Recenzja książki: Medalion

Recenzuje: Magdalena Grzejszczyk

🎐🎐🎐 Recenzja 🎐🎐🎐

Paweł M. Arent " Medalion "
@pawel.m.arent
Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne

🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐🎐

Są książki, które wciągają spokojnie. Dają czas, żeby się rozgościć, rozejrzeć, poczuć grunt pod nogami. Medalion robi dokładnie odwrotnie. Otwierasz pierwszą stronę i po chwili masz wrażenie, że ktoś właśnie wrzucił Cię w sam środek wydarzeń bez żadnych wyjaśnień i powiedział: „Nadążaj”.

Nie ma tu miękkiego startu. Jest napięcie, pościg, dezorientacja i bohaterka, która sama nie wie, dlaczego znalazła się w oku tego wszystkiego. A Ty razem z nią próbujesz zrozumieć, kim są Powiernicy, czym właściwie są Medaliony i dlaczego świat zaczyna się sypać jak domek z kart.

I to jest jednocześnie genialne… i lekko bezlitosne.

Bo tę książkę czyta się jak historię opowiadaną w biegu. Nazwy, miejsca, postaci, zasady wszystko pojawia się szybko, intensywnie, bez taryfy ulgowej. To nie jest fantasy, które tłumaczy świat krok po kroku. To fantasy, które zakłada, że czytelnik poradzi sobie w trakcie. I co ciekawe naprawdę sobie radzi. Po kilku rozdziałach zaczynasz łapać rytm tej historii i nagle okazuje się, że to tempo wciąga jeszcze mocniej.

📿 Co znajdziemy w książce:

🔥 żywioły i Medaliony, które są czymś więcej niż artefaktami
🧭 Powierników uczących się panować nad mocą, której sami się boją
💥 akcję, która nie zwalnia praktycznie ani na chwilę
🧩 rozbudowany, tajemniczy świat z historią, której tylko fragmenty wychodzą na powierzchnię
🏛️ Nieśmiertelnych, Radę i wyczuwalne napięcie polityczne w tle
🌆 miasto Tzed i miejsca, które mają znaczenie większe, niż początkowo się wydaje
🧙 wątek Hekateina, który nadaje całości epickiego rozmachu
🤝 relacje między bohaterami dalekie od idealnych za to bardzo prawdziwe
❓ mnóstwo pytań, na które odpowiedzi dopiero mają nadejść

Najmocniejszym punktem są bohaterowie. Izabela nie jest typową „wybraną”. Jest zagubiona, przestraszona, czasem zła na cały ten bałagan, w który została wrzucona. I właśnie dlatego jest tak autentyczna. Piotr to z kolei chodzący chaos z ogromnym potencjałem nigdy do końca nie wiesz, czy za chwilę uratuje sytuację, czy ją pogorszy. Ich relacje są napięte, momentami niewygodne, ale bardzo wiarygodne.

Styl autora jest bardzo obrazowy i dynamiczny. Nie ma tu rozwlekłych opisów ani długich wprowadzeń. Jest konkret, tempo i sceny, które łatwo wyobrazić sobie jak kadry filmu fantasy.

Emocje bohaterów są surowe i wyraźne strach, dezorientacja, presja i poczucie, że nie ma już odwrotu.

Czuć też, że świat przedstawiony jest dużo większy, niż to, co widzimy na kartach tej części. Nieśmiertelni, Rada, przeszłość, legendy to wszystko sprawia wrażenie, jakby pod tą historią była jeszcze jedna, znacznie głębsza warstwa, która dopiero zaczyna się odsłaniać.
Medalion nie podaje gotowych odpowiedzi. On buduje ciekawość. Zostawia niedosyt. Sprawia, że po skończeniu książki pierwsza myśl to: „Ja chcę wiedzieć, co dalej”.

Jeśli lubisz fantasy, które nie prowadzi za rękę, tylko rzuca w wir wydarzeń, gdzie magia jest potężna, niebezpieczna i realnie wpływa na świat, a bohaterowie muszą działać szybciej, niż zdążą wszystko zrozumieć ta historia wciągnie Cię bez reszty.

I bardzo możliwe, że zostawi Cię z ochotą na więcej.

Kup książkę Medalion

Zobacz opinie o książce Medalion