Lubicie niespieszną, pełną ciepła literaturę japońską — prostą w formie, a zarazem głęboką i skłaniającą do refleksji? Jeśli tak, sięgnijcie po „Znikającą księgarnię pod kwitnącą wiśnią” Takuya Asakura, która urzeka nie tylko swoim melancholijnym klimatem, ale i przepiękną okładką.
Księgarnia Sakura, tuż obok kwitnącej wiśni o tej samej nazwie, to wyjątkowe miejsce, pełne ciepła i magii, do którego trafiają nieliczni, by raz na zawsze uporać się z tym, co nie pozwala im iść naprzód. Czasem jest to tęsknota za zmarłym i niewypowiedziane zdanie, niekiedy to sekrety przed najbliższymi, które coraz mocniej ranią serce, innym razem to żal, ponieważ za późno już na wybaczenie. A przede wszystkim to smutek z powodu utraconych szans: na zrozumienie, bliskość drugiego człowieka, miłość, wsparcie, zachowanie wspomnień i spełnienie danych obietnic. Pomocna dłoń wysuwa do nich młoda właścicielka księgarni, Sakura oraz jej piękna i nadzwyczaj mądra trójkolorowa kotka Kobako, które za sprawą wyjątkowej książki, wskażą im drogę ku spełnieniu, wybaczeniu i zrozumieniu. I tak z otwartym umysłem i czystym sercem można na nowo zacząć żyć pełną piersią. Bo tego właśnie brakuje naszym bohaterom.
Te cztery niewielkie opowiadania kryją w sobie sporą dawkę mądrości, głębi i nadziei. Autor z niesamowitą delikatnością prowadzi czytelnika przez zakamarki ludzkich pragnień, obaw i trosk, zmuszając go do osobistych refleksji, do zatrzymania się i kontemplowania otaczającego go świata ze smakiem i miłością. Pokazuje również jaką moc mają słowa, szczególnie te wypowiedziane we właściwym miejscu i czasie do odpowiedniej osoby. One mogą dać nam ukojenie, którego tak bardzo potrzebujemy, mogą pomóc zachować dystans w tej pogodni za sukcesem, a także ponownie poczuć się dzieckiem, które marzy, które ma w sobie nieograniczone pokłady empatii, energii i nadziei. Te właściwe słowa mogą nas uratować, a nieodpowiednie zranić, dlatego warto posługiwać się nimi uważnie i z sercem. Czasami też słowa nie muszą zostać wypowiedziane na głos, by uzyskały swoją moc, niekiedy wystarczy, by wybrzmiały ona w naszej wyobraźni, a życie już staje się lepsze, bo zaczynamy postrzegać je nieco inaczej niż dotychczas.
„Znikająca księgarnia pod kwitnącą wiśnią” jest powieścią sentymentalną, spokojną i niezwykle przyjemną. Jej niewielkie rozmiary kryją w sobie całą gamę emocji - głębokich, niezwykle wartościowych i kojących czytelnicze serca. To jedna z tych lektur, która w trudne dni stanie się naszą przyjaciółką, dając ciepło i serdeczność wypływająca z kart.
Jeśli więc pragniecie przeczytać coś lekkiego, prostego, a jednocześnie bardzo wartościowego, czym będziecie mogli się delektować, to „Znikająca księgarnia pod kwitnącą wiśnią” będzie idealna. Z nią mile spędzicie czas, odpoczywając i poddając się przemyśleniom.
Książka przeczytana w ramach akcji recenzenckiej portalu Lubimyczytac.pl
Moja ocena: 8/10.
Wydawnictwo: HarperKids