Okładka książki - Widzący i niewidzialni

Widzący i niewidzialni

Są takie książki, które zabierają nas w inny świat, całkowicie odcinają od rzeczywistości i  które z żalem żegnamy docierając do ich ostatniej strony.  Pomimo, że fantastyka, nie jest tym po co często sięgam to właśnie „Czternaście” jest dla mnie taką właśnie książką.

W tym tomie lepiej poznajemy bohaterów. Królewscy i Zwiastun wstępują na wojenną ścieżkę. Życie wielu z ich członków jest zagrożone. Dann rusza w podróż, która może zmienić losy świata.

Nie wiem co Dagmara Lorenc ma w głowie, ale pełne to jest barw, emocji, życia i fantazji. Jej światy są wielowymiarowe, doskonale zbudowane, złożone, intensywne, pełne werwy i ognia. Bohaterowie iskrzą, błyszczą, przyciągają do siebie. Każda z postaci jest inna, jedne lubimy od pierwszego z nimi kontaktu, inne potrzebują czasu, a są też takie, które odpychają.

„Czternaście. Widzący i Niewidzialni” jest dla mnie jak powrót do dzieciństwa. Magiczne postaci, pełne fantazji przygody i zaczarowany świat porywały mnie kiedyś, urzekły również teraz. Oczywiście wszystko dostosowane jest do wieku i teraz jest bardziej brutalnie, jest bardziej „dorosło”, ale emocje są takie jak kiedyś, różowią policzki, rozpalają głowę, nie pozwalają odłożyć książki.

Dagmara idealnie wpasowała się również w moje zaczepne, ironiczne i czarne poczucie humoru. Nie ma to jak gra słów i żarcik rzucony w momencie gdy wszystko płonie z emocji i adrenaliny.

Gdyby głębiej zajrzeć w poszewki stron, gdyby dokładniej przyjrzeć się tej historii i spojrzeć przez powiększające szkło na poszczególne postaci to w tej fantastycznej powieści odnajdziemy również naszą burzliwą i momentami groźną rzeczywistość.

„Podawajcie dalej”, warto dać się zaczarować talentowi i fantazji Dagmary.

Informacje dodatkowe o Widzący i niewidzialni:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-04
ISBN: b.d
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Zobacz opinie o książce Widzący i niewidzialni

Kup książkę Widzący i niewidzialni

Czternaście: Królestwo za kryształ
Dagmara Lorenc0
Okładka ksiązki - Czternaście: Królestwo za kryształ

Ponad tysiąc lat temu dwanaścioro potężnych czarodziejów stworzyło trzynaście potężnych kryształów – podobno po to, aby zapewnić kontynentowi pokój...