Okładka książki - Zbawca

Zbawca

Młody chłopak rozpętuje strzelaninie w szkole – giną ludzie. Na koniec popełnia samobójstwo. Nie jest to zwyczajny chłopak – kilka lat wcześniej zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach, powrócił tylko po to, aby odejść naprawdę.

Julia Marzewska i Marcin Rau dostają ta sprawę do wyjaśnienia. Trudny duet śledczych. Ona, młoda policjantka po przejściach, niosąca ze sobą bagaż trudnych służbowych doświadczeń. On, twardy i doświadczony glina, sfrustrowany, niecierpliwy i znudzony swoją niezbyt ciekawym życiem osobistym.

Oboje muszą zająć się potwornie trudnym śledztwem, w którym ktoś wykorzystuje dzieci jako narzędzia terroru. Giną ludzie, opinia publiczna oczekuje wyników, a śledztwo stoi w miejscu, do momentu w którym pojawia się trop. Trop prowadzący do małej podkarpackiej miejscowości turystycznej. Karpacza, w którym wszystko się zaczęło i gdzie najprawdopodobniej znajduje się rozwiązanie sprawy morderstw.

„Gdyby ktoś kazał mi wymienić najtrudniejszy, najcięższy element służby w policji, to bez wątpienia wskazałbym krzywdę dziecka”.

Takim zdaniem Krystian Stolarz rozpoczął swoją nową książkę. Chyba każdy Policjant, którego znam wskazałby interwencję z dziećmi jako tę najtrudniejsza w karierze. Tak po prostu jest. Niestety takich interwencji nie brakuje i bardzo dobrze, że autor pochylił się nad tym problemem.

Jedno słowo jakim opisałbym ta książkę - krzywda.

Gdy krzywda dzieje się dzieciom, wtedy tak naprawdę cierpią wszyscy wokół. Począwszy od najbliższych dziecka, a skończywszy na Policjantach, którzy muszą zmagać się z rozwikłaniem sprawy. Każdy oczekuje od Policjanta profesjonalizmu, bezstronności i odporności psychicznej. Owszem funkcjonariusze tacy są – muszą tacy być. Ale najważniejsza cecha jaka powinien charakteryzować się Policjant – to empatia. I właśnie ona powoduje to, że czasami problemy innych przynosimy ze sobą do domów.

„Zbawca” to dopiero druga książka Krystiana. Czytając ją można mieć inne wrażenie. Jest to bardzo dobra pozycja ze świetnym wątkiem kryminalnym. Trzyma w napięciu do końca. Autor tą książką potwierdza, że pojawił się w świecie polskich kryminałów nie z przypadku i na pewno zostanie w nim na dłużej. Polecam gorąco.

Informacje dodatkowe o Zbawca:

Kup książkę Zbawca

Ogar
Krystian Stolarz0
Okładka ksiązki - Ogar

Bohaterowie ,,Zbawcy" powracają. Trzy miesiące po ucieczce Ogara Julia Marzewska nadal nie może poradzić sobie z tym, co się wydarzyło, a Marcin Rau tylko...

Dla ciebie nawet
Krystian Stolarz0
Okładka ksiązki - Dla ciebie nawet

Dla ciebie nawet... zjadłbym robaka Dla ciebie nawet... posprzątałbym swój pokój Dla ciebie nawet... ukradłbym gwiazdkę z nieba Dla ciebie nawet...