Pióro Wojciecha Chmielarza poznałam czytając ,,Żmijowisko", po tej lekturze wiedziałam, że będę chętnie wypatrywać innych książek Autora. Pokusiłam się na kryminały Z Jakubem Mortką oraz serię z Bezimiennym. Teraz przyszła kolej na ,,Za granicą".
Daria z mężem i synkiem wybrała się na wakacje do Chorwacji, w planach była plaża, relaks... Męcząca podróż przyniosła im znajomość z Verą, która okazała się być ich ,,urlopową" sąsiadką. Od samego początku Daria tonie w lawinie lęków. Nie potrafi poradzić sobie z natrętnymi myślami, które co chwila napływają jej do głowy. Pokłada cichą nadzieję, że wakacje pomogą jej się odprężyć. Jednak nic nie idzie tak jak miało być. Marek jej mąż dostaje informację o możliwości pozyskania dużego grantu i przepada w pracy przy komputerze. Tym samym wakacyjny czas przychodzi jej spędzać z sąsiadami.
Spora część książki to zdecydowanie powieść obyczajowa w której tłoczą się, z powodzeniem wątki psychologiczne. Dopiero w drugiej części robi się gorąco od emocji i następujących po sobie zdarzeń. Zaczyna się czuć klimat thrillera posypany szczyptą kryminału.
Taki podział ról kompletnie mi nie przeszkadzał. Lekkie i płynne pióro Autora zgrabnie kreśliło słowa, wiec i odbiór ich był doskonały. Z rozdziału na rozdział pojawiało się napięcie i myśl, że to wszystko nie skończy się dobrze.
Po raz kolejny przekonałam się, że Autor tworzy postacie pełne życia. Rozkłada je na części pierwsze byśmy mogli zagłębić się w ich wnętrzu. Nie zostawia tu nic domysłom, jednak również niczego na dzień dobry nie podaje na tacy. Powoli odkrywamy ich charaktery, zgłębiamy myśli, zaczynamy rozumieć czyny. Ta barwność w kreśleniu bohaterów i plastyczność opisów są dla Wojciecha Chmielarza tak charakterystyczne. Myślę, że gdybym dostała fragment tekstu miałabym ogromną szansę zyskać pewność, że te słowa wyszły spod jego pióra.
Moim zdaniem to idealna książka na urlop. Czy ta się lekko, ilość wątków nie wymaga dużego skupienia, nie ma również mnogości bohaterów. Nie zmusza naszego mózgu do nieustannej ciężkiej pracy, ale pozwala cieszyć się dobrą historią i spędzić bardzo dobrze czas. W ramach ostrzeżenia dodam, że od któregoś momentu tak wciąga iż na plaży istnieje ryzyko poparzeń słonecznych. Dlaczego? Bo łatwo wtedy zapomnieć o otaczającym nas świecie.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-05-31
Ogrod-ksiazek
Ktoś, kto nie jest wypoczęty, popełnia błędy. A błędy kosztują więcej niż wolny weekend.
Powieść sensacyjna, której nie da się odłożyć Kiedy Bezimienny wraca do domu na warszawskich Włochach, w którym wynajmuje pokój, spotyka tam dwóch...
Nowa powieść Wojciecha Chmielarza, laureata nagrody Wielkiego Kalibru. Komisarz Jakub Mortka powraca, by rozwikłać tajemnicze zabójstwo. W podwarszawskim...
Obudziła się cała obolała. Ledwo potrafiła poruszać rękami. Przez moment bała się, że jeśli spróbuje wstać, pęknie na pół spróchniała deska. Dlatego leżała, robiąc wszystko, żeby nawet nie drgnąć.