Okładka książki - Złotowłosa

Złotowłosa

„Nigdy nie wiesz, kiedy przyda ci się alfabet Morse'a”
(Ula też nie wiedziała…)

Czy przeszłość może mieć wpływ na teraźniejszość?

Minęło trzy lata od momentu, gdy ostatnio czytałam książkę autora. Wojciech Chmielarz popularny pisarz o dużym dorobku literackim to o nim będzie tu mowa, a właściwie o jego najnowszej książce „Złotowłosa”.

Ten dzień miał być cudowny, miały być zaręczyny i wielka radość. Jednak coś poszło nie tak Urszula zdenerwowana, wychodzi do pobliskiego parku, żeby pomyśleć i ochłonąć. Raptem dziewczyna budzi się w piwnicy – poturbowana, głodna. Nie wie, gdzie jest ani kto ją porwał.

Wow, co to było? Dawno nie czytałam tak niesamowitej historii, zakręconej, a zarazem wciągającej. Nie byłam na to gotowa, autor zafundował mi podróż w mroczne zakamarkach ludzkiej duszy. Zemsta, zdrada, manipulacja drugim człowiekiem. Tu Chmielarz zamiast brutalnych scen, morderczej akcji serwuje nam, na pozór prosty motyw, porwanie i walka o przetrwanie. Jednak to tylko pozory, im bardziej zagłębimy się w fabułę, tym więcej odkrywamy mrocznych sekretów.
Moralne dylematy, toksyczne relacje, ale przede wszystkim przemilczane winy i wpływ przeszłości na teraźniejszość.

Literacki majstersztyk, pomimo braku dynamicznej akcji, autor potrafił wprowadzić, tak gęstą atmosferę, że momentami gęsia skórka pojawia się na ciele. Sprawnie wciąga nas w fabułę, nie dając ani chwili odpoczynku. Obrazowość sytuacji i postaci pobudzają naszą wyobraźnię, do tego stopnia, że chwilami miałam wrażenie,

Informacje dodatkowe o Złotowłosa:

Kup książkę Złotowłosa

Rytuał
Wojciech Chmielarz0
Okładka ksiązki - Rytuał

Komisarz Jakub Mortka po latach wraca w Karkonosze. Tym razem prywatnie - tylko on, jego ukochana z Francji i góry. Tyle że podczas wędrówki w pięknym...

Żmijowisko
Wojciech Chmielarz0
Okładka ksiązki - Żmijowisko

Żmijowisko to opowieść Wojciecha Chmielarza oferującego nam nową historię poświęconą tragedii zmieniającej życie, niszczące je oraz wpływające na to jak...