„Zaręczyny” – Krystyna Mirek
Krystyna Mirek po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o życiu, emocjach i relacjach w sposób niezwykle ciepły, prawdziwy i poruszający. „Zaręczyny” to powieść, w której od pierwszych stron czuć charakterystyczny dla autorki klimat – lekkość, nadzieję i ogromne pokłady kobiecej siły.
Trzy kobiety. Trzy różne historie. Jeden wspólny pomysł, który może wszystko zmienić.
Laura od lat jest samotna i coraz trudniej jej uwierzyć, że prawdziwa miłość jeszcze istnieje. Emilia została zdradzona przez męża, który – mimo że odszedł – nie chce dać jej rozwodu. Ada z kolei boi się opinii innych, wciąż oglądając się na to, „co ludzie powiedzą”. Każda z nich niesie swój bagaż doświadczeń, a mimo to wszystkie trzy pragną jeszcze raz uwierzyć w miłość i dać sobie szansę na szczęście.
Jesień w tej powieści jest nie tylko porą roku – to symbol przemiany, dojrzewania i odwagi do podejmowania decyzji, które mogą odmienić życie. Krystyna Mirek pięknie pokazuje, że nigdy nie jest za późno, by zacząć od nowa.
Styl autorki jest jak zawsze ciepły, pełen zrozumienia i życiowej mądrości. Jej bohaterki są prawdziwe – z wadami, emocjami, zmaganiami, które mogą być bliskie każdej z nas. Autorka z ogromną empatią prowadzi ich losy, pokazując, że nawet po trudnych doświadczeniach można odnaleźć nadzieję.
Muszę przyznać, że z tą książką przepadłam całkowicie. Nie mogłam się oderwać, bo to historia, która wciąga, otula i daje do myślenia. To zdecydowanie powieść z gatunku tych nieodkładalnych – czyta się ją jednym tchem, z uśmiechem i wzruszeniem.
Uwielbiam książki Krystyny Mirek – nigdy nie zawodzi. Każda jej powieść jest jak ciepły koc w chłodny wieczór: przynosi ukojenie, nadzieję i przypomina, że w życiu zawsze może wydarzyć się coś dobrego.
„Zaręczyny” to książka dla kobiet, które lubią opowieści o prawdziwych emocjach, o życiu pisanym przez samo życie. Dla tych, które wierzą (albo chcą na nowo uwierzyć), że miłość może odmienić wszystko.
Z całego serca polecam tę powieść – idealna na jesienne wieczory, pełna ciepła, emocji i mądrości, którą tak bardzo kochamy u Krystyny Mirek.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-29
Małgorzata Styczeń
RODZINA JEST NAJWAŻNIEJSZA, ALE TO BLISCY KRZYWDZĄ NAJMOCNIEJ Majka próbuje rozwikłać tajemnicę śmierci ojca. Prawda jednak ma bardzo wysoką cenę...
CZASEM JEDNA POZORNIE DROBNA DECYZJA MOŻE ZMIENIĆ LOS CAŁEJ RODZINY. Matylda Sawicka nie zdaje sobie sprawy, czym ryzykuje, kiedy postanawia wynająć...