Recenzja książki: Wszystko zaczyna się od rodziców. Jak konsekwencją i spokojem wpłynąć na zachowanie dziecka

Recenzuje: Iwa90

Jest wiele zawodów i prac, których wykonywanie jest trudne, męczące i niebezpieczne. Czy zastanawialiście się kiedyś która praca jest najtrudniejsza? Moim zdaniem jest to rodzicielstwo. W tej pracy jesteśmy całą dobę, nie ma od niej zwolnień ani urlopów, jest nieprzewidywalna, wyczerpująca fizycznie i psychicznie, ale przede wszystkim jest niesamowicie odpowiedzialna. Odpowiadamy za wychowanie drugiego człowieka, za przystosowanie go do życia w społeczeństwie, nauczenie radzenia sobie z emocjami i trudnymi przeżyciami oraz za nauczenie odpowiedzialności za siebie i innych. Jeśli chcecie wiedzieć jak to zrobić dobrze warto sięgnąć po poradnik Paula Dixa "Wszystko zaczyna się od rodziców".
Czy zdarza się, że dziecko cię ignoruje, nie chce spełnić twoich próśb i za nic ma ustalone zasady? Jeśli tak to ten poradnik podpowie jak poprawić rodzinne relacje wprowadzając do domu spokój, konsekwencję i zrozumienie. Znajdziemy w nim strategie na trudne sytuacje, alternatywy dla krzyku i kar oraz sposoby na zbudowanie więzi z dzieckiem. Jednak przede wszystkim zrozumiemy jaką siłą jest nasz własny przykład i jak wiele od niego zależy. Dzięki tej książce i zawartym w niej zasadom życie i relacje rodzinne zmienią się na lepsze.
"Wszystko zaczyna się od rodziców" to poradnik, który pomoże przejść łagodniej przez trudną drogę jaką jest rodzicielstwo. Książka podzielona jest na dziewięć rozdziałów, a każdy rozdział poświęcony innemu aspektowi wychowania. Te rozdziały są swoistymi drogowskazami i jakiej kolejności najlepiej wprowadzać zmiany by były trwałe i osiągnęły pożądany efekt. Jednak największą zaletą jest to, że Paul Dix nie próbuje nas oceniać, a jedynie pokazuje jakie możemy popełnić błędy uzasadniając je i motywuje do zmiany i doskonalenia. Poradnik napisany jest bardzo przystępnym językiem. Autor podaje liczne przykłady ze swojego prywatnego i zawodowego doświadczenia, podpowiada rozwiązania, dzięki czemu nie jest to tylko nudna teoria. Sama byłam zaskoczona tym jak lekko i przyjemnie czytało się tą publikację.
Paul Dix uświadamia nas, że zachowanie dzieci w dużej mierze zależy od rodziców i zmiany powinniśmy zacząć przede wszystkim od siebie. Autor podpowiada na czym te zmiany mają polegać i jak je wprowadzać by następowały naturalnie i płynnie. Przestrzega jakich błędów unikać i motywuje by się nie poddawać, nawet gdy na początku ponosimy więcej porażek niż sukcesów.
"Wszystko zaczyna się od rodziców" Paula Dixa to publikacja z którą powinien zapoznać się każdy rodzic.

Tagi: Rodzicielstwo - poradniki

Kup książkę Wszystko zaczyna się od rodziców. Jak konsekwencją i spokojem wpłynąć na zachowanie dziecka

Zobacz opinie o książce Wszystko zaczyna się od rodziców. Jak konsekwencją i spokojem wpłynąć na zachowanie dziecka
Autor
Jak modelować zachowania uczniów i zarządzać klasą
Paul Dix0
Okładka ksiązki - Jak modelować zachowania uczniów i zarządzać klasą

Paul Dix, doświadczony nauczyciel, wielokrotnie nagradzany za szkolenia z metod pracy z uczniami, objaśnia, jak zachować własny styl nauczania, stosując...