Okładka książki - Wampir z Osielska

Wampir z Osielska

🔪🔪🔪 Recenzja 🔪🔪🔪

Krzysztof Drozdowski " Wampir z Osielska "
@drozdowski_historycznie
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
@skarpawarszawska

🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪

Lubię true crime, ale najbardziej takie, które nie próbują mnie szokować, tylko pozwalają zrozumieć, jak naprawdę wyglądało śledztwo. Wampir z Osielska to właśnie ten typ książki, spokojny, rzeczowy i bardzo autentyczny reportaż.

Od pierwszych stron czuć, że autor jest historykiem i reportażystą. Nie ma tu sensacyjnego tonu, nie ma podkręcania atmosfery. Jest za to dokładne, momentami wręcz drobiazgowe pokazanie, jak krok po kroku prowadzono dochodzenie w połowie lat 60. w Bydgoszczy.

Czytając, miałam wrażenie, że nie poznaję tej historii jak w kryminale, tylko podążam razem ze śledczymi, sprawdzam tropy, słucham świadków, obserwuję, jak wiele razy można było pójść w złą stronę. Bardzo mocno widać, jak ograniczone były wtedy możliwości i jak ogromną rolę odgrywała zwykła, żmudna praca w terenie.

🔹Co znajdziemy w książce:
🕸️klimat Bydgoszczy z lat 60. i początek sprawy
odnalezienie pierwszej ofiary
🕸️realia pracy milicji bez nowoczesnych technik kryminalistycznych
🕸️zeznania świadków, szkice, protokoły i materiały z akt
🕸️liczne błędne tropy i podejrzane osoby
🕸️wątek tajemniczego „Bogacza”
🕸️moment wytypowania sprawcy i jego zatrzymanie
🕸️przesłuchania oraz gromadzenie dowodów
🕸️proces sądowy i zakończenie sprawy

Bardzo ciekawie wypada wątek „Bogacza” — postaci, która przez chwilę wydaje się niemal kluczowa. Takich momentów jest więcej i świetnie pokazują one, jak niepewne i pełne znaków zapytania było to dochodzenie.

Najbardziej uderzyło mnie to, że ta książka nie daje prostych odpowiedzi. Nie ma tu analiz psychologicznych ani prób tłumaczenia motywów sprawcy. Są fakty, dokumenty i przebieg wydarzeń. Resztę czytelnik musi dopowiedzieć sobie sam.

Styl autora jest bardzo spokojny, rzeczowy i oparty wyłącznie na źródłach. Nie ma oceniania, nie ma dopowiadania, nie ma zbędnych opisów. To sprawia, że całość brzmi wiarygodnie i momentami aż surowo.

Emocje podczas lektury nie wynikają z brutalności, ale z narastającego poczucia bezradności, presji i niepewności. Czytelnik naprawdę czuje, jak trudno było dojść do prawdy w tamtych realiach.

Jeśli ktoś szuka dynamicznego, „filmowego” true crime, może poczuć niedosyt. Ale jeśli lubicie książki, które pokazują prawdziwe śledztwo od środka i pozwalają poczuć klimat tamtych lat, Wampir z Osielska zdecydowanie jest wart uwagi.

To bardziej zapis drogi do prawdy niż opowieść o samej zbrodni i właśnie w tym tkwi siła tej książki.

Informacje dodatkowe o Wampir z Osielska:

Zobacz opinie o książce Wampir z Osielska

Kup książkę Wampir z Osielska

Ostatnie tajemnice nazistów
Krzysztof Drozdowski0
Okładka ksiązki - Ostatnie tajemnice nazistów

KTO I CO MIAŁO ZAPEWNIĆ ,,OSTATECZNE ZWYCIĘSTWO" III RZESZY? W JAKI SPOSÓB CZOŁOWI NAZIŚCI: RUDOLF HESS, HEINRICH HIMMLER I HERMAN GÖRING PRÓBOWALI ...

Polskie tajemnice II wojny światowej
Krzysztof Drozdowski0
Okładka ksiązki - Polskie tajemnice II wojny światowej

CZY POLSKIE CZOŁGI MOGŁY POWSTRZYMAĆ BLITZKRIEG? CO TAK NAPRAWDĘ WYDARZYŁO SIĘ W GIBRALTARZE? PIERWSZA OFIARA WOJNY - WIELUŃ CZY WESTERPLATTE? JAKI...