Lyra - dziewczynka o nieposkromionym temperamencie i jej nieodłączny dajmon - Pantalaimon mieszkają w Oxfordzie w magicznym świecie równoległym do naszego. Podczas pewnego ważnego spotkania w Kolegium Jordana (w którym dziewczynka mieszka) podłuchują i podglądają uczonych. Dzięki temu ratują życie jednej osoby i poznają pewne tajemnice. Wkrótce w angielskich miastach zaczynają ginąć dzieci, między innymi przyjaciel Lyry - Roger. Dziewczynka postanawia go odnaleźć. Zanim jednak wyrusza na poszukiwanie, trafia w ręce czarującej kobiety, która usiłuje uczyć ją, ale także wykorzystać do swoich celów. Przed opuszczeniem Kolegium rektor wręcza Lirze tajemniczy przedmiot, którego ma strzec. Kiedy dziewczynka orientuje się, że wcale nie są bezpieczni w domu wytwornej pani, ucieka i to daje początek niesamowitym przygodom.
"Złoty kompas" to fantastyczna baśń z barwnymi bohaterami, wartkimi zwrotami akcji i zaskakującymi wydarzeniami, niestety nie brakuje tu też smutnych i drastycznych scen. Jest to pierwszy tom z trylogii "Mroczne materie" i kończy się tak,że nie sposób nie sięgnąć natychmiast po kolejny.
Informacje dodatkowe o Złoty kompas:
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: b.d
978-83-73-59607-8
Dominika Olesik
Niepokoić się o młodych to obowiązek starych – powiedział Bibliotekarz. – A zadaniem młodych jest lekceważyć niepokój starych.