"Drzwi do tego świata otwierają się tylko w sezonie kwitnienia wiśni, kiedy ich kwiaty znajdują się w pełnym rozkwicie."
🌸🌸🌸
Cztery historie, jak cztery pory roku, które łączą książki i kwitnąca wiśnia
Bo są książki, których fabuła jest lekka jak piórko.
Nienachalne.
Delikatne.
Subtelne.
Z przekazem. Z refleksją. Z mądrością.
Są książki, które potrafią wywołać całą gamę emocji.
Są książki, które potrafią ukoić.
Do takich książek niewątpliwie należy "Znikająca księgarnia pod Kwitnącą Wiśnią".
To urocza powieść, w której poznajemy cztery historie.
Każda z nich jest inna, ale łączy je strata, tęsknota i żal utraconych chwil. Chwil, które nie wrócą, a powrót do nich jest jak spełnienie marzeń, jest jak wypowiedzenie słów, które nigdy się nie zostały wypowiedziane.
Myślę, że my, ludzie, często tęsknimy za tym, co minęło.
Żałujemy chwil, które jak wiemy, nigdy się nie powtórzą.
Żyjemy wspomnieniami i pragniemy do nich powrócić, choć nie jest to możliwe. Dlatego roztrząsamy.
Dlatego rozpamiętujemy.
Mamy żal do samych siebie, że czegoś nie zrobiliśmy, a może zrobiliśmy źle.
Niestety na wyjaśnienie niektórych spraw, jest już po prostu za późno.
Tytułowa "Znikająca księgarnia pod Kwitnącą Wiśnią" jest właśnie takim miejscem wspomnień. Ale nie każdemu dane jest do nich powrócić. Nie każdemu jest dane spotkać się kolejny raz. Nie każdemu jest dana rozmowa, która może wiele zmienić, wiele naprawić.
Ci, którym się to udało, są po prostu szczęściarzami.
Bo dla nich ta księgarnia, jest jak gwiazdka z nieba. Jest jak najcenniejszy podarunek.
Bowiem mogą zamknąć pewne sprawy tak, jak tego chcieli. Mają możliwość naprawy swoich błędów, pogodzenia się z okrutnym losem. Wybaczenia.
"Znikająca księgarnia pod Kwitnącą Wiśnią" to refleksyjna powieść, w którą należy się wczuć, aby ją zrozumieć.
Nie doszukujcie się w niej romansu, gdyż absolutnie go tu nie znajdziecie.
Ta powieść to podróż w głąb siebie, swoich pragnień i straconych szans.
Skłoni do refleksji.
Przyniesie ukojenie.