Okładka książki - Umowa na zemstę

Umowa na zemstę

*współpraca reklamowa*

Nic tak nie zbliża ludzi jak wspólny wróg, o czym bohaterowie tej książki wiedza najlepiej. Ja chciałam sięgnąć po książkę, głównie z powodu autorki, po której książki zdecydowanie mogę sięgać w ciemno, ale też za sprawą tej tytułowej zemsty, a co jak co ten motyw bardzo lubię, szczególnie gdy szykuje się grubsza aferka, a tutaj dramatyzmu nie zabraknie. Gorący romans napędzany żądzą odwetu, tajemnicami i kontrowersyjnymi tematami.

Karlie na pozór wydaje się być najszczęśliwszą kobietą na świecie, wszytko układało się po jej myśli a kariera influencerki jeszcze bardziej uzmysławia wszystkim, że jej życie jest idealne. Jednak to tylko pozory, bo ta młoda kobieta nosi na barkach ogromne ciężary. Zdrada narzeczonego z najlepszą przyjaciółką ją dobiła, a zaproszenie na ślub totalnie wybiło ją z rytmu. Wtedy też wpada na szatański plan, proponuje układ Rhysowi, którego nie darzy sympatią, a którego osoba jest w stanie najbardziej dopiec byłemu. Biznesmen początkowo jest sceptyczny, jednak zgadza się na szaloną propozycję. W krótkim czasie Rhys dostrzega to czego Karlie nie mówi innym, a chęć zemsty na byłym pracowniku osiąga swoje apogeum. Karlie i Rhys wraz z rozwojem swojego niecnego panu, rozwijają też swoją relację, która przestaje być już tylko umową.

Ta pani jak zawsze nie zawodzi, choć na samym początku nieco obawiałam się, że powieść okaże się przewidywalna czy schematyczna, jednak moje założenia bardzo szybko zostały zweryfikowane. Już po kilku rozdziałach okazuje się, że pobudki Karlie są dużo bardziej skomplikowane niż się początkowo wydawało. Wraz z rozwojem fabuły, zacieśnianiem się relacji pomiędzy główną bohaterką i jej wspólnikiem w zbrodni, na jaw wychodzą kolejne mroczne, bolesne i niepokojące fakty z życia kobiety czy jej związku. Rhys staje się przewodnikiem, motywatorem ale też niesamowitym oparciem dla Karlie, która musi się mierzyć z kolejnymi aferami, demonami i prawdą, którą w końcu decyduje się ujawnić światu.

Lektura mnie poruszyła, a nawet mną nieco wstrząsnęła. Poruszona w książce tematyka była zarówno delikatna, trudna, ciężka, ale też i mocno kontrowersyjna. Autorka wiele czasu poświęca przemocy psychicznej, z czym ja nie za często się spotykam, a to taka sama przemoc o ile nie gorsza niż ta fizyczna. Pokazane tutaj zostało przywdziewanie maski, która ukrywała prawdę, duszenie w sobie wszystkiego, obawy przed powiedzeniem prawdy. Poznajemy Karlie w momencie, w którym znajduje się ona na najtrudniejszym życiowym zakręcie, choć początkowe pobudki wydają się śmieszne i dziwne, to później ich postrzeganie bardzo się zmienia. Podobnie sytuacja wyglądała z Rhysem od początku nie do końca byłam pewna jego intencji, a jego przemyślenia nie dawały mi spokoju, miałam wiele teorii na jego temat, ale co dla mnie szokujące, zada z nich się nie sprawdziła, autorka mnie tutaj totalnie zaskoczyła, ale zdecydowanie na plus, bo z czymś takim w literaturze się jeszcze nie spotkałam.

Autorka pokazuje tutaj również różne postawy ludzkie i społeczne. Zwraca uwagę na dobro i zło, na wady i zalety, na kontrasty, na to że ludzie mogą się zmieniać ale też na to jak ważna jest samoocena, odwaga na postawienie granic, ale też determinacja w dążeniu do celu. Z tej książki kontrowersja wręcz wypływa, opisane wydarzenia czasami nie mieszczą się w głowie, a skala intryg, manipulacji i ludzkiego zakłamania jest porażająca, ale to wszytko sprawia, że ta historia jest nie tylko oryginalna czy niezwykła ale przede wszystkim ważna i potrzebna, bo opisuje tematy, które wciąż stanowią tabu.

Ja jestem pod ogromnym wrażeniem, nie spodziewałam się tak skomplikowanej, podszytej mrokiem i tajemnicami opowieści, raczej zakładałam, że będzie to coś lekkiego i szablonowego, ale tak mylić się to ja mogę częściej, bo ta książka była w moim odczuciu genialna. Wciągnęła mnie od pierwszej strony, jest obszerna, dopieszczona i dopracowana w każdym aspekcie, wzbudziła we mnie całą gamę różnorakich i skrajnych emocji, w szczególności solidaryzując się z główną bohaterką, opanowała mnie chęć zemsty, nawet nieco żałuję, że autorka bardziej tego nie docisnęła, żeby ta zemsta wybrzmiała mocniej, no ale akceptuję to co jest.

Książka była wspaniała, intrygująca, oryginalna, zaskakująca, poruszająca nietypowe tematy, do tego cudowny wątek romantyczny, równie niezwykły i złożony jak cała fabuła. To książka dla osób lubiących niebanalne i wielowątkowe historie. Lektura poruszająca i mocna ze względu na poruszone w niej delikatne ale i kontrowersyjne tematy. Dla mnie bomba, to kolejna powieść autorki, która mnie urzekła i do której jeszcze z pewnością wrócę, żeby jeszcze raz przetrawić to co się w niej działo. Szczerze zachęcam do lektury, podpisuję się pod nią dwoma rękami.

Informacje dodatkowe o Umowa na zemstę:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-09-27
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: romans

Zobacz opinie o książce Umowa na zemstę

Kup książkę Umowa na zemstę

Las vegas (#1). Pocałunek diabła.
Joanna Świątkowska0
Okładka ksiązki - Las vegas (#1). Pocałunek diabła.

Czasem przeszłość wraca... i domaga się drugiej szansy. Kaia Stein nie sądziła, że szalony wyjazd do Vegas zmieni całe jej życie. Dwa lata po urodzinowym...

Królestwo kłamstw
Joanna Świątkowska0
Okładka ksiązki - Królestwo kłamstw

Ona była królową kłamstw. On był wcieleniem zła. Razem zbudowali własne królestwo kłamstw.   Layla Whitley od niemal roku żyje dzięki kłamstwom. Gdy...