Okładka książki - Ale nuda!. Praktyczne ćwiczenia dla nastolatków odczuwających nudę

Ale nuda!. Praktyczne ćwiczenia dla nastolatków odczuwających nudę

Dawno, dawno temu, kiedy nie było jeszcze internetu, tylu rodzajów rozrywek i informacji docierających do nas z każdego zakątka świata, nudziliśmy się mniej. Rozwinięta w toku ewolucji potrzeba eksploracji otoczenia w przeszłości umożliwiała nam znajdowanie pożywienia i schronienia, a jednocześnie przeciwdziałała nudzie. Obecnie nasze poszukiwania często obejmują przeglądanie coraz to nowszych treści w sieci, zostawiając umysł z nadmiarem informacji do przetworzenia, a ciało - nierzadko z niezaspokojonymi potrzebami.

Dzisiejsi nastolatkowie często więc odczuwają nudę. Zaangażowani w ciągłą stymulację i realizację zachcianek, doświadczają spadku nastroju, frustracji i zniechęcenia. Książka Ale nuda! pozwala przerwać to błędne koło i stanowi niezastąpioną pomoc dla psychologów i psychoterapeutów prowadzących psychoedukację i terapię tych pacjentów.

Publikacja zawiera:

Ćwiczenia oparte na założeniach terapii poznawczo-behawioralnej oraz terapii akceptacji i zaangażowania Treści psychoedukacyjne pozwalające dowiedzieć się między innymi:

- Do czego potrzebna jest nuda?

- Jakie korzyści mogą wynikać z odczuwania nudy?

- Dlaczego, pomimo tylu możliwości, nudzimy się coraz bardziej?

- Po czym możemy rozpoznać, że nasze potrzeby są zaspokojone?

Pytania wskazujące związki między myślami, uczuciami, działaniami i potrzebami.

Dzięki ciekawym i różnorodnym zadaniom, atrakcyjnej szacie graficznej i tematom skłaniającym do refleksji, książka wspiera nastolatków w:

dbaniu o własne potrzeby kształtowaniu wytrwałości rozwijaniu umiejętności radzenia sobie z trudnymi emocjami rozbudzaniu zainteresowania różnymi obszarami życia.

Informacje dodatkowe o Ale nuda!. Praktyczne ćwiczenia dla nastolatków odczuwających nudę:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2026-05-21

Tagi: Materiały edukacyjne Psychoterapia dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - emocje Rozwijanie kompetencji Terapia poznawczo-behawioralna Grupa wiekowa - nastolatkowie Szkoła podstawowa Dzieci od ok. 13 lat

Kup książkę Ale nuda!. Praktyczne ćwiczenia dla nastolatków odczuwających nudę

Znaki drogowe
Okładka ksiązki - Znaki drogowe

Książka ,,Znaki drogowe" opisuje przydatne dla młodego człowieka grupy znaków drogowych: znaki ostrzegawcze, znaki informacyjne, znaki nakazu, znaki zakazu...

Ernest i Rebeka. Na ratunek! Tom 3
Okładka ksiązki - Ernest i Rebeka. Na ratunek! Tom 3

Trzeci album zbiorczy pełnej niezwykłych przygód i szalonego humoru opowieści dla dzieci i dorosłych! Rebeka ma już siedem lat! Czuje się duża, prawie...