Okładka książki - Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię

Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię

"Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię" Tsering Yangzom Lama, to kolejna z pozycji Serii z Żurawiem, jaką mogę Wam polecić. Powieść zachwyciła mnie poetyckim językiem, wrażliwością i bijącą harmonią, pomimo iż dotyka kwestii tragicznie naznaczających człowieka na całe życie. "Tybetańska saga o wygnaniu" jak określa ją wydawca, opisuje losy uciekającej rodziny z Tybetu, po chińskiej inwazji na ten kraj. Doświadczenie agresji, strata domu, tożsamości, przynależności społecznej i kulturowej to uczucia, które pojawiają się na pierwszym planie. Siostry Tenkji i Lamo skazane są na tułaczkę przez uchodźcze obozy, które dają jedynie prowizoryczne schronienie, nie czyniąc zeń choćby namiastki domu. Autorka nie zostawia nas jednak bez iskry nadziei, której symbol stanowi posążek Bezimiennego Świętego " który znika i pojawia się za sprawą własnej woli.Kiedy nastaje właściwy czas, Święty przychodzi do tych, którzy potrzebują opieki."
Czy siostry odnajdą spokój i własne miejsce w świecie, z dala od rodzinnej ziemii przodków, rytuałow, tradycji?
Nie zdradzę Wam losów bohaterek, lecz zapraszam do sięgnięcia po tę wspaniałą lekturę. Autorka z niezwykłą wrażliwością kreśli przed nami losy tułaczki, na którą skazany może być każdy z nas. Sprawia, że spoglądamy na ulubiony kubek, głaszczemy grzbiety książek, zerkamy na rodzinne fotografie - dostrzegając w rzeczach które nas otaczają, niezwykły dar, który jest nam dany.

Informacje dodatkowe o Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2025-03-10
Tytuł oryginału: We Measure the Earth with Our Bodies. A novel
Dodał/a opinię: julitalatka

Tagi: Proza literacka Współczesna proza literacka

Zobacz opinie o książce Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię

Kup książkę Własnymi ciałami mierzymy tę ziemię