Okładka książki - Uderz, skarbie, jeszcze raz

Uderz, skarbie, jeszcze raz

"Dlaczego po prostu nie dasz mi spokoju? Nie możesz sobie znaleźć innej dziewczyny do prześladowania?"

Lubicie komedie, w których główną rolę gra charakterna bohaterka, nie umiejąca powstrzymać języka za zębami?
Tak, Debbie właśnie taka jest.
Poza tym kobieta ma naprawdę poukładane w głowie, z pasją angażuje się w powzięte przez siebie projekty, mimo pragnienia, być chociaż raz móc złożyć swoje problemy na barkach kogoś innego. Debs to bohaterka, która zbyt szybko musiała dorosnąć, przez co ominęło ją wiele przyjemności. Niestety, nie tak łatwo dać ponieść się chwili, mając na uwadze problemy rodzinne.
Czy w czasie wakacyjnego wyjazdu uda się jej choć na chwilę zapomnieć o troskach dnia codziennego?

"Uderz, skarbie, jeszcze raz" Anny Dziedzic, to idealna lektura na nadchodzące lato. Autorka przenosi nas do Pohako, gdzie Debs ma pracować w luksusowym kurorcie. W trakcie podróży samolotem kobieta poznaje Connora, który bardzo szybko zdobywa jej sympatię. Od tego momentu zaczyna się nierówna walka serca z rozumem, w której to drugie zdaje się znajdować na straconej pozycji. Przyznam, że z przyjemnością obserwowałam przepychanki słowne bohaterów, w których to Debbie grała pierwsze skrzypce. Ewidentnie rzucała się w oczy jej słabość do Connora, mimo to kobieta długo broniła się przed jakimkolwiek kontaktem z nim.

Owszem były momenty, w których główna bohaterka mnie irytowała i miałam ochotę mocno nią potrząsnąć. Chwilami zachowywała się jak rozkapryszone dziecko, nie do końca świadome czego chce. Jednak jej zachowanie można złożyć na młody wiek oraz na brak większego doświadczenia w sprawach damsko-męskich. Poza tym dziewczyna była naprawdę zaradna, a co najważniejsze, gotowa się poświęcić w imię czyjegoś dobra. Sam Connor zauważył w niej potencjał na matkę - kobietę skłonną do wyrzeczeń.
Tak naprawdę fabuła książki nie jest zbyt odkrywcza, jednak uwagę zwraca sceneria, w której rozgrywają się wydarzenia. Czytając książkę, oczami wyobraźni widziałam rozgrzewające słońce oraz baseny, wypełnione po brzegi lazurową wodą.

Powieść czyta się szybko i przyjemnie. Osadzenie akcji w zagranicznym kurorcie, gdzie żar leje się z nieba, już samo w sobie wydaje się atrakcyjne. Do tego wystarczy dwoje bohaterów i odrobina napięcia między nimi oraz szczypta dobrego humoru, garstka nieporozumień i mamy przepis na lekką wakacyjną historię. Jeśli o mnie chodzi, bardzo miło spędziłam z nią czas. Choć nie jest to opowieść, która zostanie w moim sercu na dłużej, z pewnością mogę przyznać, że dostarczyła mi świetnej rozrywki.

"Uderz, skarbie, jeszcze raz" to historia, która bawi, ale jednocześnie zwraca uwagę na ważne zagadnienia związane z wcześniejszym życiem Debbie. Choć w pewnych kwestiach mogłaby być lepiej dopracowana, myślę, że autorce udało się osiągnąć całkiem dobry efekt.

Moja ocena 7/10.

Informacje dodatkowe o Uderz, skarbie, jeszcze raz:

Wydawnictwo: Osobliwe
Data wydania: 2023-05-04
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Zobacz opinie o książce Uderz, skarbie, jeszcze raz

Kup książkę Uderz, skarbie, jeszcze raz

Na brzegu kłamstw
Anna Dziedzic0
Okładka ksiązki - Na brzegu kłamstw

Na brzegu kłamstw to historia o kłamstwach, zdradach i niedotrzymanych obietnicach. O wyrzutach sumienia z powodu błędów, których nie potrafimy naprawić...