Recenzja książki: 2100. Jak Azja tworzy naszą przyszłość

Recenzuje: an-ia1

To była bardzo ciekawa literacka podróż. Podczas lektury reportażu "2100. Jak Azja tworzy naszą przyszłość" z autorem Simonem Pierannim @simopieranni odwiedziłam m.in. Chiny, Japonię, Tajwan, Singapur, Wietnam, Kambodżę, Koreę Północną i Południową. I zdałam sobie sprawę, że Europa już dawno przestała być pępkiem świata.

#współpracabarterowa #recenzja

Simone Pieranni to włoski dziennikarz specjalizujący się w Azji, śledzący wydarzenia polityczne, społeczne, ekonomiczne i nowinki technologiczne. Jego zdaniem obserwacja Azji może uzmysłowić nam, jak może wyglądać nasz kontynent w przyszłości.

O ile budowa nowego miasta w dżungli w Indonezji - miasta zdominowanego przez zieleń, z samochodami elektrycznymi, realizującego koncepcję miasta dziesięciominutowego może brzmieć jak marzenie dla mieszkanki zakorkowanego i duszącego się w smogu Krakowa, to już informacje o innych azjatyckich miastach będących naszpikowanymi technologiami śledzącymi i kontrolującymi życie mieszkańców już bajką nie jest. A nowoczesne technologie korzystające z danych biometrycznych są coraz częściej wykorzystywane w państwach azjatyckich i to nie tylko w celu zapewnienia bezpieczeństwa obywatelom.

Bardzo zaciekawiły mnie opisy azjatyckiego społeczeństwa - zmiany w ich stosunku do pracy i życia osobistego, w strukturze rodziny, zmiana nastawienie kobiet wobec dzietności czy kariery zawodowej, tolerancja wobec innych orientacji seksualnych.

Reportaż zawiera wiele cennych informacji, o których zwykle w polskich mediach się nie słyszy. Z reguły informacje dotyczą kataklizmów czy najważniejszych wydarzeń politycznych. Tutaj mamy prawdziwą skarbnicę wiedzy, m.in. o politycznych dynastiach i rodzinnych firmach, przemianach społecznych, rozwijanych nowoczesnych technologiach, robotach i sztucznej inteligencji, badaniach nad stworzeniem alternatywnych źródeł pożywienia. Autor ukazuje różne oblicza Azji - nowoczesnej i zacofanej, która zmienia się bardzo dynamicznie.

To interesująca pozycja nie tylko dla osób zainteresowanych współczesnym światem czy Azją, Pieranni serwuje bowiem sporo informacji o historii poszczególnych państw, bo bez niej trudno zrozumieć dzisiejszy świat. Gorąco polecam!

Serdecznie dziękuję @WydawnictwoZnak za egzemplarz recenzencki ❤️

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze