Okładka książki - Akuszerka w Berlinie

Akuszerka w Berlinie

Tom 2 cyklu Akuszerka

Kontynuacja powieści "Akuszerka w Auschwitz"

Berlin, 1945 rok. Estera przetrwała piekło Auschwitz. Jednak jej rozpaczliwa podróż dopiero się zaczyna. W obozie urodziła jasnowłosą córeczkę, która została przekazana niemieckiej rodzinie. Teraz, gdy wojna się skończyła, kobieta desperacko pragnie odnaleźć swoje dziecko.

Europa jest pogrążona w chaosie, rozdzielone rodziny poszukują swoich bliskich. W każdym sierocińcu i szpitalu, które odwiedza, Estera przygląda się uważnie twarzyczkom zalanych łzami maluchów. Każdy kosmyk blond włosów i para niebieskich oczu, które widzi, przyprawiają ją o szybsze bicie serca. Czy Estera kiedykolwiek odnajdzie dziecko, którego tatuaż odpowiada jej własnemu?

Informacje dodatkowe o Akuszerka w Berlinie :

Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2026-01-21
Tłumaczenie: Beata Hrycak

Kup książkę Akuszerka w Berlinie

Akuszerka w Berlinie - opinie o książce

Olivia i Kirsten, dwie młode dziewczyny stojące na progu dorosłości, żyjące po dwóch stronach Berlina. Jeszcze się nie znają, ale niebawem wszystko w ich życiu się zmieni. Estera nadal nosi w sobie żal i tęsknotę po utraconej podczas pobytu w Auschwitz, córce. Jednocześnie jest wdzięczna że mogła być mamą dla Olivii i dwóch synów. Przyszła jednak pora aby odnaleźć tę, której numer wytatuowany pod pachą jest identyczny co ten na ramieniu kobiety. Czy jednak bedzie im to dane. W Berlinie wrze, a wkrótce nic nie będzie już takie proste.

Po świetnej, pełnej emocji,Akuszerce z Auschwitz przyszła pora na kontynuację losów rodziny Estery. Tym razem wraz z bohaterkami Kirsten i Olivią doświadczamy realiów życia podzielonego Berlina. Wschód i zachód przeplatają się tam ze sobą, aż przychodzi jedna chwila, jedna noc, która na wiele wiele lat zmieni życie mieszkańców niemieckiej stolicy.

Te dwie młode dziewczyny żyją w zupełnie innych warunkach ale wkrótce dowiedzą się iż dużo ich łączy. Olivia zafascynowana socjalizmem przejrzy na oczy i zobaczy jak obłudna jest władza, która "dba" o równość obywateli.

Książka wywarła na mnie ogromne wrażenie. Dowiedziałam się z niej więcej niż w szkole czy z pobieżnych informacji gdzieś tam przeczytanych. Autorka świetnie odwzorowała realia, absurdalne realia Berlina. Nie obyło się bez różnych emocji i nawet łez.

Ludzkość, wydawać by się mogło,że przez doświadczenie przeszłych pokoleń powinno szanować wolność i drugiego człowieka. Tak niestety nie jest.

Gorąco Wam polecam tę, jak i poprzednią powieść. Czytajcie, bo takie lektury są warte poświęconego im czasu.

Akuszerka w Auschwitz
Anna Stuart0
Okładka ksiązki - Akuszerka w Auschwitz

Anna Kamińska zostaje wepchnięta za żelazne bramy Auschwitz wraz ze swoją przerażoną młodą przyjaciółką Esterą Pasternak. Gdy docierają do czoła kolejki...