Okładka książki - Zdradzona

Zdradzona

Epicka powieść o polskich Kresach i trzech siostrach, które rozdzieliła wojna… Ale czy na zawsze?

Latem 1930 roku do dworu państwa Szymańskich w Kutach przyjeżdża kuzyn Antoni Mokrzycki i nikt się nie spodziewa, że jego wizyta wywróci do góry nogami świat trzech sióstr. Żywiołowa Aldona zakocha się do szaleństwa, stateczna Konstancja zwątpi w swoje małżeństwo z oficerem Korpusu Ochrony Pogranicza, a młodziutka Łucja zobaczy coś w nurtach Czeremoszu…

W 1967 roku na komendę Milicji Obywatelskiej w Warszawie zostaje przywieziony tajemniczy, utrudzony długą wędrówką włóczęga. Funkcjonariusze nie są w stanie uzyskać od niego żadnych informacji – mężczyzna milczy. Tymczasem w Nowym Jorku do psychoterapeutki zgłasza się zakonnica, która po wielu latach chce zrzucić habit. Kobieta zmaga się z traumą II wojny światowej, a jej opowieść przepełniają ból i niepokój.

Czy te dwa zdarzenia mogą mieć coś wspólnego z pięknym latem w Kutach 1930 roku?

Wojciech Dutka, autor bestsellerowych powieści o tematyce wojennej, w epicki sposób ukazuje Kresy, krainę zmitologizowaną, lecz wciąż będącą dla wielu elementem narodowej tożsamości. Przyglądając się losom sióstr Szymańskich, snuje także refleksje na temat skomplikowanej sytuacji Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian żyjących przed wojną w Kutach, Stanisławowie oraz we Lwowie. „Zdradzona” to przejmująca, wielowątkowa powieść z elementami grozy, w której napięcie narasta wraz ze zbliżaniem się wybuchu II wojny światowej.

Informacje dodatkowe o Zdradzona:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2025-10-17

Kup książkę Zdradzona

Zdradzona - opinie o książce

„Zdradzona” Wojciecha Dutki to epicka, wielowątkowa powieść, która przenosi czytelnika w świat polskich Kresów – od lata 1930 roku w Kutach po lata 60. XX wieku w Warszawie i Nowym Jorku. Główne bohaterki to trzy siostry Szymańskie – żywiołowa Aldona, stateczna Konstancja i młodziutka Łucja – których życie wywraca do góry nogami wizyta kuzyna Antoniego Mokrzyckiego. Każda z sióstr mierzy się z własnymi uczuciami i wyborami: Aldona zakochuje się bez pamięci, Konstancja zaczyna wątpić w małżeństwo z oficerem Korpusu Ochrony Pogranicza, a Łucja poznaje smutne oblicze życia nad Czeremoszem.

Wydarzenia sprzed lat splatają się z późniejszymi, gdy do Milicji Obywatelskiej w Warszawie trafia tajemniczy włóczęga, a w Nowym Jorku zakonnica szuka pomocy u psychoterapeutki, próbując zmierzyć się z traumą II wojny światowej. Autor w mistrzowski sposób ukazuje złożone relacje między Polakami, Ukraińcami, Żydami i Ormianami oraz atmosferę nadciągającej wojny, w której codzienne życie i miłość stają się wyjątkowo kruche.

Styl Wojciecha Dutki jest pełen emocji i barwnych opisów – czytelnik niemal czuje zapachy, smaki i kolory Kresów. Powieść łączy wątki historyczne, obyczajowe i psychologiczne, tworząc historię zarówno dramatyczną, jak i poruszającą. Podczas lektury towarzyszą nam napięcie, wzruszenie, czasem niepokój, a także zachwyt nad mistrzowsko ukazanymi postaciami i ich emocjami.

Książka skierowana jest do osób, które cenią powieści historyczne z mocnym tłem obyczajowym, pełne dramatycznych wydarzeń, rodzinnych sekretów i psychologicznych portretów bohaterów. To lektura dla miłośników Kresów, historii Polski i literatury, która wciąga i zostaje w pamięci na długo.

„Zdradzona” to wciągająca, pełna napięcia i emocji powieść, która pokazuje siłę więzi rodzinnych, wagę decyzji i konsekwencje historii. Polecam ją każdemu, kto chce przeżyć intensywną podróż w czasie i poczuć klimat kresowego świata.

Avatar użytkownika - ksiazka_w_kwiatach
ksiazka_w_kwiatach
Przeczytane:2025-11-23,

Twórczość Wojciecha Dutki od lat zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Cenię jego pióro — sposób, w jaki łączy literacką wrażliwość z erudycją oraz umiejętnością budowania historii, które silnie rezonują emocjonalnie. Najlepszym przykładem pozostaje dla mnie „Czerń i purpura”, jedna z najważniejszych i najbardziej poruszających powieści wojennych, jakie czytałam. Dutka potrafi połączyć reportażową rzetelność z wyczuciem rytmu, a jego zmysł obserwacji oraz historyczna wiedza sprawiają, że od narracji trudno się oderwać. Dlatego po „Zdradzoną” sięgałam z przeczuciem, że znów trafię na opowieść dopracowaną, wielowarstwową i pełną emocji — i intuicja mnie nie zawiodła.

Powieść splata losy trzech sióstr Szymańskich z dramatyczną historią polskich Kresów. Latem 1930 roku do rodzinnego dworu w Kutach przyjeżdża kuzyn Antoni Mokrzycki. Jego wizyta odmienia życie każdej z sióstr: temperamentna Aldona zakochuje się w nim bez pamięci, rozsądna Konstancja zaczyna podważać sens małżeństwa z oficerem KOP-u, a najmłodsza Łucja doznaje niepokojącej wizji nad nurtem Czeremoszu, przeczuwając, że zbliża się coś mrocznego.

W drugiej osi czasu, w 1967 roku, warszawska milicja zatrzymuje wyczerpanego, tajemniczego wędrowca, który uparcie milczy i nie ujawnia swojej tożsamości. Równocześnie w Nowym Jorku pewna zakonnica prosi psychoterapeutkę o pomoc – pragnie opuścić zakon i zmierzyć się z traumami, które nosi w sobie od czasów II wojny światowej. Jej dramatyczne wspomnienia pełne są strachu, winy i przemilczanych tajemnic.

Stopniowo okazuje się, że oba współczesne wątki łączą się z wydarzeniami, które miały miejsce w piękne, beztroskie lato 1930 roku w Kutach – latem, które na zawsze odmieniło życie sióstr Szymańskich.

„Zdradzona” to jedna z tych książek, które od pierwszych stron wciągają w świat tak sugestywny, że trudno się z niego wydostać. Dutka zabiera nas na Kresy — miejsce jednocześnie realne i trochę wyśnione, istniejące gdzieś pomiędzy pejzażem a pamięcią. Dwór Szymańskich w Kutach i klimat lat 30. mają tu w sobie tyle światła, spokoju i barwnej, polsko-ukraińsko-żydowskiej mozaiki, że aż chce się tam na chwilę przysiąść. Autor buduje tę przestrzeń z niezwykłą dbałością, ale bez taniej nostalgii — od początku czuć, że ten baśniowy spokój to tylko cisza przed wielką burzą.

W centrum opowieści poznajemy trzy siostry: Aldonę, Konstancję i Łucję. Każda z nich jest inna, ale razem tworzą pięknie zarysowaną, bardzo wiarygodną rodzinę. Kiedy pojawia się kuzyn, Antoni Mokrzycki, cała ta równowaga zaczyna się kruszyć. Dutka nie tworzy bohaterów papierowych — oni żyją, pragną, mylą się, a ich wybory czasem bolą bardziej, niż byśmy chcieli. To lato 1930 roku okazuje się dla nich ostatnim momentem względnego bezpieczeństwa.

Mocnym dopełnieniem są powracające fragmenty z 1967 roku — milczący włóczęga w Warszawie i zakonnica w Nowym Jorku, niosąca w sobie ciężar dawnych wydarzeń. Na początku te rozdziały wydają się odrębne, ale z czasem układają się w misterną układankę. Dzięki temu historia zyskuje głębię — pokazuje, jak decyzje i krzywdy sprzed wojny odciskają się na człowieku po latach, w zupełnie innych miejscach i okolicznościach.

Jednym z największych atutów „Zdradzonej” jest sposób, w jaki autor ukazuje kresową różnorodność. Polacy, Ukraińcy, Żydzi, Ormianie — każdy z tych głosów naprawdę wybrzmiewa. Nie ma tu uproszczeń ani podbijania nastrojów; jest za to próba zrozumienia, jak skomplikowane były (i nadal są) relacje ludzi wrzuconych w dramat XX wieku. Dzięki temu książka staje się nie tylko opowieścią o rodzinie, ale też ważnym świadectwem epoki.

Muszę przyznać, że „Zdradzona” poruszyła mnie bardziej, niż się spodziewałam. To historia o miłości, winie i pamięci — tej, która czasem bywa schronieniem, ale równie często więzieniem. O siostrach rozdzielonych przez wojnę i o tym, że nawet wiele lat później można jeszcze spróbować odnaleźć siebie. Choć wymaga to odwagi, by spojrzeć w prawdę, od której najchętniej byśmy uciekli.

Wojciech Dutka po raz kolejny potwierdza, że potrafi pisać o wojnie i Kresach z niezwykłą wrażliwością: wiernie, przenikliwie i z ogromnym wyczuciem szczegółu. „Zdradzona” była dla mnie lekturą intensywną, pełną emocji i refleksji — jedną z tych, które pozostają w pamięci na długo po zamknięciu ostatniej strony. Jeśli szukasz powieści, która nie tylko opowiada historię, ale naprawdę porusza, to zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2025-11-10, Ocena: 6, Przeczytałem,

“Największy ból sprawia czasem odkrycie, że całe dotychczasowe życie, jakie prowadził człowiek, było kłamstwem”.

Jest rok 1930. Kuty – majątek ziemski należący do państwa Szymańskich, położony na Kresach Wschodnich – tętni życiem. Z rodzicami mieszkają w nim trzy siostry. Najstarsza, Konstancja, po poślubieniu oficera Korpusu Ochrony Pogranicza, opuszcza rodzinny dom i wkracza w świat pełen nowych wyzwań. Młodsza, Aldona – pełna pasji, nieokiełznanej energii i ciekawości świata – nagle traci grunt pod nogami za sprawą gościa rodziców, młodego kuzyna Antoniego Modrzyńskiego. Najmłodsza, Łucja, obdarzona darem widzenia więcej niż inni, jest wrażliwa i niepokojąco przenikliwa. W tle wyraźnie unosi się zapach grozy – nieuchronnie zbliża się II wojna światowa.

W 1967 roku w Warszawie na komendę Milicji Obywatelskiej trafia włóczęga – mężczyzna milczący, zamknięty w sobie, jakby przesiąknięty traumą dawnych wydarzeń. Tymczasem w Nowym Jorku do psychoterapeutki, kobiety po przejściach, przychodzi siostra zakonna – pragnie wystąpić z zakonu i uwolnić się od wspomnień, które dławią ją niczym niewidzialne kajdany.

Książki Wojciecha Dutki biorę w ciemno. Zawsze niosą ze sobą ogrom emocji i solidną dawkę historycznej prawdy. Nie inaczej było i tym razem. „Zdradzona” to powieść genialna i nieoczywista, wielowymiarowa, zaskakująco głęboka i całkowicie pochłaniająca. Akcja toczy się spokojnym, ale nieustannie intrygującym rytmem, przenosząc nas z przedwojennych Kresów do powojennej Warszawy i Nowego Jorku. Perfekcyjnie skonstruowana fabuła splata dramaty, ludzkie słabości i skomplikowane emocje. Autor posługuje się językiem prostym, lecz przeszywająco prawdziwym – pozbawionym zbędnych ozdobników, szczerym do bólu. Tworzy świat, który pulsuje realizmem, napięciem i ludzką niedoskonałością. Bohaterowie są żywi, niejednoznaczni, często bezwzględni – nie wszystkich da się polubić. I to właśnie czyni ich tak prawdziwymi.

Powieść, której się nie czyta – ją się pochłania, z zapartym tchem i drżeniem serca. Zachwyca autentyzmem i emocjonalną głębią. Wojciech Dutka porusza szerokie spektrum trudnych tematów – od losów sióstr Szymańskich, przez ich dramatyczne wybory, po relacje między narodami: Polakami, Ukraińcami, Żydami i Ormianami. W tle wybrzmiewa przepaść klasowa, zderzenie dostatku i biedy, bólu i odwagi, tragedii i przyjaźni. To opowieść o determinacji, wewnętrznej sile i o odwadze, która rodzi się z cierpienia. O miłości, o zdradzie, o zemście. O wojnie – tej zewnętrznej i tej toczonej w ludzkim wnętrzu.

Przejmująca, wyjątkowa, wyśmienita historia! Miłość, zdrada, zemsta – a w tle zajmująco ukazane tło historyczne. Czekam z niecierpliwością na drugi tom! Bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)

Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2025-11-16,

"Zdradzona" to powieść ukazująca w niezwykły sposób Kresy, ktore od zawsze budziły wiele emocji i nie pozostawały obojętne sercom.

Latem 1930 roku do dworu w państwa Szymańskich w Kutach przyjeżdża kuzyn Antoni, a jego wizyta wywraca do góry nogami życie trzech sióstr.

Żywiołowa Aldona zakochuje się bez pamięci.

Stateczna Konstancja zwątpi w swoje małżeństwo z oficerem.

Młodziutka Łucja zobaczy coś w nurtach Czeremoszu.

Rok 1967

Do komendy MO w Warszawie zostaje przywieziony włóczęga, który milczy.

Co skrywa tajemniczy mężczyzna?

Jednocześnie do pewnej terapeutki zgłasza się zakonnica, która zmaga się z traumą II wojny światowej i chce zrzucić habit.

W jaki sposób łączą się ze sobą te wszystkie zdarzenia?

"Zdradzona" to powieść, która całkowicie mnie kupiła. Jej wielowątkowość powoduje, że nie miałam dosyć i chciałam jak najdłużej delektować się historią toczącą się na kartach.

Autor ma niebywałą lekkość pióra, a dzięki temu czytanie było czystą przyjemnością.

"Zdradzona" Wojciecha Dutki to powieść osadzona na polskich Kresach przed i w trakcie II wojny światowej, skupiająca się na losach trzech sióstr Szymańskich.

Niezwykle emocjonalna, autentyczna, a dodatkowo osadzona w bogatym tle historycznym. Autor umiejętnie i z niezwykłym wyczuciem łączy spokój przedwojennych Kresów z dramatem wojny.

Krew faraonów
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Krew faraonów

Utalentowany polski autor rzuca wyzwanie Christianowi Jacquowi - mistrzowi powieści egipskiej! Wciągająca fabuła, wartka akcja, bogate tło historyczne...

Kurier z Toledo
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Kurier z Toledo

Najnowsza powieść autora bestsellera ,,Czerń i purpura"! Szpiedzy, wielka historia, a zarazem uniwersalna opowieść o miłości, która nie miała prawa zaistnieć...