Jako mama dziecka zdającego w tym roku egzamin ósmoklasisty jestem za tę książkę po prostu wdzięczna.
Myślę, że każdy wie jak dzieci podchodzą do lektur szkolnych, my pewnie podchodziliśmy do nich podobnie. Często forma omawiania tych lektur jest dla nich nudna, a same lektury niezbyt ciekawe.
Co jednak by przedstawić je w zupełnie inny sposób? "Chłopcy z Placu Broni" niczym bohaterzy gry (każdy posiadający własną kartę z umiejętnościami specjalnymi i krótkim opisem),czy to nie brzmi ciekawie? Tajne akta bohaterów "Kamieni na szaniec" czy wpisy na Instagramie bohaterów "Dziadów" czy ta forma bardziej do was przemawia, bo do mnie zdecydowanie. Wiadomo, że nauka najlepiej wchodzi przez zabawę, książka jest więc napisana w języku młodzieżowym, a co najlepsze na końcu jest zawsze tabelka z głównymi motywami i wnioskami. Kto pisał już jakiś próbny egzamin ósmoklasisty wie, że to jak podanie na tacy przykładów na rozprawkę.
Książka ma mnóstwo rysunków, tabelek, a nawet test osobowości jeśli ktoś chce się przekonać którą postacią z "Małego księcia" jest. To idealna powtórka ze wszystkich lektur w świetnej formie.
10/10 gwiazdek
Wydawnictwo: Znak