Jaką lubicie narracje w powieściach? Pierwszoosobową czy może trzecioosobową? 🤔
Kiedyś bardziej zwracałam na to uwagę i wybierałam powieści z narracją w pierwszej osobie. Wtedy wydawało mi się że w większym stopniu wczuwam się w bohatera i jego emocje.
Teraz, po latach czytania i zaznajomienia się z narracjom trzyosobową stwierdzam, iż sposób opowiadania nie ma większego znaczenia, liczy się tylko opisana historia.
⬇⬇⬇
YOU’D BE HOME NOW to powieść o sile, mocy miłości i nieustającej nadzieji, ale to też cichy krzyk o pomoc.
W swoim nastoletnim życiu zaczytywałam się w wszelkich książka z motywem narkotyków. Uwielbiałam je, bo uczyły, pokazując jaką trzeba przejść trudną drogę i jaką podjąć walkę z nałogiem, bo być „czystym”. Z tego względu takie powieści były dla mnie swoistą przestrogą.
W najnowszej książce autorka Kathleen Glasgow skupia się na uzależnieniu od narkotyków i powiada ją nie od strony osoby uzależnionej, tylko z perspektywy siostry, która walczy o brata.
Niby to powieść dla młodzieży, bo opowiedziana jest właśnie z punku widzenie 16 letniej Emory w trudnym dla niej okresie życia, jednak tę historię powinen poznać każdy, niezależnie o wieku. Jest nad wyraz dojrzała i potężnie emocjonalnie.
Autorka wyśmienicie przedstawiała świat oczami Emory, jej bezsilność, lęk, strach i niemy krzyk o pomoc. Ta powieść wręcz kipi od emocji, które notabene odczuwałam przy każdej stronie. Starałam się być z Emmy, wspierać ją i mówić, że wszystko będzie dobrze. Z drugiej strony miałam ochotę potrząsnąć rodzicami dziewczyny, aby otworzyli oczy i spostrzegli że nie tylko praca jest najważniejsza, a dzieci. Wystarczy z nimi porozmawiać, powiedzieć im „Kocham Cię”, „Jestem z ciebie dumna”, „Wierzę w ciebie”.
Powieść mimo trudnego tematu i ogromu emocji, daje promyk nadziei. Ukazuje jak kluczowa jest rozmowa i jaką ważną rolę ogrywają w tym rodzice w życiu nastolatków.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2023-02-22
kotoksiazka
Nowa książka autorki bestsellera Girl in Pieces. Rozdzierająca opowieść o nastolatce zmagającej się z nałogiem i o podróży, którą musi odbyć, aby wyzdrowieć...
Charlie zdecydowanie zbyt wcześnie doświadcza okrucieństw losu. Ukochany ojciec popełnia samobójstwo, a dziewczynka nie znajduje oparcia w pogrążonej w...