„Żołnierze Hitlera. Wehrmacht na polu walki” autorstwa Stephena G. Fritza to wnikliwe i bezkompromisowe studium niemieckiego żołnierza w czasie II wojny światowej, które rzuca nowe światło na często mitologizowany obraz Wehrmachtu jako „rycerskiej armii” trzymającej się z dala od zbrodni wojennych. Autor – amerykański historyk specjalizujący się w historii Niemiec XX wieku – podchodzi do tematu z chłodnym dystansem, analizując zarówno militarne działania, jak i psychologię żołnierzy walczących na froncie, szczególnie w Europie Wschodniej.
Nie jest to książka sensacyjna ani przygodowa – to praca oparta na bogatym materiale źródłowym, bowiem oparta jest na pamiętnikach, listach, rozkazach, wspomnieniach i raportach wojskowych. Fritz z ogromną dokładnością ukazuje, w jaki sposób zwykli niemieccy żołnierze, nie tylko fanatyczni naziści czy członkowie SS, brali udział w eksterminacji ludności cywilnej, w pacyfikacjach wsi, egzekucjach i grabieżach. Szczególny nacisk położono na front wschodni, który był najbardziej brutalnym obozem działań wojennych. To właśnie tam ideologia rasowa, dehumanizacja wroga i ekstremalne warunki doprowadziły do masowej brutalizacji armii.
Mocnym punktem tej książki jest to, że nie oddziela „Wehrmachtu” od ideologii nazistowskiej. Autor pokazuje, że żołnierze byli częścią systemu, często biernie, czasem z przekonaniem, ale zazwyczaj świadomie. Nie ucieka od trudnych pytań – jak daleko posuwała się odpowiedzialność indywidualna, jakie były źródła brutalności, jak działała presja grupy, jak wyglądała moralna racjonalizacja przemocy. Jednocześnie nie demonizuje bez wyjątku. Zobaczymy tutaj również wątpliwości, kryzysy sumienia i psychiczne koszty wojny ponoszone przez zwykłych żołnierzy.
Styl Fritza jest rzeczowy, można dostrzec ogrom pracy i czasu, który autor włożył, by książka mogła powstać, tak rzetelnie odwzorowując to, co się działo. Książkę czyta się uważnie, czasem z trudem – nie z powodu języka, lecz ze względu na ciężar opisywanych treści. To lektura wymagająca, ale niezwykle potrzebna.
„Żołnierze Hitlera” to książka, którą zdecydowanie warto przeczytać, jeśli interesuje nas realna twarz wojny – nie heroiczna, lecz brudna, krwawa i nieludzka. To również doskonałe uzupełnienie dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć mechanizmy przemocy w nowoczesnych konfliktach zbrojnych oraz to, jak ideologia i państwowa propaganda potrafią zmienić zwykłych ludzi w tryby maszyny śmierci. Autor nie daje prostych odpowiedzi, ale zmusza do refleksji – nad historią, nad człowieczeństwem i nad tym, gdzie leżą granice moralności w czasie wojny.
Z pełnym przekonaniem rekomenduję tę książkę studentom historii, nauczycielom, badaczom wojskowości oraz wszystkim, którzy chcą spojrzeć głębiej na temat niemieckiego żołnierza w czasie II wojny światowej – nie przez pryzmat munduru i broni, lecz człowieka i jego wyborów. To niełatwa lektura, ale właśnie dlatego niezwykle cenna. Mój mąż, który pasjonuje się historią, jest tą książką absolutnie zachwycony – przeczytał ją z ogromnym zainteresowaniem.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2017-01-19