Recenzja książki: Fascynujący Wszechświat

Recenzuje: chico6401

WIELKA EKSPEDYCJA

Planety, asteroidy, kosmiczny pył, komety... Czym są ? Jaką pełnią funkcję ? Co wiemy o naszym Układzie Słonecznym ? Jakie tajemnice kryje wszechświat ? Wydawnictwo PWN prezentuje niezwykłą książkę - „Fascynujący wszechświat”, której autorami są : Ralf Jaumann, Ulrich Kohler, Frank Sohl, Daniela Tirsch i Susanne Pieth. To niezwykłe kompedium wiedzy i ciekawostek o wszystkim tym z czego składa się kosmos. Czy gotowi jesteście na tę wyprawę do gwiazd, a nawet jeszcze dalej ?

Ziemia, nasza planeta. Tak znana i nieznana jednocześnie. Tak bardzo różna od swoich kosmicznych sąsiadów. A może bardzo podobna ? Poznajmy niezwykłe planety : Merkury, Wenus, Mars, Saturn, Jowisz, Uran. Co o nich wiemy ? Czy jesteśmy w stanie na poziomie współczesnej wiedzy, stwierdzić, że odkryliśmy wszystkie ich tajemnice ? Ile księżyców ma Jowisz ? Dlaczego Merkury to mistrz zagadek ? I dlaczego wybory kosmicznego mistera urody wygrałby Saturn ? Oto książka, która jest genialnym kompendium wiedzy o wszechświecie. Dowiemy się tutaj jak zbudowane są planety, dlaczego każda z nich ma różną ilość księżyców, a także zgłębimy zagadnienie występowania życia poza Ziemią. Rewelacyjne wydanie. Album zawiera mnóstwo rysunków, zdjęć, przekrojów, rycin i grafik. To skondensowana historia wszechświata. Opisana tak, że nawet nie mając dużej wiedzy o zagadnieniach międzyplanetarnych, jesteśmy w stanie zrozumieć opisane zjawiska. Przystępny język i ogromna ilość faktów. Nie spotkałam na rynku książki, która w równie wyczerpującym stopniu omawia wymienione zjawiska. Gdy zdecydujemy się zgłębić wiedzę i wkroczyć w ten odległy świat, okaże się, że kosmos to nadzwyczajnie fascynujące miejsce. Ileż się tu dzieje ! Jakie procesy toczą się każdego dnia ! Dowiemy się również, że to świat niepozbawiony grozy, ale i piękna.

Atlas, Daphnis, Epimeteusz, Janus, Pan , Pandora, Mimas i Prometeusz - to nie tylko mitologiczni bożkowie - to także księżyce Saturna. Odkryte w 1966 roku przez francuskich i amerykańskich badaczy do dziś nie ujawniły wszystkich swoich sekretów. Krążąc wokół orbity planety wykonują niezwykły taniec, istny gwiezdny piruet. Epimeteusz potrzebuje 16 godzin, 39 minut i 50.6 sekundy, by wykonać pełen obieg wokół Saturna. A Janus jest wolniejszy o zaledwie 28 sekund. Czy w praktyce oznacza to, że powinno dojść do ich zderzenia? To właśnie ten moment, w którym księżyce rozpoczynają swoj taniec. Ten z nich, który jest bliżej planety, zostaje przyspieszony i przechodzi na dalszą orbitę. W tym czasie księżyc bardziej oddalony zostaje wyhamowany i spada na orbitę bliżej Saturna. Księżyce nie zderzają się, a zamieniają orbitami. Proces trwa około 100 dni. A to tylko jedna z całego zestawu ciekawostek, które poznać możemy dzięki tej arcyciekawej lekturze. Poznajemy zagadki Układu Słonecznego, ale także procesy zachodzące w kosmosie. Książka pozwala nam zrozumieć jakie uwarunkowania sterują procesami fizycznymi we wszechświecie. Dlaczego niektóre planety nie nadają się do zamieszkania, a na innych występuje woda ? Które z nich są wulkaniczne, a które to złożone powłoki gazowe ? Wyśmienicie opracowana książka popularnonaukowa, która rozbudza zainteresowanie układami planetarnymi. Znajdziemy tu także szczegółowe opisy naszych prób podboju kosmosu. Wszystkie misje, które poleciały na księżyc lub Marsa.

Od stuleci wzbudza zainteresowanie i fascynację. Kosmos. Czym jest ? Dlaczego zbudowany jest tak, a nie inaczej? Ile o nim wiemy ? Czy zdołamy kiedyś dotrzeć jeszcze dalej i poznać jeszcze więcej jego sekretów ? Co takiego kryje się w odległych światach, gdzie niestrudzenie, od milionów lat, zachodzą procesy, o których nasza wiedza wciąż jest bardzo mała ? „Fascynujący wszechświat” to pozycja obowiązkowa nie tylko dla tych, którzy interesują się astronomią, ale też dla każdego, kto żądny jest nowej wiedzy i lubi zgłębiać zagadnienia dotyczące funkcjonowania świata. Opracowanie bardzo szczegółowe, wzbogacone licznymi zdjęciami i grafikami, które pomagają w zrozumieniu zasad rządzących ruchami planet, asteroid i ich wpływem na nasz ziemski byt. Bardzo profesjonalna publikacja, która przybliża zjawiska, które często znamy jedynie ogólnikowo.

Pytanie, które od zarania dziejów przewija się w historii ludzkości : czy istnieje życie na innych planetach ? A może w nieznanych, odległych układach planetarnych ? Czy jestesmy w stanie na nie odpowiedzieć ? Czy kiedykolwiek znajdziemy wyczerpującą odpowiedź ? Ta książka pozwoli nam na uporządkowanie naszej wiedzy i dodatkowo ją wzbogaci. Sprawi, że nieco inaczej spojrzymy w gwiazdy. I obali sporo mitów, które czasem przyjmujemy jako pewnik. Czytałam ją z zaaferowaniem i w bardzo dużym skupieniu. Czując się tak, jakby ktoś otworzył przede mną wrota do nieznanego świata. To była niesamowicie pouczająca podróż. Warto się na nią zdecydować. Wydawnictwo PWN stanowi dla mnie gwarant, że książka będzie nie tylko atrakcyjnie, ale nade wszystko profesjonalnie wydana. Merytoryczna i atrakcyjna dla czytelnika. Tak jest także i tym razem. Jeżeli szukacie dla siebie lub kogoś bliskiego prezentu, który zrobi wrażenie, to zdecydowanie polecam „Fascynujący wszechświat”. Wyczerpujące podejście do tematu, atrakcyjna wizualnie i warta swojej ceny. Książka, która powinna zagościć w każdym domu. By pomóc nam zrozumieć także nasz świat. Diabeł gorąco poleca.

Tagi: Publikacje o przestrzeni kosmicznej gwiazdach i układzie słonecznym dla dzieci i młodzieży Publikacje popularne na temat astronomii i kosmosu Dzieci od ok. 8 lat

Kup książkę Fascynujący Wszechświat

Zobacz opinie o książce Fascynujący Wszechświat