Okładka książki - Tam, gdzie kończy się cisza

Tam, gdzie kończy się cisza

Choć na co dzień rzadko sięgam po powieści obyczajowe, zdarzają się książki, które już samą okładką potrafią mnie zaintrygować i sprawić, że pragnę zanurzyć się w opowieść, jaką skrywają. Szczególnie cenię historie osadzone w dawnych realiach – zwłaszcza w okresie II wojny światowej, ale również te rozgrywające się w Polsce dużo później. Właśnie dlatego zwróciłam uwagę na powieść Wiktorii Emilii Regin „Tam, gdzie kończy się cisza” – książkę, w której autorka snuje przejmującą historię Malwiny, młodej kobiety uwikłanej w dramatyczne wydarzenia, stających się obrazem ufności, zdrady i walki o własną tożsamość.

Malwina opuszcza rodzinny dom i przyjeżdża do Warszawy, by rozpocząć studia. Jej przyszłość rysuje się w jasnych barwach – świetne wyniki na uczelni, ciepła atmosfera w akademiku, narzeczony i plany na ślub. Życie wydaje się obietnicą pełną nadziei i nowych możliwości. Jednak splot dramatycznych wydarzeń oraz nadmierna wiara w ludzi prowadzą ją ku tragedii. W dniu, który miał być jednym z najważniejszych w jej życiu, Malwina trafia do więzienia – zdradzona przez tych, którym ufała najbardziej.

W obliczu dramatycznych wyborów podejmuje decyzję, która na zawsze ją odmieni – w zamian za wolność zgadza się na współpracę z władzami. Nie przynosi jej to jednak ukojenia. Wręcz przeciwnie – przeszłość nieustannie o sobie przypomina, a świadomość dawnych decyzji towarzyszy bohaterce przez kolejne lata. Gdy po długim czasie powraca do Polski, musi zmierzyć się nie tylko z własnymi wspomnieniami, lecz także z prawdą, która przez lata nie dawała jej spokoju.

„Tam, gdzie kończy się cisza” autorstwa Wiktorii Emilii Regin to jedna z tych powieści, które wciągają od pierwszych stron i z każdą kolejną intrygują coraz bardziej. Historia, jaką snuje autorka, to poruszająca opowieść o złamanych marzeniach, trudnych wyborach i cenie, jaką trzeba zapłacić za chwilową nadzieję. Szczególne wrażenie robi doskonale oddany klimat epoki – jej surowość, wszechobecna atmosfera nieufności oraz kontrola systemu, który potrafił odebrać ludziom poczucie bezpieczeństwa. Mimo tak wymagającej tematyki książkę czyta się zaskakująco lekko – wszystko za sprawą stylu autorki, który jest zarazem prosty i niezwykle sugestywny.

Podsumowując – „Tam, gdzie kończy się cisza” to powieść zarówno intrygująca, jak i poruszająca. Z dużym zaangażowaniem śledziłam losy Malwiny – bohaterki, której życie staje się świadectwem trudnych wyborów i bolesnych konsekwencji. To nie jest lektura łatwa – ani emocjonalnie, ani moralnie – ale zdecydowanie warto ją poznać. To książka pełna dramatyzmu i autentycznych emocji, którą z czystym sercem polecam.

Informacje dodatkowe o Tam, gdzie kończy się cisza:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-03
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tam, gdzie kończy się cisza

Kup książkę Tam, gdzie kończy się cisza

Gdybym sama miała wybierać, wolałabym studiować malarstwo. Ale co mogłoby mnie po tym czekać? W najlepszym przypadku malowanie portretów turystom, za kilka monet, na wzgórzu Montmartre w Paryżu. W najgorszym - to samo, tylko na Krakowskim Przedmieściu.

Więcej cytatów z tej książki

O czym szumi ocean
Wiktoria Emilia Regin0
Okładka ksiązki - O czym szumi ocean

GDY WOJNA ROZDZIELA SERCA, ZOSTAJĄ T YLKO DECYZJE, KTÓRE NA ZAWSZE ZMIENIĄ ICH LOSY. Pewnego dnia stojąca na życiowym rozdrożu Inga, otrzymuje wiadomość...

Opad
Opad