Okładka książki - Weekend

Weekend

Weekendowy wyjazd do SPA wydaje się idealnym spędzeniem czasu i oderwaniem się od codzienności. Dla Katie - byłej dziecięcej gwiazdy filmowej to idealny moment, aby nabrać dystansu oraz przeboleć stratę kariery, która zakończyła się dla niej w tragiczny sposób wiele lat temu. To także dobry moment aby przemyśleć swoją przyszłość oraz zmienić swoje życie.

Wraz z narzeczoną brata, oraz dwoma przyjaciółkami Ariel i Carmen wyjeżdżają w zaciszne miejsce. SPA, nie jest do końca takie jak sobie to wyobrażamy. Kobiety na wstępie muszą oddać całą elektronikę, a w programie zamiast odprężających maseczek przewidziano oczyszczanie złej aury oraz picie tajemniczej herbaty.

Każda z kobiet ma za sobą nierozwiązaną przeszłość pełną tajemnic które stopniowo wypływają na powierzchnię podczas tego weekendu. Narracja prowadzona jest z perspektywy każdej z dziewczyn, co pozwala nam poznać ich historię i zagłębić się w umysły.

Postacie wykreowane są w taki sposób, że żadnej z kobiet nie chciałabym poznać w rzeczywistości, dawno nie spotkałam tak niepoważnych, irytujących i momentami złośliwych kobiet co ta czwórka.

Całość książki czytało mi się bardziej niż obyczajówkę niż thriller, nie zauważyłam zwrotów akcji, a niektóre reakcje bohaterek na poszczególne zdarzenia były wręcz komiczne i nieadekwatne do sytuacji. Przeczytałam, jednak bez zbytniego wciągania się w akcję. Czy polecam? Nie jestem pewna. Mnie nie przekonała do sięgnięcia po inne książki tej autorki.

Informacje dodatkowe o Weekend:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka