Okładka książki -

"Ty i ja dwa różne światy" cz. 2 i 3

Tom 2 cyklu "Ty i ja dwa różne światy"

Niedawno recenzowałam pierwszy tom cyklu Ty i ja dwa różne światy Elżbiety Kosobuckiej, którego zakończenie sprawiło, że po kontynuację chciałoby się sięgnąć od razu. Jednak, jak to w życiu bywa, czasami trafiają się „niespodzianki”, które niestety skutecznie mi utrudniły czytanie, przez co musiałam lekturę przesunąć w czasie. Niemniej ostatecznie się udało ;)

Zacznę od informacji technicznych. Obie pozycje są dostępne wyłącznie w formie e-booka. Autorka zdradziła mi, że początkowo jej założeniem było napisanie jednej książki. Niemniej, jak to często bywa, bohaterowie zaczęli żyć własnym życiem i tak powstała historia o ponad tysiącu stronach. Toteż autorka postanowiła ją rozbić na trzy tomy, przy czym tom 2. i 3. zostały wydane w jednym e-booku.

Elżbieta Kosobucka w swych książkach porusza ważne i jednocześnie życiowe tematy. Pisze o miłości, zaufaniu, przebaczeniu, akceptacji, szacunku do drugiej osoby, jak również o kontrastach między człowiekiem żyjącym na średnim poziomie oraz tym opływającym się w luksusach. Zwraca uwagę czytelnika na sprawy, które stają się wybojami na drodze do upragnionego szczęścia, oraz pokazuje, jak wiele można poświęcić, aby to szczęście osiągnąć.

Bohaterowie mogą na pierwszy rzut oka wydać się nieco przerysowani, w szczególności Kamil, którego świat jest jakby wyrwany z innej czasoprzestrzeni i niepasujący do realiów. Jednak w rzeczywistości też można spotkać bogatych ludzi, biznesmenów, którzy mogą sobie pozwolić na bardzo dużo, oraz zdarzają się też związki z osobą o niższym statusie majątkowym. Wraz z biegiem lektury jesteśmy świadkami ewolucji postaci. Za sprawą głównej bohaterki dostrzegamy, czym jest honor, uczciwość i religijność. Natomiast Kamil dzięki swej hojności sprawia przyjemności swej partnerce, ale przy tym nie chce nic w zamian. Oboje są zmuszeni do poświęcenia oraz szczerego dialogu.

Język, jakim napisana jest książka, jest plastyczny, autorka maluje słowem wielobarwne tło i płynnie przechodzi między kolejnymi wydarzeniami. W moim odczuciu bez trudu można się przenieść oczami wyobraźni do przedstawionego świata. To historia miłości, która swe początki ma w przyjaźni, a jej zakończeniem jest głębokie uczucie. I nikogo nie powinna zdziwić schematyczność oraz kierunek, w jakim biegnie zakończenie. Niemniej wydaje mi się, że jedną z cech romansów jest ich stereotypowość i nie da się tego w żaden sposób uniknąć, dlatego tak ważne są wątki poboczne, przemyślenia bohaterów i emocje, które towarzyszą podczas lektury. A to wszystko ukazane jest tutaj pomyślnie. Kosobucka wielokrotnie wspominała w swoich wypowiedziach, że jej książki pisane są o kobietach i kierowane do kobiecego audytorium. I tak też jest w przypadku serii Ty i ja dwa różne światy. Osobiście polecam.

Informacje dodatkowe o "Ty i ja dwa różne światy" cz. 2 i 3:

Wydawnictwo: e-bookowo.pl
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
ISBN: b.d
Język oryginału: Polska