Okładka książki - Towarzystwo Jane Austen

Towarzystwo Jane Austen

Muszę szczerze przyznać, że mimo iż wiele słyszałam o twórczości Jane Austen, do tej pory nie miałam jeszcze okazji sięgnąć po twórczość autorki, mimo że swoją twórczością idealnie wpisuje się w mój czytelniczy gust-przynajmniej w opisach książek. Po lekturze „Towarzystwa Jane Austen” Natalie Jenner wiem, że koniecznie muszę nadrobić zaległości i sięgnąć po twórczość Jane Austen.

Zawsze zdarzają się zagorzali fani, którzy są w stanie zrobić dla swojego idola niemal wszystko. Tak właśnie w wiosce Chawton w Hampshire spotykają się ludzie, którzy postanawiają wykupić dom, w którym Jane Austen spędziła ostatnie osiem lat swojego życia, aby zaadoptować go na muzeum, które w pełni będzie poświęcone autorce. Towarzystwo ma zachować na zawsze pamięć o ukochanej autorce poprzez zadbanie o to, aby to, co zostało po autorce, już na zawsze pozostawało bezpieczne, z możliwością jego podziwiania. Zadanie to jest o tyle skomplikowane, że czasy, w których działają ci ludzie to lata czterdzieste XX wieku. Dopiero zaczęli ponownie składać w całość swoje życie, które zostało kompletnie zrujnowane przez II wojnę światową, a dodatkowo wciąż borykają się z problemami, które spotykają ich w życiu codziennym.
Pisząc o książce "Towarzystwo Jane Austen" nie sposób nie wspomnieć o tym, w jaki sposób autorka stworzyła postacie. Natalie Jenner ma dar do kreowania różnorodnych bohaterów, którzy poskładani w całość książki dają idealne połączenie. Każda postać jest indywidualna, inną, każda ze swoimi życiowymi doświadczeniami i zbudowana przez własne doświadczenia. Autorka cudownie oddaje klimat Anglii, do której nas przenosi. Pisze w stylu, który dla mnie jest idealny. Dosłownie przez ten tytuł się płynie.
Dawno nie czytałam książki, która tak bardzo mnie wciągnęła i do tego stopnia nie dawała odłożyć się na bok. Książka zyskała ogromny rozgłos, ale w żadnym wypadku nie można mówić w jej przypadku o tym, by była przereklamowana. Dla mnie zdecydowanie jest to książka idealna, którą bardzo serdecznie polecam.
Książka odebrana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Informacje dodatkowe o Towarzystwo Jane Austen:

Wydawnictwo: Świat Książki