Okładka książki - Zdradzona

Zdradzona

"Zdradzona" to powieść ukazująca w niezwykły sposób Kresy, ktore od zawsze budziły wiele emocji i nie pozostawały obojętne sercom.

Latem 1930 roku do dworu w państwa Szymańskich w Kutach przyjeżdża kuzyn Antoni, a jego wizyta wywraca do góry nogami życie trzech sióstr.

Żywiołowa Aldona zakochuje się bez pamięci.

Stateczna Konstancja zwątpi w swoje małżeństwo z oficerem.

Młodziutka Łucja zobaczy coś w nurtach Czeremoszu.

Rok 1967

Do komendy MO w Warszawie zostaje przywieziony włóczęga, który milczy.

Co skrywa tajemniczy mężczyzna?

Jednocześnie do pewnej terapeutki zgłasza się zakonnica, która zmaga się z traumą II wojny światowej i chce zrzucić habit.

W jaki sposób łączą się ze sobą te wszystkie zdarzenia?

"Zdradzona" to powieść, która całkowicie mnie kupiła. Jej wielowątkowość powoduje, że nie miałam dosyć i chciałam jak najdłużej delektować się historią toczącą się na kartach.

Autor ma niebywałą lekkość pióra, a dzięki temu czytanie było czystą przyjemnością.

"Zdradzona" Wojciecha Dutki to powieść osadzona na polskich Kresach przed i w trakcie II wojny światowej, skupiająca się na losach trzech sióstr Szymańskich.

Niezwykle emocjonalna, autentyczna, a dodatkowo osadzona w bogatym tle historycznym. Autor umiejętnie i z niezwykłym wyczuciem łączy spokój przedwojennych Kresów z dramatem wojny.

Informacje dodatkowe o Zdradzona:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2025-10-17
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Zobacz opinie o książce Zdradzona

Kup książkę Zdradzona

Czerń i purpura
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Czerń i purpura

Latem 1939 roku Milena Zinger, dwudziestoletnia studentka konserwatorium muzycznego w Bratysławie prowadziła spokojne i beztroskie życie. Jej prawnicza...

Apostata
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Apostata

Jeden człowiek przeciw barbarzyńcom! Opowieść o Ammianie Marcellinusie, który chciał ocalić Rzym dla potomnych...Imperium rzymskie, IV wiek. Po śmierci...