♟️🃏♟️🃏 Recenzja ♟️🃏♟️🃏
Jennifer Lynn Barnes – „Godni rywale”
@authorjenlynnbarnes
Cykl: The Grandest Game #2
Wydawnictwo: Must Read
@mustread.wydawnictwo
♟️🃏♟️🃏♟️🃏♟️🃏♟️🃏♟️
„ Życzliwa i bezinteresowna osoba powiedziałaby Graysonowi prawdę, zanim go pocałowała.
Mądra osoba poinformowałaby autorów gry, że Eve i jej wspólnik są na wyspie,
kiedy jeszcze na niej byli…”
Dobra, powiem to od razu nie czytałam pierwszej części. Wiem, wiem. Ryzyko. Ale wiecie co? Ani trochę nie żałuję, bo „Godni rywale” pochłonęli mnie jak burza. Totalnie.
Wchodzisz w tę historię i od razu BAM jesteś w samym środku szalonej gry miliarderów, gdzie każdy kłamie, coś ukrywa i nikt nie gra fair. Brzmi jak dramat? Owszem. Ale to dramat, od którego nie da się oderwać.
W „Godnych rywalach” wracamy do świata stworzonego przez Avery Grambs i braci Hawthorne’ów pełnego zagadek, sekretów i niebezpiecznych układów.
Zostało tylko pięciu graczy, a stawka jest ogromna. Tu nie chodzi już o kasę, tylko o zaufanie, lojalność, miłość i przetrwanie. Jeden błędny ruch i… koniec gry.
〽️ Co znajdziesz w tej książce:
🎲 napięcie, które można kroić nożem,
🎲 sekrety i zwroty akcji, po których zbierasz szczękę z podłogi,
🎲 relacje tak intensywne, że aż iskrzy,
🎲 i tę charakterystyczną nutę chaosu, która nie pozwala przestać czytać.
To historia o tym, że w grze o wysoką stawkę nikt nie jest niewinny, a zwycięstwo nie zawsze znaczy wygraną.
Autorka nie daje odetchnąć – od pierwszych stron odpala emocjonalną bombę i zostawia Cię z dylematem: kto tu kłamie, komu można ufać i dlaczego ja w to wszystko tak bardzo wpadłam?
Nie znając poprzedniego tomu, chwilami czułam się jak intruz, który wpadł na imprezę bez zaproszenia, ale… o dziwo, to działa. Ten lekki chaos i niedopowiedzenia tylko wciągają mocniej. Chciałam wiedzieć więcej. O Avery, o braciach Hawthorne, o tej całej skomplikowanej sieci emocji i tajemnic.
A akcja? Czyste szaleństwo. Tempo nie zwalnia ani na sekundę, każde kłamstwo rodzi następne, a emocje odbijają się jak kulki w pinballu. I tak znowu dałam się nabrać na „tylko jeden rozdział”. Barnes – 1, ja – 0.
Barnes pisze tak, że czujesz każdą emocję. Łączy dramat z romansem i intrygą w idealnych proporcjach. Jej bohaterowie są nieidealni, złożeni, czasem wkurzający ale przez to tak ludzcy, że nie sposób ich nie śledzić.
„Godni rywale” to emocjonalny rollercoaster, który nawet bez znajomości pierwszego tomu porwie Cię w wir gry, gdzie uczucia są bronią, a sekrety walutą. Wciąga, zaskakuje i zostawia po sobie ten cudowny czytelniczy chaos.
A po ostatniej stronie? Tylko jedno pytanie: dlaczego ja to sobie zrobiłam i kiedy kolejna część?!
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: Glorious Rivals
Magdalena Grzejszczyk
Gdy karty rozdaje morderca, gra toczy się o życie. Niezwykły talent siedemnastoletniej Cassie do wnikania w ludzkie umysły zapewnił jej miejsce w elitarnym...
Dla osób, które pokochały The Inheritance Games i Gossip Girl Kontynuacja bestsellerowej powieści Małe wielkie kłamstwa Debiutantka mimo woli, Sawyer...