RECENZJA
„Uwikłana”
Cykl: Komisarz Tymon Hanter (tom 4)
Autor: Katarzyna Wolwowicz
Wydawnictwo: Zwierciadło
Czy można naprawdę zamknąć drzwi do przeszłości? A może są tajemnice, które nigdy nie przestają istnieć i cierpliwie czekają na odpowiedni moment, by zburzyć wszystko, co przez lata budowaliśmy?
Katarzyna Wolwowicz po raz kolejny udowadnia, że doskonale rozumie ludzką naturę i potrafi tworzyć historie, które angażują nie tylko kryminalną zagadką, ale przede wszystkim emocjami. „Uwikłana”, czwarty tom serii z komisarzem Tymonem Hanterem, rozpoczyna się niczym spełnione marzenie o idealnych wakacjach, by szybko przeobrazić się w pełen napięcia, sekretów i psychologicznej głębi kryminał, od którego trudno się oderwać.
Tymon i Joanna wyruszają w długo wyczekiwany rejs. Miesiąc na morzu ma być czasem odpoczynku, bliskości i oddechu od codziennych obowiązków. Luksusowy statek, egzotyczne porty, bezkres błękitnego morza i atmosfera beztroski wydają się idealnym lekarstwem na zmęczenie. Jednak pozory bardzo szybko okazują się złudne.
Podczas podróży poznają rodzinę, która na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie szczęśliwej i spełnionej. Lygia i Adam wyglądają jak małżeństwo, które po wielu życiowych zawirowaniach wreszcie odnalazło upragniony spokój. Z czasem okazuje się jednak, że pod powierzchnią codzienności kryją się bolesne wspomnienia, niewypowiedziane słowa i tajemnice, które od lat pozostają ukryte.
Gdy podczas postoju w Stambule dochodzi do dramatycznych wydarzeń i pojawia się podejrzenie otrucia, wakacyjna atmosfera znika bez śladu. Rozpoczyna się śledztwo, które krok po kroku odsłania prawdę o bohaterach i prowadzi do wydarzeń sprzed lat, mających ogromny wpływ na teraźniejszość.
Jednym z największych atutów tej powieści są bohaterowie. Katarzyna Wolwowicz tworzy postacie dalekie od ideału, pełne słabości, lęków, błędów i sprzeczności. Dzięki temu wydają się niezwykle autentyczne. Szczególnie mocno zapadła mi w pamięć postać Lygii. To bohaterka wielowymiarowa, naznaczona doświadczeniami, które pozostawiły w niej głębokie rany. Jej historia pokazuje, jak bardzo przeszłość potrafi wpływać na teraźniejszość i jak wysoką cenę płaci się za ukrywanie prawdy.
Autorka prowadzi narrację z kilku perspektyw, przeplatając teraźniejszość wydarzeniami sprzed lat. Ten zabieg sprawia, że czytelnik stopniowo odkrywa kolejne elementy układanki i niemal do samego końca nie jest pewien, komu może zaufać. Każdy nowy rozdział przynosi nowe pytania, zmienia spojrzenie na bohaterów i sprawia, że napięcie zamiast słabnąć, nieustannie rośnie.
Ogromne wrażenie zrobił na mnie również kontrast pomiędzy pięknem otaczającego świata a mrokiem wydarzeń rozgrywających się za kulisami. Malownicze zakątki Turcji, gwar Stambułu, luksusowy statek i bezkres morza tworzą niemal pocztówkowe tło dla historii pełnej kłamstw, manipulacji i ludzkich dramatów. Im piękniejsze otoczenie, tym bardziej odczuwalny staje się niepokój ukryty pod powierzchnią.
W „Uwikłanej” bardzo wyraźnie wybrzmiewają również tematy związane z władzą, pieniędzmi i wpływami. Autorka pokazuje świat, w którym niektórzy wierzą, że mogą kupić wszystko – milczenie, lojalność, a nawet bezkarność. Dzięki temu książka wykracza poza ramy klasycznego kryminału i staje się również opowieścią o mechanizmach rządzących ludźmi, odpowiedzialności za własne czyny oraz konsekwencjach decyzji podejmowanych przed laty.
Na uwagę zasługuje także relacja Joanny i Tymona. To para oparta na wzajemnym zaufaniu, wsparciu i szacunku. Ich zaangażowanie w sprawę wynika nie tylko z ciekawości czy doświadczenia, ale przede wszystkim z empatii. Dzięki temu historia zyskuje bardziej ludzki wymiar, a czytelnik jeszcze mocniej angażuje się w losy bohaterów.
Muszę również przyznać, że zakończenie całkowicie mnie zaskoczyło. Przez większą część lektury budowałam własne teorie i próbowałam przewidzieć rozwój wydarzeń, jednak Katarzyna Wolwowicz bardzo umiejętnie wyprowadziła mnie w pole. Nie spodziewałam się takiego rozwiązania sprawy, a odkrywanie kolejnych elementów układanki było jedną z największych przyjemności płynących z lektury. Finał okazał się nie tylko emocjonujący, ale również doskonale uzasadniony. Po zamknięciu książki wszystkie elementy historii idealnie wskoczyły na swoje miejsce.
„Uwikłana” to znacznie więcej niż historia o zbrodni. To opowieść o rodzinnych tajemnicach, poczuciu winy, samotności, strachu i nadziei. O tym, że nawet najbardziej skrzętnie ukrywana prawda prędzej czy później ujrzy światło dzienne. O tym, że przeszłość nigdy nie przestaje wpływać na nasze życie.
Książkę pochłonęłam z ogromnym zainteresowaniem. Dynamiczna akcja, świetnie skonstruowana intryga, wiarygodni bohaterowie i emocje obecne na każdej stronie sprawiły, że trudno było mi się od niej oderwać. Katarzyna Wolwowicz stworzyła historię, która nie tylko intryguje kryminalną zagadką, ale również skłania do refleksji nad ludzkimi wyborami i ich konsekwencjami.
Jeżeli lubicie kryminały, w których zagadka kryminalna idzie w parze z rozbudowanym tłem psychologicznym, nieoczywistymi relacjami i historiami skrywającymi prawdziwe ludzkie dramaty, „Uwikłana” zdecydowanie zasługuje na miejsce na Waszej liście lektur.
Jelenią Górą wstrząsają makabryczne wiadomości - w pobliskim lesie odnaleziono ciała dwojga dzieci. Kiedy Olga Balicka, komisarz wydziału kryminalnego...
Olga Balicka wraca do pracy po urlopie macierzyńskim. Czeka na nią milion spraw niecierpiących zwłoki. Jednak pani komisarz chce się przyjrzeć śledztwu...