Okładka książki - American Idiot's (Tom 1). Luke

American Idiot's (Tom 1). Luke

Co się stanie, kiedy zderzą się dwa przeciwstawne światy? On - celebryta i skandalista, ona - wychowana w konserwatywnej rodzinie wzorowa żona. Roxanne zawsze wszystko robiła właściwie. Żyła zgodnie z naukami Kościoła i wartościami przekazywanymi jej przez najbliższych. I nie spodziewała się, że jej ułożone życie posypie się jak domek z kart. Zrozpaczona kobieta wsiada w pierwszy lepszy samolot i leci na drugi koniec kraju. To impuls, ale wie, że musi uciec jak najdalej. Luke nigdy niczego nie robił właściwie. Jest popularnym aktorem, ale wszyscy znają go raczej z afer i skandalicznego zachowania niż z dobrych ról. Wydaje się, że przesiąknięty celebryckim światem mężczyzna nie ceni nikogo ani niczego. Są jak ogień i woda, a w wyniku dziwnego splotu okoliczności ich drogi skrzyżują się na dłuższy czas. Zmuszeni, by udawać przed całym światem, skonfrontują się z prawdą o sobie i swoich uczuciach. Czy możliwe, że osoba tak od nas różna pasuje do nas idealnie?

Informacje dodatkowe o American Idiot's (Tom 1). Luke:

American Idiot's (Tom 1). Luke - opinie o książce

Avatar użytkownika - Urszula_Chlasta
Urszula_Chlasta
Przeczytane:2025-04-03, Ocena: 4, Przeczytałam,

Tom I "Luke" z serii American idiots Pauliny Jurga udowadnia, że marzenia są początkiem wszystkiego.

?Roxanne jest posłuszną żoną wychowaną w katolickiej rodzinie i właśnie to powoduje, że jest pogodzona ze swoim pustym życiem. Jednak jedno zdarzenie sprawia, że pod wpływem rozpaczy wsiada do samolotu, by uciec jak najdalej, od tego, co zobaczyła. Lądując prawie trzy tysiące mil od domu poznaje Luke znanego aktora, ale nie z genialnych ról, a ze skandali i wygłupów w internecie. Luke żeby zdobyć wymarzony angaż jest gotów na mistyfikację. Roxanne jest skłonna mu w tym pomóc. Wkrótce oboje przekonują się, że to życie pisze najciekawsze scenariusze.

?Hollywoodzka miłość brzmi jak romantyczna historia. Jednak związek, który zaczął się od tworzenia pozorów, to także powód wielu rozterek. Przyjemna opowieść, w której w harmonijny sposób łączy się ironiczny humor, proste do bólu i szczere dialogi z wątkiem romansowym poprowadzonym lekką ręką. Wciągające opisy relacji bohaterów, w których wyraźnie widać, że pociąga ich w sobie coś więcej choć nie zabrakło też wzajemnej fascynacji. Dyskretnie przedstawiona specyfika świata filmowego i jak ogromny wpływ na człowieka mają korzenie rodzinne, które mogą niszczyć lub dawać siłę. Więc nie ma tu biało - czarnych stron, tylko wiele szarości pośrodku. Barwny obraz przemiany kobiety oraz mężczyzny żyjących w świecie zdominowanym przez plotki i newsy o celebrytach oraz przebijających się przestarzałych katolickich wartościach. I choć słowo ,,uczucie" nie jest tu odmienione przez wszystkie przypadki, to krąży między stronami, dążąc do utrzymywania więzi emocjonalnej, która jest odczuwalna.

Książka ta pozwala się zrelaksować, gdzie z jednej strony ma w sobie nutę prawdziwości, a z drugiej odrobinę szaleństwa, choć zakończenie wydało mi się nieco nagłe.

?Polecam powieść o pragnieniu sukcesu, poszukiwaniu szczęścia utkanego z namiętnej miłości.

HellPunk
Paulina Jurga0
Okładka ksiązki - HellPunk

Historia lubi zataczać koło, a chęć zemsty bywa silniejsza od zdrowego rozsądku... Szesnastoletnia Asia przywykła do tego, że nieustannie musi walczyć...

Matnia
Paulina Jurga0
Okładka ksiązki - Matnia

Los nie jest dla Marty łaskawy. Wszystko wskazuje na to, że na zawsze będzie musiała pożegnać się ze swoją polską tożsamością, a imię i nazwisko Marta...