Okładka książki - Zlot

Zlot

Grupa znajomych, fanów cosplay, przyjeżdża na majówkę do wsi Borowe. Chcą odpocząć i uczestniczyć w miejscowym święcie słowiańskim. Brak zasięgu ma ich skutecznie odciąć od mediów.  Podczas nocnej wyprawy majowi turyści odkrywają poćwiartowane ciało, niedługo po tym znika jedna z dziewczyn. Wkrótce giną kolejne osoby.

Brzmi jak mrożący krew w żyłach thriller albo zapowiedź przerażającej książki grozy?

Majówkowa zabawa szybko zamienia się w horror. Porywacz jest niewidoczny i nieuchwytny. Czego chce i dlaczego rozmawia tylko z liderem watahy? Znajomi zwierają szeregi, pilnują się nawzajem, starają się nie oddalać od grupy. Porywacz jest jednak sprytniejszy i uprowadza kolejne osoby niczym wilk owce.

Więzi w grupie zaczynają się rwać. Padają pierwsze podejrzenia, atmosfera gęstniej, emocje buzują. Robi się groźnie.  Przepastny las, introwertyczni mieszkańcy, słowiańskie gusła i bóstwa budują lepki klimat tej książki.

Bohaterowie nie są zbytnio rozbudowani. Historia jest ujęta z perspektywy kilku z nich.

Książka ma niewątpliwe liczne walory: ciekawy pomysł na fabułę, elementy folklorystyczne, wiele zwrotów akcji, niepokojące miejsce zdarzeń. Nie przekonała mnie jednak do końca i nie spowodowała mrowienia na karku. Za dużo tutaj gadania a za mało napięcia. No i ta wataha… na początku przypominała mi raczej grupę nastolatków, którzy chcą się wyszumieć i włóczą się po nocy  z braku innych pomysłów niż grupę dorosłych osób.

Ciekawi jesteście tej historii? Sięgajcie po nią i dajcie znać jak Wam się spodobała.

Informacje dodatkowe o Zlot:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-04-23
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Zlot

Kup książkę Zlot

Delikatny powiew chłodnego powietrza omiótł stopy Artura. Tiktoker aż obruszył się niespokojnie i poprawił kołdrę, chowając pod nią nogi.

Więcej cytatów z tej książki

Furia wikingów. Wojna bogów
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Furia wikingów. Wojna bogów

Ambicje synów Ragnara nigdy się nie kończą. Co czeka ich na drodze do upragnionej chwały? Wolność, miłość, wyczekiwana zemsta, władanie wszystkimi swiońskimi...

Furia wikingów
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Furia wikingów

Wikingowie - gniewni wojownicy z surowej Północy przybyli, by palić, grabić i gwałcić, ale przede wszystkim, żeby okryć się wiekopomną chwałą zdobywców...