Recenzja książki: Dziennik Nel

Recenzuje: Myszka77

Książka „Dziennik Nel”, to pozycja, która wyzwoliła we mnie mnóstwo emocji, o których już dawno zapomniałam. Czasy liceum mam już dość dawno za sobą, lecz mimo to wspomnienia wróciły do mnie niemal jak bumerang. Nie miałam takich przeżyć ani w szkole, ani poza nią jak tytułowa Nel, lecz dobrze wiem, jak to jest być kimś nowym, spoza zgranej szkolnej paczki, kimś innym, odbiegającym od "normy"... Jak trudno jest się zintegrować z nieznanymi osobami, które już na początku widzą w tobie wroga lub dziwaka...

Nie oglądałam serialu „Pieprzyć Mickiewicza”, lecz książka mimo to dla mnie jest rewelacyjna.
Wpadłam po same uszy w trakcie lektury książki i wczułam się w rolę bohaterki. Odżyły moje wspomnienia sprzed lat. Szkolny klimat jest świetnie odwzorowany.
Nel po wielu wcześniej podjętych złych decyzjach i "przyjaźniach" musiała zmienić szkołę. Matka przeniosła ją do szkoły, w której sama pracuje, myśląc, że to będzie dla córki najlepszy wybór...

"Przekroczyłam próg szkoły i od razu miałam ochotę zawrócić. Nie chciałam tu być. W szkole, którą wybrała dla mnie moja nadopiekuńcza matka. W szkole, w której znowu będę musiała udawać kogoś, kim nie jestem. I modlić się, by nie odkryli, kim naprawdę byłam."
Chociaż początkowo wydaje się, że Nel zbytnio się przejmuje zmianą szkoły, lecz fragmenty jej Dziennika pozwalają nam poznać wcześniejsze zdarzenia, które miały wpływ na jej obecne zachowanie i obawy o akceptację w nowym środowisku. Poznajemy Nel, patrząc z jej perspektywy na to, co wydarzyło się wcześniej.
Nel jest bardzo wrażliwą dziewczyną, próbuje być niewidoczną w szkole, ukrywa się pod zbyt obszernymi ubraniami. Mimo to, od pierwszego dnia wszyscy wiedzą kim jest i dlaczego się znalazła akurat w tym liceum. Czyżby to jej matka opowiedziała o tym? To raczej niemożliwe, ktoś musiał rozsiać te informacje o niej, ktoś, kto jej źle życzył... Czyżby dawna najlepsza przyjaciółka, która również chodzi do tej szkoły? A może były chłopak??? Pewnie oboje...

"Nie chciałam powtórki z poprzedniej szkoły. Co jednak zrobić, gdy kłopoty postanowiły same mnie znaleźć?"
Nel ma kilka marzeń, które mimo wszystko chce zrealizować. Zaliczyć kurs angielskiego w Wielkiej Brytanii oraz studiować w Stanach, gdzie mieszka teraz jej ojciec. Rodzice się rozwiedli i właśnie ich rozwód był tą ostatnią kroplą, która przelała czarę goryczy, kroplą, prze którą Nel stoczyła się niemal na dno... Teraz ma jasne plany, lecz czy uda się je zrealizować z łatką "Świruski" w nowej szkole?

"Harvard był moim marzeniem od zawsze. Tata we mnie wierzył, mówił mi, że jestem taka mądra, że bez problemu się dostanę. A on będzie ze mnie dumny. Nie żałował ani grosza na moją naukę. W końcu sama uwierzyłam, że moje miejsce jest właśnie tam, daleko stąd. I że czeka mnie wspaniała kariera. W zeszłym roku trochę się posypało, a ojciec się wkurzył... Ale dam radę. Nadrobię zaległości. Nie zawiodę go."
Z pewnością każdy nastolatek ma różne problemy w szkole. W tych czasach jest to szczególnie trudne, gdyż media społecznościowe potrafią zniszczyć psychikę, hejt jest wszechobecny i trudno nad tym zapanować. Prześladowanie i brak akceptacji przez rówieśników są na porządku dziennym, znam to, gdyż mam kilkoro wnucząt w liceum, chociaż nawet w szkole podstawowej też nie zawsze jest łatwo. Myślę, że wiele zależy nie tylko od samych dzieci, ale też od ich rodziców i nauczycieli.
Przedstawione tu niechęć jednej z nauczycielki do Nel, znana jest mi dobrze, chociaż nie dotyczyła bezpośrednio mojej osoby. Gdy jednak wtedy stanęłam w obronie koleżanki, złość nauczyciela odbiła się też na mnie... Dlatego rozumiałam zachowanie bohaterki i szczerze jej współczułam.

Książkę czyta się lekko i szybko, trudno się od niej oderwać, gdyż opisana historia jest z życia wzięta. Z pewnością wielu z czytelników spotkało się z podobnymi zdarzeniami.
Chociaż ta książka przeznaczona jest dla młodzieży (15+), to rodzice nastolatków a tym bardziej pedagodzy powinni ją poznać.
Polecam, bo warto!

Książkę przeczytałam w ramach Akcji Recenzenckiej serwisu Lubimy Czytać.pl oraz Wydawnictwa BeYa.

Kup książkę Dziennik Nel

Zobacz opinie o książce Dziennik Nel