mrok ten cichy
to mruczenie
szepce, uwodzi
duszy zawodzenie
na wierzch wychodzi
To jest w niej. Czarne miejsce. I dusza czarna. Jak najgorszy sen. Koszmar i jawa. Struchlała obawa. Pomruki złego. Szepczące odgłosy. Męczące pogłosy. Myśli tak mroczne. Wciąż niewidoczne. Duszne te pragnienia. Umysłu zniewolenia. Tak głęboko to tkwi. Tak złowrogo brzmi. Niech to się uciszy. Niech w tej mrocznej kliszy. Przepadnie i zniknie. Odejdzie, ucichnie. Czy czarne z niej wypłynie? Czy będzie towarzyszem jedynie?
Ten dziennik. Te słowa wyryte w nim atramentem, co gęstnieje. Z każdą stroną. Te słowa w mroku toną. Złem nasączone. Uśpieniem. Apetytem na czyjś oddech skażone. Spełnieniem. Jest jak przekleństwo. Dobija się do skóry. Jest jak szaleństwo. Wyostrza swoje pazury. Tak obłędnie duszę prześladuje. Tak bezwzględnie umysł oszukuje. Staje się natchnieniem. Na duszy wgłębieniem.
„Uśpienie” wnika głęboko. Jest na skórze. Pod skórą. Czuć to drżenie. Bo to opowieść o najczarniejszych fantazjach. Intensywnych pragnieniach zadawania krzywdy. Nieustającej chęci zagłębienia się w czeluści tego, co złe. O samotności z wyboru, która tnie duszę na cząstki. O relacjach rodzinnych trudnych i przejmujących.
Niezwykle gęsty thriller psychologiczny w przepięknym mrocznym anturażu. Choć napisany piórem lekkim, to gdzieś tam mocno skubiący w odczuwaniu. Styl autorki wiele obiecuje na przyszłość. I tylko mały niedosyt we mnie zostaje jeśli chodzi o tempo akcji. Dla mnie było odrobinę zbyt wolne. Polecam.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-09-10
Olga Majerska
Prawdziwa historia o sile przyjaźni, pierwszej miłości i pokonywaniu własnych ograniczeń. Skąd brać siłę i nadzieję do codziennej walki? Jak zaakceptować...