Marty, bywa uproszczona, a ich naiwność może wywoływać w czytelniku irytację. Można to jednak odczytać jako celowy zabieg pokazujący, jak głęboka trauma potrafi zatrzymać rozwój emocjonalny dorosłej osoby. Zakończenie było dość przewidywalne, sprawca znajdował się od początku w kręgu podejrzanych przeze mnie osób, ale nie odebrało mi to przyjemności z lektury.
Dla mnie osobiście „Tajemnice szkolnych murów” to lektura wstrząsająca, bo boleśnie prawdopodobna. To powieść, która nie daje wytchnienia - kiedy już myślisz, że bohaterka odnalazła bezpieczną przystań, autorka wyciąga dywan spod jej stóp. Najbardziej uderzyła mnie refleksja nad tym, jak łatwo decyzje rodziców czy status społeczny determinują naszą przyszłość. Mimo że sprawca bywa możliwy do zdemaskowania nieco wcześniej, to finałowe karty i tak przynoszą satysfakcjonujące uderzenie. To książka „nieodkładalna”, którą czyta się z narastającym węzłem w żołądku, idealna dla czytelników, którzy szukają w literaturze autentycznego, dusznego mroku.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24
auraliteracka
Przeprowadzka na Białoruś nie jest szczytem marzeń nastolatka. Szesnastoletni Wojtek nie ma jednak wyboru, gdyż jego ojciec właśnie tam otrzymał intratną...
Masz na sumieniu malutki grzeszek? A może nie malutki, a całkiem duży? Mimo to czujesz się bezpiecznie, bo przecież nikt nie wie i się nie dowie? Telewizyjny...