Wydawnictwo: Promatek
Data wydania: b.d
Kategoria: Przygodowe
Czas trwania:18 godz.10 min min.
Czyta: Michał Kula
Audiobook
Lepiej późno niż wcale, bo w końcu dowiedziałam się skąd w popkulturze wziął się Kapitan Nemo i Nautilus. Co za epokowe odkrycie! Nie miałam wcześniej styczności z ,,20 000 mil podmorskiej żeglugi", choć czytałam w dzieciństwie książki Juliusza Verne'a. Moją ulubioną powieścią tego autora są ,,Dzieci Kapitana Granta" i do tej pory to się nie zmieniło.
Podziwiam niezwykłą fantazję autora i doceniam te wszystkie niesamowite rzeczy, które opisał w tej książce, ale muszę przyznać, że od pewnego momentu dłużyła mi się.
Profesor zoologii Pierre Aronnax, jego lokaj Consei, oraz harpunnik Ned Land biorą udział w poszukiwaniach tajemniczego stworzenia, gigantycznego wieloryba, przez którego toną statki. Podczas rejsu dochodzi do wypadku, którego sprawcą nie okazuje się żaden wieloryb, a nasi bohaterowie trafiają na pokład łodzi podwodnej Nautilus, którą kieruje tajemniczy Kapitan Nemo, który nie ma zamiaru wypuścić ich już na wolność.
Opisy wnętrza Nautilusa i całego tego podwodnego świata były początkowo niezwykle interesujące, ale w miarę upływu czasu czułam już przesyt, a autor wymyślał coraz bardziej szalone i nieprawdopodobne rzeczy.
,,20 000 mil podmorskiej żeglugi" to ciekawa lektura, pełna przygód i fantastycznych opowieści z głębi morza, ale jak dla mnie trochę przegadana, a także zakończenie nie do końca mnie usatysfakcjonowało i przez to nie dałam jej wyższej oceny. Warto jednak przeczytać tak samo jak i inne książki Juliusza Verne'a.
Główny bohater – Niemiec z Hamburga, profesor mineralogii – Otto Lidenbrock (w niektórych wczesnych wydaniach po angielsku zmieniono...
- Nik... Nik... - krzyczał doktor. -Spójrz na mnie!... Czy jestem już trupem, jak ty? Rzeczywiście, leśniczy i doktor przybrali wygląd trupi; twarze...
Przeczytane:2015-11-12, Ocena: 2, Przeczytałam,