Inga Górska to nauczycielka z powołania. Oprócz tego, że z pasją podchodzi do wykonywanego zawodu, to uwielbia obcowanie z uczniami, angażuje się w ich życie oraz próbuje pomagać w rozwiązywaniu problemów.
Prywatnie jednak jej codzienność nie wygląda tak kolorowo. Wychowywana przez babcię, bo rodzice postanowili ruszyć za chlebem, nie za bardzo przejmując się pozostawioną jedynaczką, szybko przekonuje się, że sama musi zatroszczyć się o swój byt.
Studia w Poznaniu miały stać się wstępem do normalnego, spokojnego życia. Niestety, traumatyczne doświadczenie sprawia, że Inga buduje wokół siebie mur. Niewielu osobom pozwala się do siebie zbliżyć.
Kiedy już wydaje się jej, że pokonała wszelkie przeciwności, los postanawia z niej zakpić. Chore zauroczenie nastolatka sprawia, że kobieta ponownie traci grunt pod nogami. Wybucha afera, która wyrzuca ją ze znanego środowiska. Przeniesienie z Poznania na Śląsk wydaje się najlepszym rozwiązaniem, ale to, co początkowo daje nadzieję na normalne życie, zmienia się w koszmar, a Inga staje się podejrzaną numer jeden w sprawie o zaginięcie nastolatki. Wracają też demony z przeszłości, a stabilna teraźniejszość rozpada się niczym domek z kart.
Czy Indze uda się oczyścić z zarzutów? Czy odnajdzie stabilizację i spokój? Kto okaże się sprawcą wszelkich zawirowań w jej życiu? I czy winni zostaną ukarani?
,,Tajemnice szkolnych murów" Agnieszki Kaźmierczyk to trochę taka lalka matrioszka. Otwierasz pierwszą, a w środku pojawia się kolejna, a potem jeszcze jedna i jeszcze jedna. Ale to nie oznacza, że ta najmniejsza jest najmniej ważna. Wręcz przeciwnie - odsłaniane wątki sprawiają, że czytelnik ma wrażenie, iż jest wodzony za nos. Co rusz pojawia się jakaś historia z przeszłości, która burzy nasze wyobrażenia o bohaterach, a rozwikłanie zagadek stawia na głowie wszystkie nasze założenia i przypuszczenia.
Serdecznie polecam! Nie pożałujecie, że sięgnęliście po tę książkę - Barbara Mikulska, autorka powieści grozy, fantasy, obyczajowych oraz książek dla dzieci i młodzieży.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2026-03-24
RECENZJA PATRONACKA
Hejka!
Nawet nie wiecie, ile emocji budzi we mnie dzisiejszy post. Pierwszy raz witam się z wami, jako dumna patronka. A patronuje nie byle jakiej powieści. Zaufaniem obdarzyło mnie wydawnictwo WasPos oraz sama Agnieszka Kaźmierczyk. Zapraszam was na podróż w „Tajemnice szkolnych murów”.
Inga Górska jest nauczycielką z powołania. Uwielbia przebywać z uczniami i z pasją podchodzi do swojego zawodu. Prywatnie jednak nie dzieje się u niej zbyt kolorowo. Jej rodzice wyjechali za chlebem, więc szybko musiała zadbać sama o swój byt. Studia w Poznaniu miały okazać się drzwiami do lepszego życia, lecz jedno tragiczne wydarzenie sprawia, że Inga buduje wokół siebie mur. A kiedy wydaje się, że pokonała wszelkie przeciwności, los postanawia z niej zadrwić. Chore zauroczenie jej ucznia sprawia, że kobieta traci grunt pod nogami. Wybucha afera i nauczycielka ucieka na Śląsk. Ale czy tam odnajdzie szczęście i spokój?
Oh! Tyle się tutaj działo. To było moje pierwsze literackie spotkanie z Agnieszką i jakże udane. Przez powieść się płynie. Autorka tak zwinnie prowadzi mnie za nos przez całą akcję, że niejednokrotnie już sama nie wiedziałam, kto jest winny! To zdecydowanie na plus. Motałam się trochę między wskazaniem tego, kto miesza. Bardzo mi się podobała postać Pawła. Chciałabym, aby ta relacja potoczyła się bardziej pozytywnie, aczkolwiek rozumiem jaki zamysł miała autorka. Zakończenie nie wyjaśnia nam wszystkiego i pozostawia nas z nutką ciekawości, co się stało.
Miałam w swoim otoczeniu dokładnie taką samą sytuację, gdzie uczeń i nauczyciel byli ze sobą związani. Tak, więc dużo łatwiej było mi się wczuć w akcję. To była dobra lektura, trzymająca w napięciu, nieoczywista i ciekawa.
Serdecznie wam ją polecam i z czystym sumieniem podpisuję się swoim imieniem na okładce, a was już za kilka dni zapraszam na więcej w postaci booktouru.
"Tajemnice szkolnych murów" Agnieszki Kaźmierczyk to powieść, która porusza temat ukrytych problemów w środowisku szkolnym oraz wpływu przeszłości na teraźniejsze decyzje. Aktorka łączy w niej elementy kryminału i dramatu psychologicznego tworząc historię pełną napięcia i niepewności.
Główną bohaterką książki jest Inga Górska - nauczycielka, która po trudnych doświadczeniach zawodowych rozpoczyna pracę w nowej szkole. Liczy na spokojny początek, jednak szybko okazuje się, że miejsce to skrywa wiele sekretów. Gdy dochodzi do zaginięcia jednej z uczennic, sytuacja zaczyna się komplikować, a podejrzenia kierują się w stronę Ingi. Stopniowo ujawnione fakty z przeszłości bohaterki sprawiają, że granica między prawdą a kłamstwem staje się coraz mniej wyraźna. Największym atutem powieści jest jej warstwa psychologiczna. Autorka tworzy postać niejednoznaczną, zmuszając czytelnika do ciągłego weryfikowania własnych ocen. Inga nie jest typową bohaterką, jej decyzje bywają kontrowersyjne, ale jednocześnie wynikają z przeżyć, które ją ukształtowały. Ważnym elementem książki jest także ukazanie szkoły jako miejsca, w którym oprócz nauki funkcjonują różnego rodzaju napięcia, konflikty i tajemnice. To przestrzeń, która zamiast dawać poczucie bezpieczeństwa, często potęguje problemy bohaterów. Narracja prowadzona jest w sposób stopniowy. Autorka odsłania kolejne fakty budując napięcie i utrzymując zainteresowanie czytelnika. Książka jest interesująca i wciągająca, choć momentami można odnieść wrażenie, że niektóre wydarzenia są zbyt nagromadzone. Mimo to powieść skutecznie budzi emocje i skłania do refleksji nad ludzkimi wyborami. "Tajemnice szkolnych murów" to dobrze napisana powieść psychologiczna z elementami thrillera. Spodoba się czytelnikom, którzy lubią historie z tajemnicą i pogłębioną analizą postaci. To książka, która pokazuje, że pozory mogą być mylące a prawda często jest bardziej skomplikowana niż się wydaje.
Instagram ksiazki_moja_chwila
?Sięgając po ,,Tajemnice szkolnych murów" Agnieszki Kaźmierczyk spodziewałam się historii z życia szkoły, może lekkiego dramatu obyczajowego a dostałam coś znacznie bardziej złożonego. Czy można uciec przed przeszłością, zmieniając kod pocztowy? Inga Górska, boleśnie przekonuje się, że demony potrafią podróżować.
?Główna bohaterka, Inga, od pierwszych stron wzbudziła we mnie sympatię, ale też ogromne współczucie. To rzadki dziś typ nauczycielki z powołania takiej, która w uczniu widzi człowieka, a nie tylko numer w dzienniku. Jednak pod pancerzem profesjonalizmu kryje się kobieta poturbowana przez życie. Samotność po wyjeździe rodziców i traumy z czasów studenckich zbudowały wokół niej mur, przez który przedrzeć potrafią się tylko nieliczni.
? Autorka świetnie pokazuje, jak wydarzenia z przeszłości potrafią wpływać na decyzje i relacje z innymi. Porusza trudne tematy: gwałtu, stalkingu, niezdrowej fascynacji ucznia nauczycielką, samotności, odrzucenia. Obraz ten został przedstawiony z ogromnym wyczuciem, pokazując, jak łatwo zniszczyć czyjąś reputację jednym pomówieniem. Autorka wodzi nas za nos, podsuwa fałszywe tropy i sprawia, że do samego końca nie jesteśmy pewni, kto w tej grze jest drapieżnikiem, a kto ofiarą.
?Największym atutem tej książki jest dla mnie klimat niepewności. Nic nie jest tu oczywiste, kiedy wydaje się, że zaczynamy rozumieć sytuację, pojawia się kolejny wątek, który wszystko komplikuje. Bardzo podobało mi się to stopniowe odkrywanie tajemnic i napięcie, które towarzyszyło mi praktycznie do samego końca.
?Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić, to momentami czułam lekki chaos w ilości wątków, ale z drugiej strony, to właśnie on buduje ten specyficzny klimat. To książka, która potrafi zaskoczyć, wciągnąć i nie raz wyprowadzić czytelnika w pole. Zdecydowanie polecam ją osobom, które lubią historie z tajemnicą, psychologiczną głębią i emocjami.
?Serdecznie dziękuję wydawnictwu za egzemplarz do recenzji.?
Ojciec nastoletniego Kamila zmusza rodzinę do wyjazdu na prowincję, gdzie ma prowadzić badania w wiosce, w której od dziesięcioleci nie przychodzą na świat...
Autorka "Topielicy ze Świtezi" w kolejnej, intrygującej, odsłonie! Klara i Basia - bliźniaczki, które różnią się od siebie tak bardzo, jak to tylko możliwe...
Przeczytane:2026-04-19, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026, 26 książek 2026, 12 książek 2026,
Są takie powieści, które wchodzą w czytelnika z impetem, nie pukając do drzwi, i zostawiają po sobie duszny osad pytań. „Tajemnice szkolnych murów” Agnieszki Kaźmierczyk to właśnie taka pozycja - literacki koktajl, w którym granica między thrillerem psychologicznym, kryminałem a bolesną prozą obyczajową ulega całkowitemu zatarciu. Książka odważnie żongluje emocjonalnym rozedrganiem, rezygnując czasem z chłodnej logiki na rzecz budowania atmosfery niemal onirycznego osaczenia.
Główna bohaterka, Inga Górska, to postać nakreślona z dużą dozą empatii, choć niepozbawiona kontrowersyjnych rysów. To nauczycielka z powołania, dla której angielski jest tylko narzędziem do budowania mostów z młodzieżą. Jednak autorka brutalnie pokazuje, że w świecie zdominowanym przez układy i dbanie o „dobre imię instytucji”, nadmierna otwartość może stać się gwoździem do zawodowej i życiowej trumny. Przenosiny z Poznania na Śląsk miały być nowym otwarciem, swoistym katharsis, jednak Kaźmierczyk udowadnia, że od traumy nie da się uciec pociągiem - ona zawsze podróżuje w bagażu podręcznym.
Struktura powieści jest wymagająca i niezwykle dynamiczna, ponieważ narracja prowadzona w trzech płaszczyznach czasowych tworzy skomplikowaną mozaikę. Choć momentami można odnieść wrażenie lekkiego zagubienia w tych przeskokach między „obecnie” a wydarzeniami sprzed lat, to ostatecznie służą one zrozumieniu ewolucji strachu, który towarzyszy Indze. To nie jest linearna opowieść, lecz raczej rykoszet emocji, gdzie każde wspomnienie uderza w teraźniejszość z podwójną siłą, budując obraz dziewczyny z Podkarpacia, która w wielkim mieście szukała szansy, a znalazła jedynie cienie.
Styl autorki charakteryzuje się niezwykłą lekkością i przystępnością, co stoi w intrygującej sprzeczności z ciężarem gatunkowym poruszanych tematów. Kaźmierczyk nie boi się pisać o sprawach ostatecznych: o bolesnych doświadczeniach kobiet, chorobliwych obsesjach, hejcie rówieśniczym czy systemowej niesprawiedliwości, gdzie ofiara bywa karana surowiej niż oprawca. Bardzo sugestywnie oddano duszność szkolnych korytarzy - miejsc, gdzie pod dywan zamiata się dramaty nastolatków w imię świętego spokoju dyrekcji. Autorka świetnie czuje tę przestrzeń, pokazując mroczną stronę edukacji, gdzie znajomości znaczą więcej niż prawda.
Warto zwrócić uwagę na konstrukcję postaci drugoplanowych, takich jak Oliwia czy Olaf, którzy budzą niepokój swoją dualistyczną naturą. To oni, obok głównej intrygi kryminalnej, napędzają spiralę niedopowiedzeń. Oczywiście, jako recenzentka dostrzegam pewne mankamenty - momentami psychologia postaci kobiecych, w tym samej Ingi czy policjantki Marty, bywa uproszczona, a ich naiwność może wywoływać w czytelniku irytację. Można to jednak odczytać jako celowy zabieg pokazujący, jak głęboka trauma potrafi zatrzymać rozwój emocjonalny dorosłej osoby. Zakończenie było dość przewidywalne, sprawca znajdował się od początku w kręgu podejrzanych przeze mnie osób, ale nie odebrało mi to przyjemności z lektury.
Dla mnie osobiście „Tajemnice szkolnych murów” to lektura wstrząsająca, bo boleśnie prawdopodobna. To powieść, która nie daje wytchnienia - kiedy już myślisz, że bohaterka odnalazła bezpieczną przystań, autorka wyciąga dywan spod jej stóp. Najbardziej uderzyła mnie refleksja nad tym, jak łatwo decyzje rodziców czy status społeczny determinują naszą przyszłość. Mimo że sprawca bywa możliwy do zdemaskowania nieco wcześniej, to finałowe karty i tak przynoszą satysfakcjonujące uderzenie. To książka „nieodkładalna”, którą czyta się z narastającym węzłem w żołądku, idealna dla czytelników, którzy szukają w literaturze autentycznego, dusznego mroku.