Recenzja książki: W tym miejscu zostaniesz na zawsze

Recenzuje: Danuta Awolusi

Kocham literaturę grozy. Ze wszystkich gatunków jest ona najbardziej nieoczywista, a jednocześnie bliska człowiekowi, bo pokazuje nasze największe słabości. Catherine Reiss dobrze o tym wie. Właśnie oddała w ręce czytelników czwarty tom serii Miejsce Styku. W tym miejscu zostaniesz na zawsze to powieść mroczna, gęsta od winy, żałoby i rodzinnych sekretów. Równie klimatyczna, jak jej okładka.

recenzja W tym miejscu zostaniesz na zawsze

Historia wraca do świata pełnego tajemnic, zniknięć i mroku, który pogrąża bohaterów. To Miejsce Styku, odizolowana przestrzeń, przeklęte miasteczko-pułapka, z którego ludzie nie mogą po prostu wyjechać, mieszkańcy muszą przestrzegać zasad, a nocą pojawiają się potwory. Nie będę zdradzała fabuły, bo właściwie każde zdanie byłoby spoilerem. Mogę tylko dodać, że bohaterowie będą próbowali za wszelką cenę zmienić bieg historii i przerwać ciąg tragicznych zdarzeń.

W tej książce granica między rzeczywistością a koszmarem zaciera się coraz mocniej. Ale najbardziej uwagę przykuwają ludzkie wybory. Wina, strach, poczucie odpowiedzialności, potrzeba ochrony bliskich. Autorka porusza również temat rodzicielskiej miłości, która może ratować, ale może też prowadzić w stronę okrucieństwa. Miłość może być piękna, ale też ślepa i groźna.

Bohaterowie są poranieni i zagubieni. Nie chodzi tylko o to, że mierzą się z tajemnicą miejsca, ale także z tym, kim byli, co ukrywali i co zrobili ze swoim lękiem. Na dodatek oddzielenie dobrych od złych staje się coraz mniej oczywiste.

Cathrine Reiss korzysta z retrospekcji i przeskoków czasowych, więc czytelnik musi być uważny. Nie jest to groza, która straszy, ale buduje niezwykły klimat i w ten sposób momentami wywołuje ciarki. W głowie pojawiają się porównania do popularnego serialu Stamtąd, tyle, że ta produkcja także garściami czerpie z gatunku grozy. Także tutaj nie brakuje zagadek, poczucia wspólnoty, łamiących serce zdarzeń i przekonania, że nie ma nic cenniejszego od życia. Na dodatek ta powieść akcją stoi, ma naprawdę zawrotne tempo.

W tym miejscu zostaniesz na zawsze snuje rozważania o cenie prawdy. O tym, że sekrety nie znikają tylko dlatego, że ktoś przestał o nich mówić. O tym, że miłość do najbliższych bywa siłą, która ratuje, ale też potrafi usprawiedliwiać rzeczy bardzo trudne do przyjęcia.

Czy polecam? Tak, szczególnie czytelnikom, którzy znają poprzednie tomy i czekają na finał spójny z mrocznym charakterem serii. Catherine Reiss daje zakończenie wymagające, ale też spójne i na swój sposób satysfakcjonujące. Uważam, że ta seria jest powiewem świeżości w polskim horrorze. Chciałabym więcej takich tytułów, tak znakomicie napisanych.

Tagi: horror

Kup książkę W tym miejscu zostaniesz na zawsze

Zobacz opinie o książce W tym miejscu zostaniesz na zawsze
Książka
Farma złych dusz
Catherine Reiss0
Okładka ksiązki - Farma złych dusz

Przekonam cię, że twoja dusza jest zła. Czujesz fetor? Nie czujesz. Słyszysz krzyki? Nie słyszysz. Myślisz, że robisz coś nikczemnego? Nie myślisz. Nowa...

W tym miejscu cienie nigdy nie zasypiają
Catherine Reiss0
Okładka ksiązki - W tym miejscu cienie nigdy nie zasypiają

Jeśli myślałeś, że przetrwanie w tym miasteczku było trudne, przygotuj się – prawdziwe zło dopiero wychodzi z cienia.   Po katastrofie lotniczej...