„Zaręczyny” – Krystyna Mirek
Krystyna Mirek po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o życiu, emocjach i relacjach w sposób niezwykle ciepły, prawdziwy i poruszający. „Zaręczyny” to powieść, w której od pierwszych stron czuć charakterystyczny dla autorki klimat – lekkość, nadzieję i ogromne pokłady kobiecej siły.
Trzy kobiety. Trzy różne historie. Jeden wspólny pomysł, który może wszystko zmienić.
Laura od lat jest samotna i coraz trudniej jej uwierzyć, że prawdziwa miłość jeszcze istnieje. Emilia została zdradzona przez męża, który – mimo że odszedł – nie chce dać jej rozwodu. Ada z kolei boi się opinii innych, wciąż oglądając się na to, „co ludzie powiedzą”. Każda z nich niesie swój bagaż doświadczeń, a mimo to wszystkie trzy pragną jeszcze raz uwierzyć w miłość i dać sobie szansę na szczęście.
Jesień w tej powieści jest nie tylko porą roku – to symbol przemiany, dojrzewania i odwagi do podejmowania decyzji, które mogą odmienić życie. Krystyna Mirek pięknie pokazuje, że nigdy nie jest za późno, by zacząć od nowa.
Styl autorki jest jak zawsze ciepły, pełen zrozumienia i życiowej mądrości. Jej bohaterki są prawdziwe – z wadami, emocjami, zmaganiami, które mogą być bliskie każdej z nas. Autorka z ogromną empatią prowadzi ich losy, pokazując, że nawet po trudnych doświadczeniach można odnaleźć nadzieję.
Muszę przyznać, że z tą książką przepadłam całkowicie. Nie mogłam się oderwać, bo to historia, która wciąga, otula i daje do myślenia. To zdecydowanie powieść z gatunku tych nieodkładalnych – czyta się ją jednym tchem, z uśmiechem i wzruszeniem.
Uwielbiam książki Krystyny Mirek – nigdy nie zawodzi. Każda jej powieść jest jak ciepły koc w chłodny wieczór: przynosi ukojenie, nadzieję i przypomina, że w życiu zawsze może wydarzyć się coś dobrego.
„Zaręczyny” to książka dla kobiet, które lubią opowieści o prawdziwych emocjach, o życiu pisanym przez samo życie. Dla tych, które wierzą (albo chcą na nowo uwierzyć), że miłość może odmienić wszystko.
Z całego serca polecam tę powieść – idealna na jesienne wieczory, pełna ciepła, emocji i mądrości, którą tak bardzo kochamy u Krystyny Mirek.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-29
Małgorzata Styczeń
Wznowienie książki "Podarunek" wzbogacone o nowy rozdział. Piękna, magiczna opowieść o podarunkach losu i magii Świąt! Marta wysłała prośbę do losu. On...
Życie nie zawsze układa się tak, jak byśmy chcieli. Bywa skomplikowane, zwłaszcza gdy wyobraźnia zaczyna pracować na naszą niekorzyść. Historia Zuzy...