Dla chrze¶cijanina zmartwychwstanie Chrystusa jest najwa¿niejszym wydarzeniem w dziejach ¶wiata. Ten, który wsta³ z grobu ¿ywy, uczyni³ Wielk± Noc prawdziwie godn± ¶wiêtowania a pusty grób sta³ siê widzialnym znakiem mocy Boga. Zagadnienie to przybli¿a dzieciom piêknie wydana i bogato ilustrowana publikacja Wydawnictwa Promic, która omawiaj±c znaczenie ¶wiêconych w ko¶ciele pokarmów, koncentruje siê wokó³ mêki, ¶mierci i zmartwychwstania Chrystusa.
Ksi±¿eczka Wielkanocny koszyczek w przystêpny sposób ukazuje trudne prawdy wiary. Docieraj±c nawet do najm³odszych odbiorców, skupia ich uwagê na poprzedzaj±cych Zmartwychwstanie wydarzeniach Wielkiej Soboty. Tematyczne przemy¶lenia Haliny ¦wirskiej przedstawione zosta³y w formie opowiadañ, wierszyków i ¿artobliwych rymowanek. Najm³odszy czytelnik dostrzega, ¿e w wielkanocnym koszyczku Ma³gosi i Pawe³ka znalaz³ siê cukrowy baranek, czekoladowy zaj±czek, jajka, wêdlina, ciasto, a nawet ser. Jest te¿ bia³a serwetka, s± zielone ga³±zki bukszpanu oraz w³ochate bazie. O tym, jakie jest znaczenie ka¿dego z wymienionych elementów koszyczka wielkanocnego, czytelnik dowie siê z lektury.
Za spraw± publikacji Wydawnictwa Promic jasnym siê stanie, na czym polega autentyczne zwrócenie siê do Chrystusa Zmartwychwsta³ego, natomiast przedstawienie spraw trudnych w sposób ³atwy i prosty stanowi zachêtê do walki ze z³em i zdobywania nieba. W lekturze znalaz³y siê s³owa skierowane wprost do dzieci, które – jak wiadomo – posiadaj± szeroko otwarte oczy i serca. Przez nie prawda o Bogu mi³uj±cym cz³owieka ma dotrzeæ do szerokiego grona odbiorców: rodziców, rówie¶ników, przyjació³. Najm³odsi czytelnicy bez w±tpienia bêd± lektur± zainteresowani: zaciekawi ich przystêpny tekst oraz du¿e, wyra¼ne, kolorowe (przyjemne dla oka) rysunki autorstwa Janiny ¦wirskiej. Wszystkie te elementy stanowi± nieroz³±czn± ca³o¶æ, co sprzyja nie tylko zapamiêtaniu, ale przede wszystkim wcielaniu prawd wiary w codzienne ¿ycie. Lektura jest warta polecenia.