Drodzy Przybysze, witajcie w Hotelu Ziemia. 🌍 Pojawiając się w tym miejscu musicie pamiętać, że nie jesteście tu sami. Dzielicie się przestrzenią z innymi, nie tylko z przedstawicielami ludzkiego gatunku. Czerpcie z tego miejsca przyjemność, ale też przestrzegajcie zasad życia w symbiozie z naturą i innymi mieszkańcami. Nie wiecie, jak to zrobić? Koniecznie przeczytajcie książkę autorstwa Joanny Jurgi pt. „Hotel Ziemia. Żyć i mieszkać dobrze” z oferty Wydawnictwa Powergraph.
Warto zacząć od tego, że autorka tej książki to specjalistka od projektowania przestrzeni i obiektów ułatwiających Nam funkcjonowanie. Osoba, która wie, co zrobić, by ludziom żyło się lepiej i czuli się bezpiecznie. Tą wiedzą jako edukatorka dzieli się na swoich prelekcjach i na bazie tej wiedzy stworzyła również narrację, która pozwala Nam w domowym zaciszu, w bezpiecznej przestrzeni, podumać nad tym, jak poprawić komfort życia sobie i innym. A czasem, jak się okazuje, potrzeba niewiele, by w tytułowym Hotelu Ziemia nastąpiły pozytywne zmiany.
Narracja ta nie jest klasycznym poradnikiem wnętrzarskim ani suchym kompendium wiedzy o ekologii. To raczej zaproszenie do refleksji nad tym, jaką rolę odgrywają Nasze zmysły w procesie poznawczym, jak mieszkamy, jak korzystamy z zasobów i jak nasze codzienne wybory wpływają na środowisko wokół Nas. Autorka w przystępny sposób prowadzi czytelnika przez kolejne „pokoje” Hotelu Ziemia: od najbliższej przestrzeni domu, przez otoczenie lokalne, aż po globalne zależności. Każdy rozdział to osobna historia, ale wszystkie łączy wspólny mianownik: uważność, z którą winniśmy doświadczać świata.
„Hotel Ziemia. Żyć i mieszkać dobrze” to propozycja dla każdego, niezależnie od wieku, stylu życia czy stopnia zaawansowania w tematach ekologii i projektowania przestrzeni. Po jej lekturze zostaje w czytelniku poczucie, że ma realny wpływ na to, jak wygląda jego najbliższe otoczenie i jaki ślad zostawia po sobie na planecie. To jedna z tych publikacji, która daje impuls do bycia bardziej uważnym gościem w tytułowym Hotelu Ziemia.