Okładka książki - Zlot

Zlot

Grupa znajomych, fanów cosplay, przyjeżdża na majówkę do wsi Borowe. Chcą odpocząć i uczestniczyć w miejscowym święcie słowiańskim. Brak zasięgu ma ich skutecznie odciąć od mediów.  Podczas nocnej wyprawy majowi turyści odkrywają poćwiartowane ciało, niedługo po tym znika jedna z dziewczyn. Wkrótce giną kolejne osoby.

Brzmi jak mrożący krew w żyłach thriller albo zapowiedź przerażającej książki grozy?

Majówkowa zabawa szybko zamienia się w horror. Porywacz jest niewidoczny i nieuchwytny. Czego chce i dlaczego rozmawia tylko z liderem watahy? Znajomi zwierają szeregi, pilnują się nawzajem, starają się nie oddalać od grupy. Porywacz jest jednak sprytniejszy i uprowadza kolejne osoby niczym wilk owce.

Więzi w grupie zaczynają się rwać. Padają pierwsze podejrzenia, atmosfera gęstniej, emocje buzują. Robi się groźnie.  Przepastny las, introwertyczni mieszkańcy, słowiańskie gusła i bóstwa budują lepki klimat tej książki.

Bohaterowie nie są zbytnio rozbudowani. Historia jest ujęta z perspektywy kilku z nich.

Książka ma niewątpliwe liczne walory: ciekawy pomysł na fabułę, elementy folklorystyczne, wiele zwrotów akcji, niepokojące miejsce zdarzeń. Nie przekonała mnie jednak do końca i nie spowodowała mrowienia na karku. Za dużo tutaj gadania a za mało napięcia. No i ta wataha… na początku przypominała mi raczej grupę nastolatków, którzy chcą się wyszumieć i włóczą się po nocy  z braku innych pomysłów niż grupę dorosłych osób.

Ciekawi jesteście tej historii? Sięgajcie po nią i dajcie znać jak Wam się spodobała.

Informacje dodatkowe o Zlot:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-04-23
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Zlot

Kup książkę Zlot

Delikatny powiew chłodnego powietrza omiótł stopy Artura. Tiktoker aż obruszył się niespokojnie i poprawił kołdrę, chowając pod nią nogi.

Więcej cytatów z tej książki

Mieszko. W blasku chwały
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Mieszko. W blasku chwały

Mieszko wyszedł z cienia i o włos uniknął śmierci z rąk skrytobójcy. Jakie ów atak przyniesie reperkusje tajemniczemu zleceniodawcy? A może zdoła pozostać...

Saga o Ragnarze (#1). Wybraniec Odyna
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Saga o Ragnarze (#1). Wybraniec Odyna

Tak oto rodzi się legenda najsłynniejszego władcy wikingów! Ragnar od najmłodszych lat chce być największym z największych. Jest dopiero trzeci w kolejce...